Открийте ни и в

Любопитно

Да убиеш 600 мъже с… козметика! Една смъртоносна история

Как необичайна рецепта се превръща в защитник на малтретираните жени

публикувано

на

Джулиа Тофана. Сн. Wikipedia

Историята на Джулиа Тофана е завладяваща, поразяваща и много противоречива. Тя била бизнес дама, защитничка на онеправданите съпруги, интелигентна жена, отмъстителка, но и потайна манипулаторка. Нейните клиентки пазели ревниво тайната й, а популярността си Джулиа дължала на слухове и дълбока тайна.

Бутилка Акуа Тофана с изображението на св. Никола

Не е известно много за детството на Джулиа. Тя е родена в Палермо през 1620 г. Майка й – Тофаниа Д’Адамо – била екзекутирана през 1633-а за убийството на съпруга си Франсис. Тя била малтретирана жена, но през средновековието мъжът бил глава на къщата и собственик на всичко и всички в нея. Разводът бил немислим, а вдовството – щит от света и мъжете.

Малко след смъртта на майка си Джулиа започнала да се застоява в дрогерии и билкарници при свои познати. Така тя научила доста рецепти за козметика, рецепти, които помагат

 при лечението на различни болести

 рецепти, които помагат при ревниви, агресивни съпрузи.

Джулиа създала своя рецепта, която нарекла Акуа Тофана, по времето, когато вече била омъжена, внимавайки да не допуска грешката на майка си да бъде заловена. Тя изпипала рецептата до най-малки детайли. Течността била прозрачна, безвкусна и убивала бавно. Това имало няколко предимства – отровата предизвиквала грипоподобни симптоми, можела да бъде давана във всяка напитка или храна, докато съпругата „се грижи“ за болния си съпруг.

Не се знае в кой момент Джулиа решила да се отърве от съпруга си, нито какви са причините за това, но това се случило след раждането на дъщеря им. По-късно Джулиа отворила своя дрогерия в Палермо и започнала твърде успешен бизнес.

Отровната Акуа Тофана се

 продавала само на проверени дами

 На самото шишенце били изписани инструкции като „Да се приема веднъж дневно по 3 капки“, за да изглежда продуктът съвсем като козметика. В бизнеса на Джулиа помагала дъщеря й Джиролама.

Кампо ди Фиори, където се състояла екзекуцията на Джулиа. Сн. Wikipedia

Основната съставка на Акуа Тофана е бил арсеникът, но се предполага, че в нея е имало беладона, която широко се е употребявала в козметичните продукти по това време, както и олово.

След известно време в Палермо тръгнали слухове, че Джулиа и Джиролама са магьосници, които убиват съпрузите на клиентките си. Една нощ двете събрали наличните си билки и друг багаж и отпътували за Неапол.

Там те наели помещение и започнали отново да продават козметика. Славата на Джулиа се разнесла и клиентелата й се увеличила. Няколко години бизнесът вървял по вода. Джулиа не просто продавала Акуа Тофана

 тя обучавала своите клиентки

 как да се държат. По време на „заболяването“ да се грижат за съпруга си, да изглеждат покрусени и депресирани, а след смъртта непременно да настояват за аутопсия, която, разбира се, нямало да покаже нищо. Така почернената съпруга щяла да изглежда напълно невинна.

Но след известно време отново тръгнал слух за вещерство и майка и дъщеря събрали набързо багажа си и се преместили в Рим. В новия магазин се наложило да наемат още три жени, които да им помагат.

След известно време една дама посетила магазина. Джулиа провела своето „обучение“ и й продала Акуа Тофана. Дамата се прибрала вкъщи и сложила

 отровата в супата на съпруга си

 Той започнал с удоволствие вечерята си и тогава се обадила съвестта на жена му. Тя изкрещяла на съпруга си да не яде супата. Озадачен, той спрял и изгледал хлипащата си съпруга, която обаче отказала да даде обяснение за странното си поведение. След известно време и убедителен побой, дамата разказала всичко на съпруга си, който я помъкнал към съда, където й се наложило да повтори разказа си.

Джулиа била предупредена и заедно с дъщеря си потърсила убежище в църква. Но след като разгневена тълпа нахълтала да й търси сметка и хората разказали на свещеника защо всъщност я търсят, църковните власти се принудили да я предадат.

„Любовен еликсир“ – картина на Евелин Де Морган, за която се смята, че е вдъхновена от Джулиа Тофана. Сн. Wikipedia

Арестуваната Джулиа била подложена на мъчения. Същото се случило на Джиролама и на трите жени, работещи в дрогерията. Джулиа признала за убийството на повече от 600 мъже между 1633-а и 1651 г.

По време на процеса тя и Джиролама били

 принудени да издадат клиентките си

 Под предлог, че не помнят, двете издали само някои. Тези жени също били арестувани, някои от тях екзекутирани, други – затворени.

Говорело се, че Волфганг Амадеус Моцарт е станал жертва на Акуа Тофана. Това, разбира се, е повече от абсурдно, макар да се смята, че самият той е дал начало на подобни слухове, запленен от историята на Джулиа Тофана. Така или иначе, върху ръкописа на „Вълшебната флейта“, по която Моцарт работи преди смъртта си, са открити големи количества арсеник.

След дълги години отровителство, Джулиа Тофана била екзекутирана през юли 1659 г. на площад Кампо ди Фиори в Рим. С нея са екзекутирани дъщеря й и трите й помощнички. След екзекуцията тялото на Джулиа било хвърлено от стените на църквата, която по-рано й дала убежище.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА