Открийте ни и в

България

Германски завод сглобява български електромобили

Става въпрос за товарен електромобил 3,5 тона, като шасито и повечето от елементите ще се произвеждат в България, но крайното асемблиране ще се прави в Германия

публикувано

на

Сн.: 24 часа

Български електромобили с части, които в по-голямата си част ще се правят в България, ще се сглобяват от началото на следващата година в немски завод близо до Мюнхен, съобщи “24 часа”. Това се случва близо две години след като немската “Фолксваген” оглеждаше и България като място за нов свой завод, но впоследствие се отказа от намеренията си.

Заводът е собственост на основаната през 2012 г. русенска фирма Sin cars на предприемача Росен Даскалов, която бе известна доскоро предимно с производството на състезателни автомобили, печелили немалко състезания в страната и в чужбина.

Новината за немския завод излезе от материалите, които “Син Карс Индъстри” АД е публикувала на сайта на Българската фондова борса, където планира да излезе на 1 юни 2021 г. Тогава ще се предложат 2 млн. акции по 1 лв. всяка, като набраните средства ще се използват за доизграждане на немския завод и закупуване на машини. От своя страна компанията вече има регистриран капитал от 18,5 млн. лв.

“Реших да изнесем сглобяването в Германия, тъй като пазарът на този тип електромобили е развит повече там, има редица бонуси за купуването им”, каза пред “24 часа” Даскалов.

Той обясни, че става въпрос за товарен електромобил 3,5 тона, като шасито и повечето от елементите ще се произвеждат в България, но крайното асемблиране ще се прави в Германия. Фирмата, която е собственик на завода, е вече регистрирана и се казва L CITY Аutomotive GmbH. Сглобените там електромобили ще носят печата Made in Germany.

Първоначалното намерение е производството да почне със 100-200 бройки, но плановете са до 5 години само този модел да се произвежда в около 20 хиляди броя годишно, обясни Даскалов.

Прототипът на електромобила бе вече показан миналата година на Женевския международен автосалон.

Разработването на иновативен български електромобил от страна на Sin cars е започнало още през 2018 г. За съдружник във фирмата вече е привлечена софтуерната компания ВИ КИ ЕЙ СОЛЮШЪНС ЕООД и се водят преговори с финландска технологична компания, специализирана в областта на фотоволтаичните технологии, с която има подписано споразумение за разработване и създаване на прототипи и масово производство на интегрирана фотоволтаична система за лекотоварния електромобил. Друг важен партньор е френската компания Mondial, за която “Син Карс Индъстри” АД е разработила прототип за електрическа рикша TUK TUK.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Влак прегази възрастен мъж в Бургас

Самоличността на жертвата се изяснява

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: Pixabay

Бързият влак София-Бургас прегази възрастен мъж на железопътната линия в бургаския квартал „Долно Езерово“. Инцидентът е станал около 14 часа днес.

Самоличността на възрастния човек се установява. Влакът Бургас-София е спрян на гара Айтос, където машинистът и помощникът му са тествани за алкохол и наркотици.

Пробите и на двамата са отрицателни. Извършва се и оглед на влака, който пътувал в посока към морския град.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Създава се дружество на българските медии в чужбина

Кирил Вълчев предложи да има два ясни критерия за участие. Единият е на какви условия трябва да отговаря самата медията, а другият е за специфичен принос към нова платформа, създадена от БТА, за споделяне на информация

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн. БТА

Генералният директор на Българската телеграфна агенция Кирил Вълчев е инициатор за създаването на дружество на българските медии в чужбина. Идеята беше представена в Рилския манастир по време на Шестнадесетата световна среща на българските медии, организирана от БТА.

Предлагам ви да създадем устойчива форма, в която всяка българска медия по света да има някаква връзка с организирането на тези медийни срещи, обясни Вълчев.

Кирил Вълчев предложи да има два ясни критерия за участие. Единият е на какви условия трябва да отговаря самата медията, а другият е за специфичен принос към нова платформа, създадена от БТА за споделяне на информация

Той посочи шест критерия за медия – да разпространява информация, предназначена за българите по света; да осигурява достъп до съдържание, не само в блогове и социални мрежи; да разпространява системно съдържание, например четири пъти в годината да излиза печатното издание или, ако е сайт, поне веднъж в месеца да има нова информация; да се спазва Етичният кодекс на българските медии; да са ясни собствениците и да е изразено съгласие с условията на договора.

И друг критерий, продължи Вълчев, БТА сега прави нов сайт, ще направим платформа, на която всеки месец всяка една от тези медии, които участват в договора, ще трябва да изпраща една информация какво се случва в тази българска общност, обясни Кирил Вълчев.

Всички ще спечелим от една обща платформа, в която да си разменяме информация, отбеляза той и добави, че медиите ще си сътрудничат помежду си.По този начин ще се създаде връзка между българските общности зад граница с България и между тях.

Участие в срещата взима и екип на най-голямата медия на българите е чужбина BG VOICE.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Заседналият „Vera Su“: Три пъти увеличение на азот-амониевия показател във водата

Пробите на азот-амониев при кораба са с повишение над 7 пъти 

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: БТА

Превишения на азотните съединения са установени в морската вода до заседналия кораб край Камен бряг, съобщиха от екоминистерството. 

Най-сериозно е увеличението на стойността на азот-амониев (0,352 мг/л), което е над три пъти на тренда в бреговия пункт. Пробите са взети в събота непосредствено от водите до носа на „Vera Su“ и в брегови пункт на 60 м южно от заседналия кораб. 

Досега измерваните стойности на азот-амониев показваха задържане в интервал 0,030-0,050 мг/л, докато вчерашните проби показват превишение над три пъти на тренда в бреговия пункт – 0,114 мг/л. в 07:40 ч. и 0,143 мг/л. в 17:30 ч. и над 7 пъти при кораба.

Установена е миризма на нефтопродукти около заседналия кораб „Вера Су“

Измерената концентрация на азот-нитритен е както следва: в пункт 60 м. южно в 07:40 ч. е 0,0083 мг/л., в 17:30 ч. е 0,0074 мг/л.; в пункт при носа на кораба – 0,0094 мг/л.

За резултатите от проверката са уведомени Изпълнителна агенция „Морска администрация“ и Областният координационен щаб.

Екипите на МОСВ продължават всекидневно да следят състоянието на водите в Черно море в непосредствена близост до заседналия кораб и остават в готовност за съдействие по време на следваща операция по разтоварване на кораба, съобщават от екоминистерството. 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА