Открийте ни и в

България

Министърът на финансите: Бюджет 2022 г. предвижда нов дълг до 12 млрд. лв.

За 2022 г. се предвижда добавката към пенсиите да се понижи до 60 лв. от сегашните 120 лв., но отново да се дава на всички пенсионери

публикувано

на

Нашата роля е да спазваме закона и да държим стабилността и ние сме длъжни да внесем бюджета. Това заяви служебният финансов министър в рубриката “Властта говори! Открито”, където отговаря на граждани и медии на живо в интернет. Въпросите към него задава популярната влогърка Флора Стратиева.

Белчев заяви, че през следващата година се предвижда таванът на дълга да бъде 10-12 млрд. лв. или близо три пъти по-висок от този за 2021 г., който е 4.5  млрд. лв. Възможно е част от този дълг да се изтегли от международните пазари, а една трета от него да покрие падежи през следващата година. Планираният дефицит за 2022 е 2.9%

Не се предвижда увеличаване на данъците през 2022 г., допълни финансовият министър.

Очакваме икономическият ръст да е над 4% през следващата година, каза още Белчев.

По думите му за тази година вече е акумулиран дълг от 3.8 млрд. лв. и до края на месеца не се предвижда взимането на нова порция дълг. Белчев каза  още че бюджет 2021 г. може да приключи балансиран и дори да има излишък.

За 2022 г. се предвижда добавката към пенсиите да се понижи до 60 лв. от сегашните 120 лв., но отново да се дава на всички пенсионери. С повишението на минималната пенсия до 370 лв. за 2022 г. пенсионерите ще получават най-малко 430 лв., което е повече от настоящето ниво  с включена добавка в общ размер от 420 лв. За период от 6 месеца се очаква около 750 млн. бюджетни средства да отидат за тези добавки.

Според Белчев минималната заплата и 10 хил. лв. да стане пак няма да е достатъчна.

Прогнозата на финансовото министерство е че през следващите месеци инфлационните процеси ще се успокоят и цените няма да продължат да нарастват с темповете от края на тази година.

Държавата обмисля да ограничи износа на ток. Това е кризисна мярка предвид високите цени на електроенергията в Европа. Законът позволява това, но ние трябва да координираме тези действия с нашите европейски партньорите, каза още финансовият министър. Обмисляме и инструменти, които да стабилизират цени.

В края на интервюто Белчев посочи, че не изключва вариантът да остане в политиката.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА