Открийте ни и в

България

Гешев взел за прокуратурата автомобили за над 1 млн. лева от Бюрото за защита

Това се е случило в рамките на около две седмици докато парламентът е обсъждал прехвърлянето на Бюрото по защита на свидетелите от прокуратурата към Министерството на правосъдието

публикувано

на

Сн.: Архив

В рамките на около две седмици докато парламентът е обсъждал прехвърлянето на Бюрото по защита на свидетелите от прокуратурата към Министерството на правосъдието са били издадени 3 заповеди, с които общо 20 автомобила (два от тях специализирани и бронирани на стойност общо около 1 млн. лв.), компютри, металдетектор и друга техника са били прехвърлени за ползване от прокуратурата. Прехвърлянето на имуществото е станало със заповеди, подписани от заместници на Гешев, а само месец и половина след като най-скъпите автомобили отиват за ползване от прокуратурата, Гешев твърди, че тя вече няма нужда от тях, пише „Дневник“.

Информацията дойде в отговор на няколко въпроса на министъра на правосъдието Янаки Стоилов. Миналата седмица той поиска от представляващия Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Магдалинчев, който е и шеф на бюджетната комисия в съвета, да представи информация за материалните активи на Бюрото.

"Бюрото ще Ви пази, но като защитен свидетел": Христо Иванов към Иван Гешев

Министърът на правосъдието поставя няколко въпроса за преразпределянето на движимите активи: Разходните бюджетни средства за купуването на автомобилите и специализираната техника от бюджета на Бюрото по защита или на главния прокурор са осигурени? Какви са били целите за купуване на автомобилите? Вземал ли е решение пленумът на ВСС за тези автомобили? Докладвано ли е пред ВСС преразпределението на тези автомобили?

По думите на Боян Магдалинчев, не всички въпроси са от компетентността на бюджетната комисия във ВСС, заради което е поискана информация от главния прокурор, а в сряда той е изпратил писмо.

Провеждани са обществени поръчки с цел осигуряване дейността на ръководените от главния прокурор дейности на Бюрото, се посочва в писмото на Гешев.

В него той твърди и че тези обществени поръчки са от компетентността на главния прокурор и липсва законово основание разходите да се правят след решение на ВСС. Нямало и законово основание главният прокурор да докладва на Съдебния съвет за преразпределението на активи.

„През годините главният прокурор е прилагал политика за поетапно обновяване на автомобилния парк на прокуратурата, а обособяването на Териториални отделения към районните прокуратури обуславя и нуждата от повече автомобили. Прехвърлянето на автомобилите е въпрос на управленско решение на главния прокурор. Подобно прехвърляне на активи се прави постоянно и такава политика е била прилагана и към Бюрото“, посочва в отговора Иван Гешев.

"Не успях да катастрофирам": Гешев отново в НС, поканили го само пет часа преди заседанието

Той твърди, че към момента на влизане в сила на промените в Закона през септември, Бюрото разполага с 29 моторно-превозни средства, обезпечавано е с техника, включително със специализирана. Прехвърлянето на имущество е станало на 30 и 31 август.

По думите на Янаки Стоилов обаче, в момента по данни на застрахователя са застраховани 37 автомобила на Бюрото по защита.

„Законът е приет на 15 септември, публикуван на 24 септември и от 28 септември влиза в сила. В преходни и заключителни разпоредби е записано, че материалните активи преминават в Министерството на правосъдието. Факт е, че е започнал активен процес по прехвърлянето на тези активи, те са държавни в общия случай, в периода между гласуването на промените в комисия и в пленарна зала. Аз също бих се съгласил, че това е превратно упражняване на правомощия“, допълни министърът.

На 13 октомври главният прокурор Иван Гешев сезира Конституционния съд с искане да обяви за нарушаваща основния закон една от разпоредбите в закона, с който Народното събрание премести Бюрото по защита на свидетелите от прокуратурата към Министерството на правосъдието. Става дума за текст в закона, с който се предвижда дълготрайните материални активи, ползвани от Бюрото по защита при главния прокурор, да се предоставят на Министерството на правосъдието.

В искането до КС се посочва, че атакуваната разпоредба е в противоречие с Конституцията (в частта, според която Министерският съвет организира стопанисването на държавното имущество), както и с принципа за разделението на властите.

В коментар по темата пред журналисти Янаки Стоилов нарече „юридически неоснователно“ искането на Гешев Конституционният съд да обяви за противоконституционно прехвърлянето на материалните активи на Бюрото за защита на свидетелите от прокуратурата към Министерството на правосъдието.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Спасителят Люзлим от Боснек: Трагедията ми е 24 часа в главата

публикувано

на

Виж цялата статия
Сн.: btvnovinite.bg

И в съботния ден в Северна Македония имаше погребения на жертвите от изгорелия автобус на магистрала „Струма“.

Тленните им останки пристигнаха едва вчера в Скопие и бяха предадени на опечалените им семейства.

Десетки очакват заключението на разследването какво предизвика тази трагедия. А няколко семейства с оцелели в катастрофата благославят своя спасител – 26-годишен сърбин.

Трагедията "Боснек": Изключват тероризъм (ОБЗОР)

Люлзим Сюлеймани е родом от Прешево. Той е у дома от седмица, а вчера от болница е изписана и неговата годеница Медина. Екскурзията до Турция избират случайно по интернет. Никой не е очаквал пътуването да завърши по такъв трагичен начин разказва bTV.

„Навясъке ни заведоха – на пазар, в търговки център, на посещение в джамии, видахме Босфора. Шофьорите бяха добри, бяха двама и пътят беше също добър. Правихме почивки и на отиване, и на връщане, даваха ни кафе и в автобуса, всичко беше супер. За лиценза не знаехме, автобусът беше добър, пътят беше лек, движехме се нормално, както се движи автобус, с около 100 километра в час“, спомня си той.

Люзим и годеницата му започват втори, нов живот, който никога няма да е като предишния преди трагедията.

„Със здравето сме добре, имам някакви болки, но са дребни. Проблемът е, че трагедията ми е 24 часа в главата. Нищо не е същото като преди, светът изглежда различен. В главата ми е 24 часа, защото бях буден и видях всичко което се случи, още не мога да спя. Заспиваш за два часа и като се събудиш заради тези сънища не искаш да си лягаш отново“, признава мъжът.

Не определя постъпката си като нещо особено, благодарен е само, че бил буден и е успял да си спомни къде седи чукът, с който разбива стъклото.

„Видях докато пътувахме къде седи чукът и като се случи всичко, благодаря на Господ, че си спомних къде е и стигнах до чука, разбих стъклото и успях да изляза, както и още 6 души след мен“, обяснява Люлзим.

За близките му шокът от случилото се е още по-голям.

„Като баща го приех най-тежко, тъй като в началото, когато стана всичко, чух, че е сред жертвите. Това беше обявено и чак после разбрах, че е жив и здрав и че е в болницата“, разказва Али Сюлеймани.

Люлзим е благодарен и на всички медици в „Пирогов“ за грижите, както и на всички хора за подкрепата.

„Първо благодаря на Господ, той ми даде още един шанс за живот. За загиналите се моля Аллах да ги приеме при себе си, а на семействата искам да изкажа искрените си съболезнования“, казва мъжът.

Не обвинява никого за случилото се, но и той се надява причините за трагедията да се изяснят, защото за да зараснат раните от болката, всички потърпевши се нуждаят от истина.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Снежна Коледа в България, но не за всички

Като цяло времето ще бъде по-топло от обичайното

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Pixabay

„На 25 декември ще има сняг, но не навсякъде в България“. Това каза климатологът Симеон Матев пред bTV.

Той добави, че в София, Ловеч, Разград и Враца в последните години е имало снеговалежи и се очаква и тази Коледа да прехвърчат снежинки.

В по-южните и източни райони на България може и да няма, добави Матев.

Той обясни, че засега точна прогноза за Коледа не може да се направи, но проучване показва, че сняг със сигурност ще има над 1500 м надморска височина в този период от годината.

Колкото по на юг и изток отиваме, шансът да се види сняг е по-малък, каза още климатологът.

Типично декемврийско време в идните 2 седмици, ще има и много превалявания, но повечето от дъжд. Като цяло времето ще бъде по-топло от обичайното. По планините и по високите полета ще преминава в сняг, коментира Матев.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Кюрди убили българския тийнейджър в Копенхаген

Момчето събирало пари за собствена бръснарница в България

публикувано

на

Виж цялата статия

Убитият в предградието на Копенхаген Родовре 17-годишен кърджалиец е станал жертва на кюрдска банда. Двама мъже, облечени в черни дъждобрани, влезли в бръснарницата в петък, където работел Тунджай Е. от кърджалийския кв. „Боровец“ и открили стрелба. Кърджалиецът бил прострелян смъртоносно. Мишена на атаката бил собственикът на фризьорския салон, който е кюрд. Той също пострадал при стрелбата, като е бил прострелян в областта на корема. В момента е в болница в критично състояние. Куршум засегнал и 15-годишен ученик от намиращото се наблизо училище, който се подстригвал в момента на атаката. Едната ръка на момчето била простреляна, но раната била повърхностна и дори не се наложило ученикът да бъде оставен в болница. Двамата нападатели напуснали местопрестъплението със сиво „Ауди“ комби, пише „24 часа“.

Според съобщения на датската полиция в Twitter атаката на бръснарницата има връзка с друг подобен инцидент, станал ден по-рано в предградието на Копенхаген Норебро. Там кюрд бил прострелян в гърба. По-късно датската полиция е арестувала двама заподозрени за стрелбата в Норебро кюрди. Единият от тях бил 21-годишен мъж от Гьотеборг, който преди това е лежал в затвора в Швеция.

Според полицейската версия и двете престрелки са свързани с конфликт между банди. В двата района на Копенхаген, където са извършени престъпленията, са въведени специални мерки, за да се гарантира спокойствието и безопасността на живеещите. Все още няма задържани по случая със стрелбата в бръснарницата.

15-годишен българин е убит в Копенхаген

Съкварталци на Тунджай разказаха, че той отишъл на гурбет в Копенхаген, за да събере пари и да си открие бръснарница в България. Преди това в Дания е работел баща му. Според приятели на Тунджай той не успял да свикне с живота в Копенхаген, а парите, които печелел не отговаряли на очакванията му. При последните си разговори младият бръснар споделил, че възнамерява да се прибере от чужбина.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА