Открийте ни и в

СВЯТ

Великобритания планира да се откаже от Европейската конвенция за правата на човека

публикувано

на

Великобритания се готви да отхвърли искането на ЕС да гарантира, че страната ще продължи да спазва европейските закони за защита на човешките права, след като стане напълно независима. Това пише в. „Сънди телеграф“, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

Британските преговарящи ще откажат да приемат клаузите, предложени в търговското споразумение след Брекзит, които ще изискват Великобритания да остане обвързана с Европейската конвенция за правата на човека. Така ще оставят отворена вратата за напускане на договора още следващата година, според публикацията.

Тази стъпка заплашва да доведе до големи спорове в правителството, тъй като някои политици са категорично против страната да се оттегли от конвенцията, подписана след Втората световна война, за да защитава правата на континента, отбелязва вестникът.

Утре започва първият кръг от търговските преговори между ЕС и Лондон след Брекзит.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Коронавирусът

250 000 европейци не могат да се върнат в родните си страни

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Досега 350 хиляди граждани на ЕС са били върнати у дома с извънредни полети заради въведените ограничения за пресичане на епидемията от COVID-19, а още 250 хиляди очакват да получат такава възможност. Това съобщи върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел след днешното видеоконферентно заседание на Съвета на ЕС по външни работи.

Той отбеляза, че около 10 хиляди европейци са били върнати с полети, осигурени по механизма на ЕС за гражданска защита. Борел поясни, че тези полети, чиято стойност се покрива почти изцяло от ЕС, са последният изход, когато държавите не могат да се справят със собствени усилия. Той уточни, че обикновено връщанията се извършват с наети от държавите граждански самолети или с изпращането на машини на военновъздушните сили.

Борел посочи, че представителствата на ЕС по света и европейските консулски служби работят постоянно, за да осигуряват издаването на разрешения за кацане на самолетите, изпратени да приберат европейци, както и за удължаване на изтичащи визи. По неговите думи тези усилия стават все по-трудни, защото все повече държави затварят въздушното си пространство и все повече авиокомпании приземяват своя флот.

Върховният представител добави, че ЕС ще осигури помощ срещу епидемията първо на чуждите държави, засегнати най-тежко. Той поясни, че е необходима много помощ за Африка, където здравеопазването е в много по-лошо състояние, отколкото в Европа. По неговите думи, ако ЕС не направи това, епидемията може да се върне, след като веднъж е била овладяна. Борел отбеляза, че докато в ЕС 37 души са обслужвани от един лекар, в Африка това съотношение е 10 хиляди към едно.

Той допълни, че външните министри са обсъдили днес опасността епидемията да е още по-тежка там, където войните не стихват – Сирия, Йемен и Либия. Борел призова да се изпълни призивът за световно прекратяване на огъня в условията на епидемия.

Върховният представител заяви, че страните от ЕС обмислят дали да не въведат облекчения, така че налаганите санкции да не пречат в борбата с епидемията. По неговите думи следващата седмица Съветът на ЕС ще обсъди възможностите за смекчаване на санкциите.

Външните министри са обсъдили също разпространяването на дезинформация, свързана с приноса на ЕС срещу епидемията, но и с грешни съвети за предпазване от зараза, които може да доведат до жертви. Разпространяването на дезинформация продължава и създава заплаха за общественото здраве, заяви Борел.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

Италианският майстор на луксозни обувки Серджо Роси почина от коронавируса

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Снимка: en.trend.az

Италианският дизайнер на обувки Серджо Роси е починал, след като бе заразен с коронавируса, съобщиха Ройтерс и Франс прес.

Роси, който бе на 85 години, е бил приет в болница в гр.Чезена, Централна Италия. Починал е в четвъртък.

„Той бе сред създателите на района на висшата мода в обувките във Форли и Чезена в средата на двадесети век“, каза Лучана Гарбуля, кметица на Сан Мауро Пасколи, където Роси е роден през 1935 г. и където създава бранда си.

Френската група „Керинг“ придоби бранда на Роси през 1999 г. През 2015 г. той премина в ръцете на италианския инвестиционен фонд „Инвестиндустриал“, когато Роси вече се бе пенсионирал.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

Covid-19 върна стотици хиляди българи в Родината. Какво следва?

публикувано

на

от

Виж цялата статия
ЕМИЛИЯ МИЛЧЕВА, „Дойче веле“

В България се случи нещо невиждано: стотици хиляди българи от чужбина – от Англия, Испания, Италия, Германия – се отправиха към „Терминал София“ (по думите на Бойко Борисов). А „Терминал 2“, към който напираха мнозина, днес е полупразен. Причината: пандемията от коронавирус, изправила на нокти целия свят.

Германия вече наложи забрана за наемането на сезонни работници от чужбина. През годините много от тях бяха от Румъния и България. Забраната остава до „второ нареждане“. Очаква се подобна забрана да въведат и други държави от Общността. Задаващата се рецесия може да изправи Европа пред нова Желязна завеса, изправяйки източноевропейските правителства пред ново предизвикателство: да се погрижат за тези, които искаха да примамят у дома.

 Каква е реалността?

След запитване на „Дойче Веле“ от „Гранична полиция“ предоставиха следните данни: само за 10 дни, от началото на извънредното положение до 23 март, в България са пристигнали 109 467 български граждани.

През граничните пунктове със Сърбия са влезли 4777, с Македония – 3071, с Гърция – 21 803, с Турция – 16 638, с Румъния – 26 527 български граждани. През морската ни граница са влезли 85, а през аерогарите – 36 566 български граждани.

Вероятно още десетки хиляди са се прибрали в началото на март. Завърнаха се много гастарбайтери, студенти, както и българи без постоянна работа и с несигурни доходи. Онези „българи от чужбина“ обаче, които управляващите обмисляха да привлекат обратно, осигурявайки им средства за наем и детегледачка, едва ли са сред тях.

 Ситуацията на трудовия пазар

По данни на Агенцията по заетостта, през февруари безработицата в България отбелязва минимален спад – до 6,2%, като и на месечна, и на годишна база спадът е 0,1%. Общият брой на безработните в бюрата по труда е бил 202 500.

Когато излязат окончателните данни за март обаче, картината на трудовия пазар ще се промени коренно и ще покаже влошаване. От Министерството на труда и социалната политика вече са уловили покачване на регистрациите за безработни в бюрата по труда. Само за периода 16-20 март са се регистрирали 6894 безработни (на ден средно по 1379), в т.ч. и хора, завърнали се от чужбина. За същия период на 2019-а темповете са били по-ниски – тогава на ден са се регистрирали средно по 1050 души. Към 20 март т.г. общият брой на безработните, регистрирани в бюрата по труда, е 203 615. Това е с 0,3% повече в сравнение с 20 февруари, когато е бил 202 980.

 Работа след края на пандемията?

 Как ли ще изглежда трудовият пазар, когато заплахата „коронавирус“ отшуми? Никой не знае. България може и да се окаже с излишна работна ръка.

През февруари например най-търсените професии са били бармани, сервитьори, готвачи, камериерки; оператори на стационарни машини и съоръжения; продавачи; квалифицирани работници за производство на храни, облекло, дървени изделия; работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт; персонал, полагащ грижи за хората; монтажници; работници по събиране на отпадъци; металурзи, машиностроители, занаятчии.

От тези, които са били освободени от работа в началото на извънредното положение – 16-20 март, най-много са били заетите в преработващата промишленост – 16,6%. Следват ги търговията, ремонти на коли, хотелиерство и ресторантьорство.

Наред с вълната завръщащи се от чужбина, започнаха и първите големи съкращения – трите завода на „Язаки България“, които произвеждат автомобилни компоненти, спират работа. Засега временно – до 5 април, но от тези мерки ще бъдат засегнати над 5600 работници. И друг голям работодател – „Арсенал“, смята да освободи близо 3000 от около 9000 заети. На първо време обаче оръжейната компания ще се ограничи до 2000 съкратени.

 А пари откъде?

Тези настоящи и последващи вълни от безработни поставят под риск бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО), който е 12,5 милиарда лева (6,4 млрд. евро) за 2020 година. От тях 10,57 милиарда лева (5,41 млрд. евро) са за пенсиите. И тъй като осигуровките, които се събират, не стигат, близо 40% от сумата „допълва“ бюджетът. Сега обаче минусът ще е по-голям, така че още пари на данъкоплатците ще отидат за пенсии – на фона на намаляващи заради рецесията бюджетни приходи.

В бюджета на ДОО за фонд „Безработица“ са предвидени близо 438,3 милиона лева (224 млн. евро). Но от него, освен парите за безработни, вече ще се изплащат и записаните в Закона за извънредното положение компенсации. Те са в размер на 60% от размера на осигурителния доход за януари 2020 г., който е 1037,56 лева (530 евро). Те ще се дават в продължение на максимум 3 месеца на работодатели, чиито работници са застрашени от съкращения. Все още не е известно по какви критерии ще се отпускат. Към очакваните повишени разходи ще се прибави и ръстът на болничните, макар в началото на годината да бяха със 130 хиляди по-малко от януари 2019-а.

Засега управляващите изчакват докъде ще се разпростре бедствието, преди да пристъпят към вадене на още пари. Този път обаче е различно. Няма да има „Терминал 2″. И тези, които се завърнаха, ще останат. Поне на първо време.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada