Открийте ни и в

България

Все повече българи, завършили в чужбина, се връщат да работят в родината

Намалява и броят на желаещите да учат зад граница

bgvoice

публикувано

на

Сн.: Pixabay

Българските студенти от чужбина все по-често се завръщат в родината. Тази тенденция споделя Радина Михайлова, маркетинг мениджър в ЕДЛАНТА. По думите й, след като придобият бакалавърска или магистърска степен, българите използват опита и стажа, натрупан зад граница, и търсят реализация в България.

„Връщат се в България, защото има какво тепърва да се създаде у нас. Те виждат нещо, което работи в чужбина, и си казват, че в България може да се получи още по-добре”, разказа Михайлова, която също е сред завърналите се в родината след обучение в страната на лалетата. Тя дава пример и с бивш студент, който кара стаж в нидерландския офис на NIKE и след това открива собствена фирма в строителния сектор заедно с няколко холандци, a след време ги убеждава да открият офис и в България. Друга част от завърналите се българи търсят реализация в международни компании с клонове у нас. Причината е, че в чужбина са свикнали на определено професионално ниво, натоварване и заплащане, което се различава от родните стандарти.

В същото време се наблюдава и обратната тенденция и желаещите да учат зад граница са по-малко. Броят на дипломите за средно и висше образование, на които е издаден апостил, намалява постепенно през последните години, сочи справка на МОН.

През 2017 г. са издадени 5956 апостила на дипломи за средно образование, за 2018 г. техният брой е 5586, през 2019 г. са 4904, а през 2020 г. – 3861. Бройката при студентите пък е с 2131 по-малка. През 2017 г. са издадени 5552 апостила на дипломите за висше образование, през 2018 г. – 4870. За 2019 г. са 4656, а за 2020 г. – 3421. В някои страни не е задължително на документа за завършено средно образование да има положен апостил, но печатът може да бъде поискан от различни институции и организации при търсенето на стаж или работа, доказване на езиково ниво, ако дипломата е от езикова гимназия. Затова и за кандидатите е по-добре да направят легализиран превод на дипломата за средно образование. От справката става ясно още, че от началото на годината до момента са поставени общо 402 апостила на дипломи за средно образование и 971 за висше.

По наблюдения на Радина Михайлова младежите са все по-отворени към университети за приложни науки където могат да намерят повече практика. Тя разказва, че по време на онлайн събитието „#GODUTCH – Моят университет в Нидерландия“ аудиторията е проявила интерес най-вече към бизнес програми, хуманитарни науки, авиоинженерство.

„Кандидат-студенти и техните родители получиха от първа ръка информация за специалностите в пет от водещите университети в Нидерландия и в продължение на четири часа разговаряха с настоящи студенти за опита им там. „Онлайн срещата мина прекрасно. Университетите се представиха един по един и след това всеки от бъдещите кандидат-студенти можеше да задава допълнителни въпроси. Заедно с колегите, специалисти по образование в чужбина, давахме и лични примери, тъй като и трите сме учили зад граница и знаем как се чувстват гимназистите”, сподели Михайлова. Тя посочи, че кандидатите са все по-информирани какво предлага Нидерландия като учебна дестинация и въпросите им са по-специфични. „Питаха по-конкретни въпроси – интересуват се от определени специалности или искат бизнес направление, но не са добри по математика и търсят варианти”, даде за пример експертът. Кандидатите са питали още какво ниво на английски език им трябва и какви сертификати се изискват. Интересуват се и от възможностите за финансиране дали университетите предлагат стипендии и как ще се справят финансово там.

„Говорихме си и за живота в Нидерландия, за изборите, които сме правили, за личните предизвикателства, с които сме се сблъсквали. Битовите случки са ценни, защото и ние сме били на 18 години в чужбина и е трябвало бързо да натрупаме житейски опит. Сега много от тези истории ни забавляват, но когато си на 18 и не можеш да готвиш, не е смешно“, разказа Михайлова. Безспорно най-широки усмивки предизвика дискусията за най-любимите ни думи на загадъчния нидерландски език. „#GODUTCH – Моят университет в Нидерландия“ затвърди мнението ни, че младите все повече се интересуват от възможностите, които светът отваря пред тях и искат да попият от културата и опита на Запада, за да се върнат в родната страна и да донесат промяна към по-добро.

За академичната 2021/2022 година учебната такса в Нидерландия е 2168 евро като правителството спази 3-годишната традиция да я намали за първокурсниците наполовина. Така те ще трябва да заплатят само 1084 евро. Макар и да няма стипендии в страната на лалетата, студентите могат да се възползват от допълнително финансиране под формата на кредит за академичната такса, както и от допълнително подпомагане, ако работят минимум 56 часа на месец. В момента на правителствено ниво се обсъжда и възможността първокурсниците, които за първи път кандидатстват за бакалавърска програма в Нидерландия, да плащат само една четвърт от стандартната учебна такса за академичната 2021-2022 година.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Нинова: „Има такъв народ“ не са управленска алтернатива, но ние работим да се покажем като такава

„Целта на по-голямата част от българите, които гласуваха на тези избори, беше да се разгради досегашния модел на управление“, категоричен е лидерът на БСП

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: БТА

Корнелия Нинова смята, че ако една партия си сменя програмата на всеки избори, тя не е сериозна партия. „Ние сме принципна, последователна и системна партия, така че няма да си сменим програмата, вероятно ще направим промени в тактиката, така че да бъдем припознати като истинската алтернатива. „Има такъв народ“ беше емоционален избор, но не са управленска алтернатива и това се показа в този месец. Така че ние ще работим за това да се покажем като управленска алтернатива“, заяви тя в ефира на БНР.

Лидерът на БСП обясни, че служебният кабинет е замислен като преходно управление за кратък период и това не е кабинет за управление на страната. „Служебният кабинет е сбор от експерти, които трябва да направят честни избори и да извадят на яве истината за предишното управление. Кабинет в Народното събрание е политически сбор от програми за управление, за реформи, за промени в сектори. Тези неща са абсолютно несравними“, категорична е Нинова.

„Това Народно събрание, което мина, трябваше да направи временен кабинет с няколко приоритета. Ние смятаме, че това трябваше да го направи втората политическа сила. Предварително подадохме ръка и предложихме подкрепа без условие за тези няколко приоритета“, припомни председателят на БСП като изброи въпросните приоритети:

Предизборно: Кадрови промени в ГЕРБ, Нинова сменя водачи на листи

„Спешни социално-икономически мерки, които да минат през актуализация на бюджета. На второ място да се направи подготовката за плана за възстановяване и устойчивост на България, да се защити дългосрочно българският интерес.

На трето място да се направи ревизия на управлението на Борисов.“ По думите й тези условия са били безусловни и надпартийни, но „Има такъв народ“ не са имали желание и потенциал да направят този кабинет. „Когато третият мандат дойде при нас ние с готовност за тези политики получихме отказ от трите нови партии“, каза още тя.

„Целта на по-голямата част от българите, които гласуваха на тези избори, беше да се разгради досегашния модел на управление“, смята Корнелия Нинова като допълни: „Няма как средството за постигане на тази цел да бъде колаборация със същия модел. Можехме да бавим една седмица и да „тупаме топката“, но през този период Борисов щеше да продължава да управлява.“

„Жан Виденов прави нова лява партия, всеки е свободен да прави своя избор и да се опитва да влезе в политиката. Другото нещо, което вчера се състоя в НДК – учредяването на платформата „Социализъм 21 век“, е в рамките на БСП, това не е никакво отцепване или разделяне в партията. То не е ново, в БСП винаги е имало различни идейни движения. То може да обогати идейната дискусия, така че чакаме нови идеи от това движение, те ще бъдат обсъдени вътре в партията.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в ефира на БНР.

По повод коментара на ГЕРБ, че БСП е вкарана през задния вход на властта, Корнелия Нинова заяви: „Това са несериозни коментари, защото и представители на ГЕРБ има в служебното правителство. Нашето участие в служебното правителство е Янаки Стоилов, това беше обсъдено с президента. Той получи предложение да се включи в кабинета, Изпълнителното бюро и Националният съвет се произнесоха, каквито са нашите правила и устав. Ние сме системна и сериозна партия, взимаме решенията си в колективните си органи“, коментира Нинова като допълни, че Янаки Стоилов е сериозен юрист, има сериозна експертиза и ще бъде полезен на служебното правителство.

Корнелия Нинова: Вместо да е тук, Борисов си стои в хола в Банкя и ни дава съвети

Тя заяви още, че политически позиции на левицата по отношение на реформата в правосъдната система са известни, последователни и принципни. „Ние сме казвали, че виждаме реформата и промяната през закриване на Специализирания съд и Специализираната прокуратура, нов закон и нова форма на КОНПИ, както и други промени. Янаки Стоилов не е отишъл в служебния кабинет с програмата на БСП. Замисълът и конституционния ред, който определя отговорностите на служебното правителство, не предвиждат там да се правят политически реформи според това министърът от коя политическа партия е“, категорична бе Нинова като обясни, че работата на служебния кабинет е да се извади истината за състоянието на системата, за която отговаря всеки министър, да се ревизират порочни практики, но това не предполага той да прави реформи.

„Янаки Стоилов има качествата да се справи, но не смятам, че това трябва да се използва като аргумент в изборите. Обществото ще види, че хората в изпълнителната власт на БСП са професионалисти, че са честни и точни, но не мисля, че това трябва да се използва в предизборната кампания, тъй като там състезанието е за идеи и на програми“, каза още Нинова по темата.

Промените, които правят президентът и мин.-председателят са абсолютно логични, смята Корнелия Нинова. „Нормално е някои да са против, но промените са логични и наложителни. Интересни са тези в митниците и НАП, защото това са двете агенции, които трябва да осигурят висока събираемост и приходи. От друга страна те бяха използвани през годините едната като чадър за корупционни практики и другата като бухалка срещу непослушниците, затова и в двете посоки промените са аргументирани“, обясни тя. „Ако целта е правителството да осигури прозрачни и честни избори, една от средствата е да бъдат сменени тези хора, които покриваха канали за купуване, за манипулации, за натиск“, допълни още Нинова.

Ние подкрепихме създаването на Комисията за ревизия на управлението на Борисов, но съществуването на парламентарна комисия извън съществуване на парламент изглежда юридически нонсенс. За да има истински ефект всичко трябва да приключи в съдебната система и докато няма парламент е хубаво всички сигнали да се насочват на там“, посочи Нинова.

Нинова: Някой виждал ли е Слави Трифонов и сценаристите му на летните протести?

По думите на лидера на БСП тревожното е краткото време, в което трябва да се организират изборите, а не промените в Изборния кодекс. „Политическата ни позиция за машинното гласуване е ясна и последователна, но бързите промени в Изборния кодекс и краткото време до следващите избори поставят много въпроси от организационна и финансова гледна точка“, обясни тя.

„Започна процесът по номинации за водачи на листите, отчели сме грешките в някои райони и вероятно ще има и персонални промени в листите. Ще има промени и в Изпълнителното бюро, които ще се решат на следващия Национален съвет“, заяви Корнелия Нинова.

За предстоящите избори лидерът на БСП си поставя задачата да ги спечели. „Ако тръгваме на битка, за да сме трети, това е обречено. Трябва да си поставим високи цели, за да се мобилизираме да ги постигнем“, категорична е Нинова.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Главният секретар на МВР освободен и заради полицейското насилие на антиправителствените протести

Още в петък вечерта президентът подписа указа за освобождаването на Ивайло Иванов

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: БТА

Един от мотивите за освобождаването на главния секретар на МВР Ивайло Иванов от длъжност е полицейското насилие по време на протестите миналото лято. Това става ясно от съобщение в секцията за правна информация на сайта на Министерския съвет.

В него се посочва, че служебният кабинет е предложил на президента Румен Радев да освободи Иванов заради нарушаване на основни принципи за работа в МВР, изразяващи се в незачитане и негарантиране на правата и свободите на гражданите и тяхното достойнство.

По време на протестите са били допуснати грешки от организационен и тактически порядък.

Кабинетът предложи на президента да освободи главния секретар на МВР

Визират се действията на 2-ри септември, когато напрежението между органите на реда и протестиращите ескалира и са допуснати сблъсъци, при които са пострадали хора с агресивно поведение, но също така и мирно протестиращи граждани и журналисти.

В правителственото решение от петък е посочено, че главният секретар на МВР е пряко отговорен за настъпилите вредни последици. Още в петък вечерта президентът подписа указа за освобождаването на Ивайло Иванов.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Планират удължаване на извънредната епидемична обстановка в България

„Зелените коридори“ няма да се закриват, облекчава се раздаването на ваксини за личните лекари

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Планира се с още месец да бъде удължена извънредната епидемична обстановка в България – до края на юни. Това заяви в интервю за bTV главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„С обявяването на тази обстановка са свързани доста от мерките, които се прилагат, така че без нея те не могат да действат. Вероятно ще е необходимо поне с 1 месец тя да се удължи“, допълни доц. Кунчев.

„Зелените коридори“ няма да се закриват, облекчава се раздаването на ваксини за личните лекари – те ще ги получават от РЗИ-тата и от ДКЦ-тата, които ще бъдат определени в заповед. Целта – да се избегнат струпвания и напрежение, каквото имаше пред Столичната здравна инспекция.

Кунчев: Има ли свободни количества даваме и възможността за "зелен коридор"

„Да засили ролята на общопрактикуващите лекари – т.е., те да получават ваксини толкова, колкото заявят. От края на май доставките на „Пфайзер се увеличават двойно, което ще даде възможност да удовлетворим почти на 100% техните заявки, и да останат количества за електронната система и „зелените коридори“, обясни доц. Кунчев.

Обмислят се промени в правилата за влизане в България – децата до определена възраст да не се тестват. Обсъждат се два вариант за такава възрастовата граница – до 2-годишна възраст или до 5-6 г., като най-вероятно ще се приеме второто предложение.

„Според мен е по-удачно да е 5-6 г., вземането на проба от по-малките деца е по-неприятно, по-трудно особено в условия на граница или някъде другаде. Има минимален риск, но е приемлив, не е толкова голям процентът на децата под 5 г., които пътуват, влизат в България, така че може да определим възраст такава, която да улеснява пътуванията на хората“, уточни здравният експерт.

Планира се и разширяване на списъка с производители на бързи тестове, които да се признават, за да се премахне карантина при влизане у нас. Ще се разшири и списъкът с държави, от които влизането е забранено заради разпространението на индийския вариант на вируса на територията им.

Промените се очаква да бъдат „облечени“ в заповед през новата седмица.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
ГЕРБ : Ще предложим кабинет, който вероятно няма да бъде подкрепен

Вицепремиерът Томислав Дончев подчерта, че победителят е един като гласове

Затвори