Открийте ни и в

България

България пуска лекарство срещу COVID до края на годината

Очаква се през втората половина на 2021 година да бъде готов препарат за терапия срещу вируса

публикувано

на

Сн.: Архив

Още тази година ще има лекарство срещу COVID-19. Това съобщи за „Монитор“ представителят на България в Европейската агенция по лекарствата проф. Илко Гетов.

По думите му се очаква през втората половина на 2021 година да бъде готов препарат за терапия срещу вируса.

Проф. Илко Гетов обясни, че на този етап в битката срещу COVID-19 е влязъл ремдесивирът, който още миналата година през юли беше разрешен за употреба. По думите му в момента се разработват и оценяват много усилено така наречените моноклонални антитела, които под формата на самостоятелно приложение или коктейл да се прилагат на пациенти, които вече са развили симптомите на COVID-19.

„Очаква се в бъдеще, може би до края на годината, да се появи противовирусен продукт който ще е за перорална употреба. Наблюдават се и други, стари, известни и използвани лекарства, които сега се прилагат и за лечение на COVID-19“, добави проф. Гетов. Той обясни, че Европейската агенция по лекарства сега се наблюдава разработването на над 80 ваксини срещу COVID-19. Проследява се докъде е стигнала работата по тях и какъв е техният потенциал.

Над 150 пък са терапиите, които се разработват и следят сега от Европейската агенция по лекарства. Това дава надежда във втората половина на 2021 да има и лекарство за лечение на COVID-19. Проф. Илко Гетов уточни, че засега акцентът са ваксините срещу вируса, защото е далеч по-ефективно да се предпазват хората, отколкото да се налага да се лекуват.

Ваксинацията по света и в България тече с пълна сила. Вече има четири одобрени препарата на територията на Европейския съюз.

Три ваксини вече се използват и в България – това са препаратите на Pfizer, AstraZeneca и Moderna. Последната одобрена ваксина е на „Янсен“. Тя е аденовирусна, еднодозова е и се съхранява при стандартни условия. Всичко това е предпоставка да бъде много по-лесна и удобна за приложение особено в практиката на общопрактикуващите лекари и техните пациенти. Ваксината на „Янсен“ ще започне да се използва още през следващия месец, като в България се очаква първата доставка да е около средата на април. Така очакваната от много хора руска ваксина се очаква да бъде одобрена през лятото.

Все още не се знае кога ще бъде готов заводът за ваксини, обясни още проф. Илко Гетов, но по думите му това няма да е в близките месеци. Той обясни, че няма информация какви ваксини ще се произвеждат в Разград, като допусна, че е възможно и да са ковидни.

„Доколкото знам, това, което се създава в Разград, е по проект ХЕРА на Европейската комисия за изнесено производство на ваксини с цел усилване на капацитета, в смисъл за произвеждане на повече ваксини на различни места в ЕС“, обясни проф. Гетов. Той изтъкна, че в България се произвеждат много ваксини, и посочи, че българският производител „Булбио“ произвежда ваксини за БЦЖ, с което е световноизвестен. Предстои да се разбере кой от известните производители ще припознае завода и ще започне да произвежда препаратите си в завода за ваксини в Разград.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено