Открийте ни и в

Интересно

Да вбесиш камериерка

публикувано

на

Има много хора, които, когато са на почивка, не обръщат голямо внимание на жените, които изхвърлят боклука, оправят леглата и допълват запаса от тоалетна хартия. Всъщност подобно на домашните духчета от романите за „Хари Потър“, колкото по-незабележима е една камериерка, толкова по-добре си върши работата. Това обаче не означава да се забравя, че те също са хора, имат чувства и някои от нещата, които туристите редовно правят, могат да ги ядосат, натъжат или дори да ги вкарат в болница.

Камериерките са човешки същества

Работата на камериерките е да се грижат за туристите, докато те си почиват. Това обаче не ги прави по-незначителни и не дава право на никого да се отнася с тях като с второ качество хора. За съжаление именно те са хората в хотела, които най-често са под прицела на ужасно поведение. Няма камериерка по света, която поне веднъж да не е била обвинявана, че е откраднала обеци или бижута, които най-вероятно са отишли на дъното на морето.

Всекидневно им се крещи (често на езици, които не разбират), че са нарушили спокойствието на някого, докато са изпълнявали задълженията, за които им се плаща. Те също биха предпочели да не влизат в стаята, когато това не е удобно. Това лесно може да се предотврати по начин, известен на всички, но игнориран достатъчно често.

Табелата „Не безпокойте“

Изглежда достатъчно просто, за да може всеки да го разбере – тази табела се слага, когато посетителят НЕ иска камериерката да влиза в стаята. Ако виси на вратата цял ден, той няма право да се сърди, че кърпите не са сменени. Ако не е сложена и човекът в стаята е със слушалки, той няма право да се сърди, че камериерката е нахлула, докато е по бельо (или без него), защото тя със сигурност е почукала преди това.

Много туристи обаче изглежда не го разбират и това не само усложнява работата на жените, но и често пъти става повод за конфликти.

Какво да не изхвърляме?

Едва ли ще бъде приятно за камериерката да грабне торбата за боклук и в ръката й да се забие игла. Това е кошмар не само заради болката, но и заради потенциалните заболявания, които такъв инцидент може да причини.

Изхвърляне на необезопасена игла в коша за боклук звучи като нещо, което повечето хора ще се сетят да не правят, но се случва достатъчно често, за да бъде определено от сайта Business Insider за една от най-честите причини за инциденти с персонала в хотелите.

Добре е да се опаковат в хартия използваните марли, дамски превръзки и презервативи.

Боядисване на косата в мивката

 Голямото предимство на боядисването в хотела е, че после не трябва да се чисти, защото това е работа на друг. По тази причина камериерките редовно се сблъскват с невероятни гледки, които усложняват и без това натоварената им работа и ги принуждават да прекарат в стаята време, през което биха могли да изчистят няколко други.

Разхвърлян боклук из стаята

Боклукът ще е изхвърлен, когато обитателят на стаята се върне от плажа. Това е едно от задълженията на камериерките. Работата им обаче може доста да се улесни, ако отпадъците са изхвърлени в коша, а не из стаята. И дори когато се напълни, може просто да се остави боклукът на пода до другия, за да е на едно място и да не се налага някой да пълзи по пода и да събира празни кенчета от бира и мазни кутии от пица по нощните шкафчета.

Дрехи по пода и леглото

 Когато влезе в стаята, камериерката ще опита да пипа и да размества колкото се може по-малко от личните вещи. Това обаче няма как да стане, ако по пода и леглата има разхвърляни дрехи и отворени куфари.

Леглото не трябва да се оправя

Изглежда грозно, но ако чаршафите и кърпите са на пода, това много ще помогне на жените, които чистят. Перфектно оправеното легло създава впечатление, че никой не го е ползвал и много камериерки ще си спестят сменянето на чаршафи, които смятат за чисти.

Особено ако е дошло време за напускане на хотела, най-добре всичко да се свали на купчина. Така ще се спестят няколко минути на камериерката по време на най-напрегнатия период на работата й – часовете, в които всички се изнасят и стаите трябва да бъдат оправени колкото се може по-бързо за следващите гости.

Празна стая с включен телевизор

Включеният телевизор обикновено значи, че има някой и повечето камериерки ще подминават стаята, докато не стане много наложително да влязат. Дори тогава ще се оглеждат да не би отнякъде да се появи някой без дрехи и да ги обвини, че са нахлули.

Повечето хотели са решили проблема, като са направили така, че да няма ток, когато ключът не е в стаята. Но летовниците са много изобретателни и винаги успяват да заобиколят правилата.

Хубаво е да се остави бакшиш на нощното шкафче (или поне нещо сладко в хладилника), ако човекът е останал доволен от обслужването.

 

Интересно

ГАЛЕРИЯ: Chicago Air and Water Show 2019

публикувано

на

от

Продължете по-нататък

Интересно

Българка издала на ФБР легендарния банков обирджия Джон Дилинджър

публикувано

на

Джон Дилинджър – прочутият гангстер и обирджия на банки в края на 20-те и началото на 30-те години на миналия век, успява да задигне 160 хил. долара с най-малко 60 удара. Бил считан за съвременния Робин Худ, тъй като много хора ненавиждали банките, защото те иззели спестяванията им заради Голямата депресия.

Дилинджър разиграва ФБР и охраната в няколко затвора

от които бяга, изплъзва се многократно на властите, въпреки че е обявяван за враг № 1 на държавата и че е търсен под дърво и камък от голям контингент от агенти. И е щял да продължи с обирите, ако не беше българката Анна Иванова Акълиева – жената в червено. Тя помага на ФБР да устрои засада на Дилинджър пред театър „Биограф“ в Чикаго през юли 1934 г. и дори е с него във фаталния ден, за да даде знак с бяла кърпичка, която „изпуска“ на земята, щом Дилинджър излиза с нея, и още една жена от театъра. Тогава агентите застрелват обирджията и той умира.

Жената с червената рокля е позната повече като Анна Сейдж, а преди да имигрира в Щатите – с фамилията Кумпанаж (Cumpănaș) и е смятана за румънка. Истинското й име обаче е Анна Иванова Акълиева. Родена е в село в Добричко, район, тогава управляван от Австро-Унгарската империя и впоследствие предаден на Румъния по силата на Ньойския договор от 1919 г.

Майката на Анна умира при раждането й. Баща й Иван я отглежда с помощта на майката на жена си. Той не бил от Добруджа. Оттам е съпругата му. Иван учил в Одеса и бил приятел с Алеко Константинов, с когото се наричали „Земльо”.

Когато Анна била на три-четири години, румънският съдружник на баща й го измамил. От този момент българинът намразил всичко румънско. Когато Добрич по силата на договорите заради военните загуби преминал в румънска територия, разпродал всичко и отсякъл: „Дъщеря ми да се казва Анна Акълеску?! Никога!” Заедно с Анна той заминава за Варна,

качва се на първия параход и идва в Америка

Установява се в Чикаго. Трябвало да „поамериканчи“ и името си. Превел на английски „акъл“ като ум с думата „сейдж”, и станал Ван Сейдж, а дъщеря му – Анна Сейдж.

Скоро Ван Сейдж се наложил като един от най-добрите строителни предприемачи в Чикаго. Построил цял квартал фамилни къщи и пансион за наематели. Но заболял от рак. И за да лекува баща си, Анна разпродала къщите. Затънала в заеми. Което не успяла да продаде, взели го банките. Баща й починал. Останал й само пансионът.

Анна явно била принудена да се изхранва с каквото може и от пансиона създала публичен дом под прикритието на обикновен бар. На 20 юли 1934 г. тя влиза в Бюрото на ФБР в Чикаго, носейки червена шапчица. „Аз съм Анна Сейдж и съм собственичка на пансиона на „Гладис крос Авеню” – на две пресечки оттук“, обяснила Анна. „Вдруги ден имам среща с Джон Дилиджър. Ще ходим на кино в „Биограф”. Ще гледаме „Манхатънска мелодрама”. Ще има още една жена. Аз ще ви покажа Дилинджър“ казала още тя.

Анна поискала от ФБР обявената за главата на Дилинджър награда от 10 хиляди долара и ескорт до пристанището в Ню Йорк, откъдето да замине за Европа. В стаята бил и шефът на ФБР Мелвил Първис, който от години гонел Дилинджър. Анна била заплашена от депортация заради незаконния бордей и с предложената сделка се надявала да се предпази.

Джон Джилинджър

Джон Дилинджър всъщност от малък се забърквал в неприятности и най-накрая стигнал до това да е най-големият престъпник на САЩ. Роден е на 22 юни 1903 г. в Индианополис в семейството на бакалин. Майка му умира, преди да навърши четири години, и той остава под грижите на баща си, който макар и силно религиозен не успява да удържи поривите на сина си към пакостите.

В детството си Джон крадял кокошки, биел се, тормозил съучениците си и дори успял да върже къщата на един фермер за товарния влак. През 1920 г. бащата мести семейството в Муурсвил, Индиана, за да избягат лошото влияние на големия град, но и това не помага. Поведението на момчето не се променя. След седми клас Джон прекратява обучението си, за да работи в металургичен цех в Индианаполис. През 1922-ра е арестуван за кражба на кола, но никой не предявява обвинения. По-късно е изключен и от военноморския флот заради лоша дисциплина. Все пак младият Дилинджър прави опит да започне нов живот и се жени през 1924 г. за Берил Ховиъс, с която обаче се развежда след 5 години.

През 1929 г. Дилинджър, все още женен, се свързва с Ед Сингълтън, с който извършва

първия си въоръжен грабеж

Двамата ограбват магазин и задигат 50 долара, равняващи се на сегашните 700. На другия ден са разпознати. Дилинджър по съвет на баща си се признава за виновен. Но баща му бил измамен в сделката с прокуратурата и Джон отива в затвора за 10 години.

Изтърпява присъдата си в щатския затвор на Индиана в Мичиган сити. При прегледа при постъпване се оказва, че е болен от гонорея. Лечението, на което е подложен, е изключително болезнено. Заради всичко това Джон обещава, че като излезе, ще бъде най-гадното копеле. Запознава се и с бъдещите си партньори в големите обири.

Дилинджър е освободен на 10 май 1933 г. и веднага се заема с реализацията на плановете си. На 22 септември обира първата си банка в Блъфтън, Охайо. През следващите месеци той и бандата му удрят повече от дузина банки, събирайки по неофициални данни над 300 000 долара. Следващото арестуване на Дилинджър е през 1933 година. Организира невероятно по дързост бягство, което десетилетия се изучава в полицейските академии. Успява да изработи дървен пистолет в работилницата на затвора и с него принуждава охраната да му отвори вратата на килията, а след това открадва новата кола на градския шериф. Заживява в Чикаго. ФБР почти стига до него и го ранява в преследване, но Дилинджър се измъква. По-късно Дилинджър организира и бягство от затвора на колегите си Бони Паркър и Клайд Белоу, което също е считано за невероятно изобретателно.

Когато Анна се запознава с Джон, той

вече носел прякора Убиеца

Но тя се влюбва в него до полуда, обича го истински и го укрива често в бордея си. Тя явно знае за истинската му същност, но не издържа, когато Дилинджър я зарязва заради по-младата Поли Хамилтън и на всичкото отгоре я моли да благослови новата му връзка. Анна решава да му отмъсти и затова отива при федералните. Във фаталния за Дилинджър 22 юли 1934 г. тя изпълнява плана с пускането на кърпичката. Другата жена с нея и Дилинджър била новата му любовница Поли. След като пуска кърпичката, Анна изостава назад, за да даде възможност на ФБР да приключат с обирджията. Отначало те били стъписани, защото мъжът с двете жени не приличал на известния гангстер, но стреляли, понеже Анна дала уговорения знак.

Поли Хамилтън

Анна така и не получава всички пари от наградата от 10 хиляди. На 6 октомври 1935 г. съдът я признава за виновна по предишното обвинение за „неморално поведение” и през април следващата година тя е депортирана. Преди да й предостави ескорта, който да я придружи до нюйоркското пристанище, шефът на ФБР Едгар Хувър пита: „Вие сте румънка, нали?” На което тя отговаря: „Доколкото може да се каже…” Дипломатичността на отговора й

остава загадка

 В крайна сметка Анна е депортирана в Тимишоара, Румъния. Според някои източници там тя дълго време държи нощен клуб и възнамерява да опише „истинската история” за ликвидирането на Дилинджър. Но през април 1947 година я намират мъртва край един път. Причината за смъртта й остава пълна загадка.

Тялото на легендарния Дилинджър ще бъде ексхумирано през септември. Това може да даде отговор на конспиративните теории, че ФБР са застреляли друг мъж.

 

Продължете по-нататък

Интересно

Американският актьор Майкъл Медсън отива в затвора за 4 години

публикувано

на

от

Популярният холивудски актьор Майкъл Медсън беше осъден на 4 дни затвор за това, че предизвика пътен инцидент при шофиране в нетрезво състояние, съобщава Контактмюзик.

61-годишният холивудски герой беше арестуван през месец март, след като блъсна своя всъдеход в стълб в Малибу. При направения му алкохолен тест той се оказа положителен.

Адвокатът на актьора изтъкна тогава, че подзащитният му е попаднал под вторичното въздействие на лекарства, изписани му по рецепта. По думите му въздействието на тези медикаменти било по-добро преди лягане, но Медсън избързал с вземането им.

Актьорът не оспори присъдата, която също предвижда пробация за 5-годишен срок и полагането на общественополезен труд в болнична морга.

Продължете по-нататък

Най-четено

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама