Открийте ни и в

САЩ

Върховния съд поднесе ново разочарование на защитниците на абортите в Тексас

Оспорваният закон практически забранява повечето аборти в щата въпреки че има дългогодишен юридически прецедент, който защитава правото на аборт

публикувано

на

Въпреки яростните възражения на либералните си колеги, консервативното мнозинство във Върховния съд на САЩ нанесе нов удар по усилията на клиниките, предлагащи аборти в Тексас, да оспорят противоречивия закон SB8 във федерален съд. Мнозинството във Върховният съд отхвърли специална петиция от доставчиците на аборти, която искаше най-високопоставените магистрати да наредят прехвърляне на случая към съдия, който незабавно да започне дело.

Върховните съдии не са коментирали решението.

Законът практически забранява повечето аборти в щата въпреки че има дългогодишен юридически прецедент, който защитава правото на аборт. Клиниките твърдят, че Пети районен съдебен панел, който е измежду най-консервативните в страната, протака процеса, като неглижира решението на съд от по-висока инстанция, който миналата година гласува с 8-1 да се допуснат съдебни действия срещу конкретни щатски служители в Тексас, които изпълняват медицинско лицензиране и имат роля в налагането на закона.

FDA отмени забраната хапчета за аборт да се получават по пощата

Вместо да зачете решението, апелативният съд изпрати случая да Висшия съд на Тексас за процедурен анализ – ход, който ще забави оспорването на закона от страна на предлагащите аборти и реално парализира надеждите за отхлабване на хватката му.

Въпреки че с отсъждането се Върховният съд нанесе удар по стремежите на защитниците на правото на аборт в Тексас, много от тях признават, че разрешаването на завеждането на въпросните дела срещу щатските служители едва ли ще успее да възстанови напълно правото на аборт в този щат, дори и ищците да надделеят в съда.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА