Открийте ни и в

Вашите пари

Все повече американци теглят кредит за висше образование или автомобил

bgvoice

публикувано

на

сн. Pixabay

Kpeдитиpaнeтo зa дългocpoчни пoтpeбитeлcĸи пpидoбивĸи, ĸaтo aвтoмoбили или за виcшe oбpaзoвaниe, пpoдължaвaт дa бeлeжaт cĸopocтен ръст в CAЩ, пише финансовият блог Zеrо Неdgе.

Πpeз тpeтoтo тpимeceчиe на 2019 г. aвтoĸpeдититe ca нapacнaли c 21 млpд. дoлapa дo пoчти 1,2 тpилиoнa дoлapa, дoĸaтo студентските заеми ca ce yвeличили oщe пo-знaчитeлнo – c 33 млpд. дoлapa дo 1,6 тpлн. дoлapa. Toвa нe ca зaдължитeлнo дoбpи нoвини зa cъcтoяниeтo нa иĸoнoмиĸaтa, отбелязва изданието, тъй ĸaтo пoĸaчвaнeтo нa ceгмeнтa мoжe дa e индиĸaтop зa ĸpeдитнa eĸcпaнзия или yвeличaвaнe нa paзмepa нa ĸpeдититe знaчитeлнo нaд тoзи нa дeпoзититe.

Дaнни, пyблиĸyвaни пpeз минaлaтa ceдмицa oт Ѕаntаndеr, пoĸaзвaт, чe дeлът нa виcoĸopиcĸoвитe пoтpeбитeли, изтeглили aвтoмoбилeн зaeм, e дocтигнaл нaй-виcoĸaтa cи cтoйнocт в иcтopиятa – 21% oт вcичĸи ĸлиeнти.

Рacтe обаче и бpoят нa xopaтa, ĸoитo нe oбcлyжвaт зaдължeниятa cи. Πoтpeбитeлитe, пpи ĸoитo ce нaблюдaвaт пpocpoчeни внocĸи c пoвeчe oт 90 дни, e дocтигнaл oбщo 7 млн. дyши нa цeлия пaзap.

B дpyги ceгмeнти нa ĸpeдитиpaнeтo cитyaциятa изглeждa по-добре. Cлeд ĸaтo нepeвoлвиpaщият ĸpeдит пpeз лятoтo oтбeлязa peĸopднo пoĸaчвaнe, пpeз ceптeмвpи ca дoбaвeни caмo 10,6 млpд. oбщ нoв дълг пo тяx. Зaдължeниятa пo ĸpeдитнитe ĸapти пък спaдaт c 1,1 млpд. дoлapa.

Taĸa oбщaтa динaмиĸa пo двaтa видa дълг e нapacтвaнe c 9,5 млpд. дoлapa, ĸoeтo e знaчитeлнo пo-ниcъĸ peзyлтaт oт oчaĸвaнитe oт aнaлизaтopитe 15 млpд. дoлapa. Зaдължeниятa нa дoмaĸинcтвaтa дocтигaт 4,149 тpлн. дoлapa.

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

Вашите пари

ВАШИТЕ ПАРИ: Изгодно ли е да се пенсионирам на 62, ако още работя?

Ангел Сапунджиев

публикувано

на

Виж цялата статия

Здравей, Ангеле! Искам да попитам дали е изгодно да се пенсионирам на 62, ако все още работя, но бих искал да започна да получавам пенсията си от първия ден, в който мога? Какви са плюсовете и минусите в тази ситуация? Това, което очаквам на пълна пенсионна възраст 67, би било около $750 на месец, а на 62 ми се полагат $550 на месец.

Здравейте и от мен, благодаря ви, че се обръщате с доверие към мен по този въпрос. Ще се постарая да анализирам вашата ситуация и да ви дам потенциална стратегия, така, както го правя за всеки един мой клиент.

Сега, ако се пенсионирате на 62 години, е много важно да знаете, че ако заработвате над $17,600 на година от заплата и обявявате по-голяма от тази сума на данъчната ви декларация, вие ще имате наказание и ще ви намалят пенсията с един долар за всеки три долара, които заработвате над $17,600 в една календарна година.

Например, ако получавате $25,000 заплата на година, след като сте започнал да взимате пенсия, ще бъдете подложен на годишно наказание от $2,466.67, докато работите. После това наказание ще отпадне. Тоест, ако взимате на месец по $550, това прави годишно $6,600, от които тези $2,466.67 ($25,000 – $17,600, което прави $7,400 и това делим на 3, защото имаме наказание от $1 за всеки $3, заработени над лимита) ще бъдат приспаднати и ще ви останат само $4,133 годишно, което се равнява на $344 на месец.

Това наказание би ви коствало над $200 на месец

В тази ситуация това не е много разумен ход, поне според мен.

Но нека кажем, че вие получавате годишен доход от $16,000 след 62-годишна възраст и спадате под тези $17,600. При тази ситуация вие няма да имате проблем да получавате пълните $550 на месец, но имайте предвид, че този ход намалява пълната ви пенсия от $750 на 67-годишна възраст завинаги.

Тук обаче бих искал да отворя една скоба. Тя е важна и се опитайте да вникнете в условията, под които всички ние можем да се възползваме от нея.

Да предположим, че вие започвате да взимате пенсия на 62-годишна възраст, осъзнавайки, че намалявате завинаги вашата бъдеща пенсия на 67, но в същото време вие печелите време и взимате пари днес, вместо да чакате по-голяма сума след 5 години. От 62 до 67, взимайки по $550 на месец, вие ще вземете $33,000 за този период.

Ако предположим, че изчакате до 67 и вземете добавката от $200 на месец, ще ви отнеме 165 месеца да наваксате изпуснатото от 62 до 67 като цяла получена сума. Това са над 13 години и половина, което значи, че да вземете сумарно същата сума, вие трябва да живеете поне до 80 години и половина, за да сте “на печалба”.

Аз ви го пожелавам искрено, но това никой от нас не знае със сигурност. Но това, което знаем със сигурност, е, че ако започнете да получавате по $550 на 62 и можете да си позволите да спестявате тези пари до 67, вие

вече ще сте спестили поне $33,000

от това, което сте взел, без дори да олихвяваме тези пари.

Аз лично, ако мога да си позволя да ги спестявам и все още работя, бих ги инвестирал в ROTH IRA за тези 5 години, за да се възползвам от дивиденти, капитални печалби и евентуален растеж. Това би било една много правилна стратегия преди и дори след пенсиониране, като се има предвид, че тези пари можем да си ги дръпнем по всяко едно време след 59 ½-годишна възраст, без да плащаме данъци и няма данъци на потенциалните лихви, които ще получим от тях.

Но да предположим, че дори просто сме ги спестили в банката и имаме вече $33,000 в наличност на 67, когато искаме да спрем да работим. Дори получавайки $550 на месец, ние можем да си плащаме надбавката от $200 от тези спестени пари за следващите 13 години и половина, но ако нещо се случи с нас преди това, каквото остане от тях, е в наши ръце и остава за семейството ни, докато ако взимаме по $750 на месец на 67 и не доживеем до 80 и половина, тези пари, които сме изгубили сумарно между 62 и 67, ги губим безвъзвратно и те се вливат в общия фонд за другите пенсионери.

Все пак тук е важно да знаем условията, които ви споделих по-рано за най-разумното ранно пенсиониране – да имаме възможност да продължим да работим след 62 и да заработваме по-малко от $17,600 на година.

По този начин избягваме глобата

и евентуално можем да си позволим да спестим получената пенсия днес, за времената, в които искаме да спрем напълно работната ни дейност.

Ако можем да си позволим да гледаме на тези 5 години (между 62 и 67) като финансов аванс, който ако спестим и дори инвестираме правилно, може да ни свърши много добра работа в годините след пълно пенсиониране.

В тази ситуация аз бих заключил с една хубава българска поговорка: “По-добре една птичка в ръката, отколкото две в храстите.”

И все пак, от работата ми с много хора и подобни ситуации в последните 14 години мога да кажа, че ситуацията на всеки е различна и трябва да се анализира внимателно, преди да се пристъпи към конкретни действия. Съветвам всеки, който иска да разбере дали тази стратегия би работила за него, да се консултира с мен или някой друг компетентен човек в пенсионната сфера, за да е сигурен, че няма “подводни камъни”, които да обърнат лодката в дългата река пред нас, наречена “успешно пенсиониране”.

Това е от мен за днес. Ако имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, вие можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон – (224) 522-2413 или на електронната ми поща – [email protected] Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Бизнес

Компанията Facebook промени логото си, за да се отличава от продуктите си

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Facebook

Компанията „Facebook“ промени логото си, така че да се различава от логото на социална си мрежа, съобщиха от управителният й съвет.

„Днес ние обновяваме бранда на компанията, за да изясним по-добре информацията за продуктите, които Facebook създава. Въвеждаме ново лого на компанията и правим разлика между „Facebook“ и приложението Facebook, което ще запази собствената си марка“, се казва в съобщението.

Сред основните си услуги „Facebook“ назовава приложенията Facebook, Messenger, Instagram, WhatsApp, Oculus, Workplace, Portal и Calibra.

„Тези приложения и технологии имат обща инфраструктура през годините и екипите зад тях често работят заедно“, заявиха от компанията.

„Facebook“ добавя, че промяната на марката е начин за по-добро достигане на структурата на собственост на компанията до хора и фирми, които използват Facebook услугите за свързване, създаване на общности и разширяване на своята аудитория.

Компанията „Facebook“ и едноименната социална мрежа са основани на 4 февруари 2004 г. от Марк Зукърбърг. „Facebook“ е със седалище в Калифорния.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Федералният резерв намали лихвитите за трети път тази година

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Федералният резерв на САЩ очаквано сви основните лихви с 25 базисни пункта по време на своето двудневно заседание, приключило в 20 ч българско време, съобщава CNBC. По този начин централните банкери оправдаха очакванията на анализаторите за трето поредно понижение на основните лихвени проценти за тази година.

По време на гласуването на представителите на Комитета по отворените пазари беше взето решение за понижаване на овърнайт репо лихвата с 25 базисни пункта до целевия диапазон 1,5-1,75%.

Федералният резерв намали основната лихва и намекна за допълнителни понижения

От Фед посочиха, че е много вероятно да настъпи пауза по отношение на мерките за парично облекчаване, което означава поне временно прекратяване на понижението на лихвените проценти.

В дните преди т. нар. „период на затъмнение“ на Федералния резерв – в който служителите мълчат за около две седмици преди срещата на централната банка – заместник-председателят Ричард Кларида подготви почвата за пауза от страна на Фед по отношение цикъла на облекчаване.

„Паричната политика не е предварително зададен курс и комисията ще я определя от заседание на заседание“, каза той.

Федералният резерв намали лихвения си процент с 0,25

Необходимо е да се достигне един устойчив темп на инфлацията, за да се мисли за покачване на лихвените проценти, посочи управителят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл след края на двудневното заседание на Комитета по отворените пазари.

Той добави, че според представителите на Фед настоящата позиция на паричната политика вероятно ще остане „подходяща“.

„Трябва да видим наистина значително увеличение на инфлацията, което да бъде постоянно, преди да обмислим повишаване на лихвените проценти“, подчерта Пауъл. По този начин за пореден път той акцентира върху целта на централната банка за ниво на инфлацията от 2%.

Управителят на Фед посочи още, че бъдещите свивания на лихвите са малко вероятни, докато условията остават такива, каквито са в момента.

По неговите думи корекцията в „средния цикъл“, за която гуверньорът на Фед говори през последните пет месеца, вероятно ще приключи.

„Виждаме, че настоящата позиция на паричната политика вероятно ще остане подходяща, стига постъпващата информация за състоянието на икономиката да остане в голяма степен съобразена с нашите перспективи“, заяви Пауъл пред журналисти.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada