Открийте ни и в

България

В свищовската болница лекари и сестри масово напускат или излизат в отпуск

Много са и медиците в болнични

публикувано

на

Болницата в Свищов e изправена пред ново предизвикателство насред коронакризата. Лекари и медицински сестри масово излизат в болничен и дори в отпуск, а трети напускат, когато нуждата от медицински кадри е належаща.

От скоро нефрологът д- р Петя Страхилова вече не работи в свищовската болница. Предизвестието е изтекло, а мотивът за напускането e личен, но не съвсем.

“Аз съм сама в цялата болница. Казаха ми, че хирург няма, няма и да има до края на месеца. Той е болничен. Търся невролог за пациент в кома. Няма невролог. Тук не се приема, разберете. Ние сме останали без болнична помощ и без Спешна помощ. Ръководството тотално е абдикирало. Всичко е оставено в ръцете на кмета. Той се разпорежда с всичко. Той приема, той изписва пациенти, той настанява”, казва д-р Страхилова.

Самият кмет влезе като доброволец в лечебното заведение преди месеци.

“Хора, които не са тук на място на терен няма как да преценят кой коли и кой беси. Болнични, отпуски. Само и само да не са в лечебното заведение. Ние сме принудени да търсим помощ от други лекари, от други места, но не срещаме разбиране от лекарите, които са в лечебното заведение”, казва кметът на община Свищов Генчо Генчев.

Много от докторите и медицинските сестри в момента са болни.

Д-р Иванка Спасова от детското отделение казва, че “из града се носело, че не работи отделението”, а то работи.

От болницата признават, че усилията са насочени към COVID болните, но останалите отделения са покрити с персонал, с изключение на хирургията.

“Има отпуски, но те са от хирургично отделение”, казва главната сестра на болницата в Свищов Ваня Ламбева, но допълва, че сега не е моментът лекарите да си вземат почивка.

“Да умираме ли? Има и раздел, в който се казва, че лекарят, когато е заплашен неговия живот, може да не го прави. Вие как смятате, че трябва да се хвърлим на амбразурата?!“, казва рентгенологът д-р Здравко Лалев, който не вижда противоречие с Хипократовата клетва.

С външни лекари общинската болница е обезпечена до края на декември.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА