Открийте ни и в

САЩ

Да заснемеш 9/11: инж. Божидар Янев за атаките променили света (ВИДЕО)

Аз тръгнах с апарата съзнавайки, че съм в уникална ситуация, а също така, че съм и абсолютно безпомощен, разказва инж. Янев

Галина Петрова

публикувано

на

Сред българите преживели на живо ужаса от атаките на 11 септември 2001 г. е инж. Божидар Янев, който по онова време ръководи отдела за инспекция на мостовете в Ню Йорк. “Бях оставил сина ми на училище той тогава е бил на 6 години и се връщах към моя офис по източната страна на Манхатан, по шосето, което е край реката и беше прекрасен, слънчев ден. Дори се тревожих за някаква локва на пътя, която щях да докладвам да се почиства“, разказва Янев 20 години след трагичните събития „Когато се чу, че самолет ударил северната кула“. Първоначално той си помислил, че става дума за малък самолет с какъвто инциденти са се случвали и в миналото, но секунди по-късно чува и разтревожен женски глас в радиоефира да обясява, че ударът е бил умишлен.

„И в тоя момент вече аз видях кулата – ударена, димяща. Самолетът врязан от него нищо не е останало“

Първата му мисъл била за колегите му от Port Authority в Ню Йорк, чийто офис е бил в сградата на Световния търговски център, затова ускорява по малък тунел, успореден на реката. „И когато излязох от този тунел, южната кула беше ударена вече. Много ниско, много по-лошо с други думи и тогава си дадох сметка, че всъщност ние сме във военно положение“, казва Янев.

В онзи момент той не мисли за риска, грабва фотоапарата, който е неизменна част от работата му и тръгва да снима. „Аз тръгнах с апарата съзнавайки, че съм в уникална ситуация, а също така, че съм и абсолютно безпомощен. Нищо не можехме да направим“, разказва българина.

Така улавя рушащите се кули близнаци от уникален ъгъл, на който се забелязва как едната е огъната след удара. 

 

Питам го какво помни от онзи миг, а той го описва с „Миризма, пушек, едно много гадно пращене се чуваше и пукане“. „Аз стоях докато не падна южната кула и докато не падна към мене тази вълна, многоетажна вълна от останки. Стоманените панели хвърчаха като пеперуди  тогава се скрих под една кола и там ме затрупа“, казва инж. Янев. Казва, че за момент под онази кола е мислил, че никога няма да излезе.

По снимките му парчетата от южнагта кула, които „хвърчат като пеперуди“ изглеждат малки, но в действителност те са 10 метрови стоманени блокове. „Един такъв панел тежи около 60 тона“, казва Янев. Питам го дали е осъзнавал това, докато стои с апарата на 300 метра от кулата, а той отсича ‘да’. „Бях си взел каска… колко излишно“, дава си сметка сега „Когато се вмъкнах под колата, касаката ми падна, а колата клекнаи ме притисна когато останките паднаха върху нея.“ На следващия ден, когато инспектира същия участък той вижда, че някой е намерил каската му, избърсал я е от праха и я е оставил на колата.

Божидар Янев е един от инженерите повикани да инспектират не само т.нар Ground Zero, но и други места в Ню Йорк. Като ръководител на инспекцията по мостовете, той инспектира и Бруклинския мост, а месеци по-късно на 4-ти юли е запитан да направи оценка с колко въжета може да оцелее моста при евентуална атака там. Разбира се

нищо не е същото след 11-ти септември

„Преди атаките, аз можех да вися на едни въжета по мостовете докато ги инспектирам. Даже обичах да си намирам технически причини и да го правя. Но след това, което се случи не позволяваха. Дори ако уведомя градската управа над мен би имало хеликоптери докато съм на моста“, казва Янев.

А последствията не са само в драконовските мерки за сигурност, които станаха закон в САЩ от тогава.  И до днес инж. Янев има проблеми с дишането, а гласът му изчезва, ако вдиша прах от тебешир. Но казва, че не се оплаква защото хиляди други са загубили повече.

В деня след терористичните атаки срещу Световния търговки център, инж Янев заедно със стотици first responders вдишва вредни прахове от рухналите небостъргачи. „Газехме в един много фин и както се разбра много вреден прах, ей толкова дебел (показва) един такъв сиво-жълт. Въобще пулвезирирана бетонна конструкция. Доброволци раздаваха вода от всеки ъгъл. Пълна тишина, естествено минувачи няма. Целият квартал блокиран от военни в къртечници“ . разказва Янев.

11 септември сякаш  беше урок за Америка, че дори Ню Йорк не е недосегаем. инж. Янев който живее от повече от 40 години в града, казва, че историята му се дели да две – преди и след атаките срещу кулите. „Сега ние сме осакатени защото не знаем по какъв начин, ако сега се провеждат избори не знаем как бихме гласували ако го нямаше този ден“, обяснява той.

Когато го питам как се чувства минавайки покрай Кота Нула днес той ми отговаря през сълзи: „Винаги, когато съм отишъл на някое име има по една бяла роза. Никой очевидец няма да го забрави“

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

КРИМИ

ФБР: Броят на убийствата в Чикаго скочи с 56% през 2020 година

Досега тази година Чикаго съобщава за 597 убийства, което е на нивото от миналата година

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Нови данни от ФБР показват, че през 2020 г. за първи път от четири години насам престъпленията с насилие в цялата страна са се увеличили по брой. Според отдела на бюрото в Чикаго от 2019 до 2020 г. убийствата са скочили с около 56%. За цялата страна това повишение е с 30%.

Началникът на чикагската полиция Дейвид Браун коментира тези числа в понеделник и анализира какво ги причинява. Според него голямата част от вината за насилието с оръжие в Чикаго лежи върху незаконната търговия с наркотици.

Банди, които се борят за „трева“, унищожават животи и общности, убиват невинни деца, млади хора и възрастни“, каза Браун.

Embed from Getty Images

През 2020 г. В Чикаго е имало 772 убийства. Този брой се е увеличил с 56% спрямо предходната година, когато са били 496.

Според Розийна Андър, изп. дир. на Криминална лаборатория на Чикагския университет, Чикаго не изпитва просто характерното за цялата страна засилване на престъпността, а „много специфично увеличение на убийствата и стрелбите“.

Браун и Андър бяха единодушни, че нарастването на броя на убийствата се дължи на много фактори, включително социалните неравенства, подчертани от пандемията, както и гнева и безпокойството на социалната справедливост, предизвикани от убийството на Джордж Флойд.

18-годишно момиче е простреляно 7 пъти докато седи в колата си в Чикаго, то почина

…От гледна точка на полицията правим извода, че има твърде много незаконно притежавани оръжия в неподходящи ръце“, каза висшият полицейски началник.

Досега тази година Чикаго съобщава за 597 убийства, което е на нивото от миналата година, но нова полицейска стратегия дава известна надежда.

Браун отбеляза, че цялостният подход на града към борбата с престъпността, който беше определящ при 15 полицейски акции това лято, доведе до спад на убийствата с 23%. Той добави, че би искал този подход да се разшири.

Кметът Лори Лайтфут защити своя полицейски началник, като посочи предизвикателствата пред полицията. По думите й последните две лета са били „брутално трудни“ за полицията на Чикаго поради изключително високия брой убийство и стрелби.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Новини

BREAKING: Републиканците в Сената блокираха законопроекта за промяна в тавана на дълга

След провала на поправките в Сената, демократите ще трябва по спешност да намерят План Б

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Сенаторите на Републиканската партия не допуснаха да мине приетият в Камарата на представителите на САЩ законопроект за промяна в тавана на националния дълг и за финансиране на правителството на САЩ, като по този начин опасността от спиране на работа на правителството остава.

Гласуването бе процедурно – за разглеждане на законопроекта – и изискваше 60 от 100 гласа, за да мине, но демократите имаха дамо своите 50 и се нуждаеха от 10 републиканци в своя подкрепа, но те не се намериха. Републиканците настояват демократите да се справят със собствени сили с тавана на дълга и засега Конгресът остава без ясен план как да продължи работата на правителството, като евентуалното му блокиране при липса на решение практически вероятно ще се случи към средата на октомври.

Финансирането  на правителствените органи изтича на 30 септември. Демократите предложиха и приеха със своите гласове в Камарата удължаване на срока на финансиране до 3 декември, в комбинация с изменение в тавана на дълга. Ако няма решение на проблема с финансирането на правителството, съм средата на октомври то няма да може да си плаща сметките, което значи, че това е максималният срок за предприемане на законови действия за регулиране на кризата.

Демократите в Конгреса се очаква да предложат повишаване на корпоративната данъчна ставка и допълнителен данък за богатите

След провала на поправките в Сената, демократите ще трябва по спешност да намерят План Б, но засега и в двете камери на Конгреса няма обявена програма за действие от страна на лидерите демократичното мнозинство.

Най-реалистично изглежда демократите да разделят мярката за предотвратяване на спиране на работа на правителството от тази за тавана на дълга и да я придвижат отделно. За това все още има време, а републиканските сенатори дават ясни уверения, че ще подкрепят този вариант.

Embed from Getty Images

Демократите имат възможност да прокарат самостоятелно и повишаване на таван на държавния дълг, като така избегнат изпадането на САЩ в неплатежоспособност, но настояват, че тази отговорност трябва да се поеме солидарно и от двете партии в конгреса.

Лидерът на крехкото мнозинство в сената Чък Шумър заяви, че „след днешното гласуване е станало ясно коя партия в тази камера работи за решаване на проблемите и коя засилва страната към ненужно и предотвратимо бедствие“.

Embed from Getty Images

Лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл обаче остана непоколебим и в понеделник заяви „изобилно ясно“, че „ще подкрепим чиста резолюция за предотвратяване на спиране на правителството, но няма да дадем републикански гласове за промяна в тавана на дълга“.

Републиканците подчертаха, че демократите се опитват да ги привлекат да споделят отговорността за повишаване на разрешения таван за федерални заеми, защото това е политически непопулярно решение за онези, които ще се борят за преизбиране.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

САЩ

Wall Street: Цената на петрола удари тригодишен връх, акциите на технологичните гиганти падат

Цената на американския лек суров петрол се повиши с 2 процента до 75,45 долара за барел

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Търговията на Нюйоркската фондова борса днес приключи разнопосочно. Петролът поскъпна до тригодишен връх. Акциите на високотехнологичните компании и производителите на чипове поевтиняха, тъй като инвеститорите ги заменяха с ценни книжа, свързани с икономическия растеж, на фона на засилващото се доверие в икономическото възстановяване, отразено от повишаването на доходността на американските държавни облигации.

В резултат индексът на високотехнологичните дружества Nasdaq загуби 77,73 пункта или 0,52 процента от стойността си до 14 969,97 пункта. По-широкообхватният индекс Standard & Poor’s 500 спадна с 12,37 пункта или 0,28 процента до 4443,11 пункта.

За сметка на това промишленият индекс Dow Jones, подпомогнат от поскъпването на акциите на финансови и промишлени компании, добави 71,37 пункта или 0,21 процента до 34 869,37 пункта.

Китай ще проведе публичен търг за продажба на петрол от резервите си

Цената на американския лек суров петрол се повиши с 2 процента до 75,45 долара за барел. Сортът Brent от Северно море прибави към стойността си 1,8 процента до 79,53 долара за барел.

Петролните фючърси поскъпнаха с 9 долара през септември. Резкият ръст се държи на притесненията за предлагането на фона на увеличаването на търсенето в някои региони.
Поскъпването на петрола подхрани спекулациите, че инфлацията ще се увеличи в световен мащаб, което на свой ред ще ускори края на ерата на евтините пари. Това от своя страна доведе до повишаване на доходността на облигациите.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Пърсивиърънс взе втора проба от Марс

НАСА планира мисия за връщането на взетите от "Пърсивърънс" проби след около 10 години.

Затвори