Открийте ни и в

България

“Днес шеф на Тотото, утре премиер”: Скандал в НС заради оставката на депутат

Александър Тодоров от ИТН ще бъде назначен на поста изпълнителен директор на Българския спортен тотализатор

публикувано

на

Сн.: БТА

Депутатите се скараха за оставката на народния представител от ИТН Александър Тодоров. 

Прекратяването на правомощията на Александър Тодоров е нужно заради назначаването му на поста изпълнителен директор на Българския спортен тотализатор, за което са внесени документи в Търговския регистър на Агенцията по вписванията. 

Редовното заседание на парламента започна с множество процедури по начина на водене от ГЕРБ и ДПС. 

Спортното министерство започва проверка на Тотото 

Христо Гаджев от ГЕРБ поиска информация от председателя на Народното събрание относно липсващи министри на парламентарния контрол миналия петък.

Председателят на парламента Никола Минчев заяви, че е проверил защо министрите са липсвали и каза, че са имали основания за това. 

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ каза, че в информационната система на Народното събрание некоректно е отразено получаването на отговор на въпрос към министър Бойко Рашков.

Освобождават цялото ръководство на Тотото

“Стана практика да се подават декларации с невярно съдържание. Кирил Петков подаде такава, преживя катарзис, разкая се. Управляващите обаче вече имат практика да нарушават законите и Конституцията. Народният представител не може да заема длъжност, която е несъвместима със статута му”, заяви депутатът от ГЕРБ-СДС Дани Каназирева от трибуната на парламента.

Тя обяви, че ГЕРБ няма да подкрепи тази точка от дневния ред: “За пореден път имаме погазване на Конституцията и законите в страната”.

Мустафа Карадайъ взе отношение и каза, че аналогията с Кирил Петков не е удачна: “Разбрахме, че декларациите на Кирил Петков нямат никакво значение. Ще помоля да не го давате за пример. Неговите подписи нямат значение, това го разбрахме. Произнесе се Прокуратурата на Република България”.

Ръководството на Тотото няма да подаде оставка, готвело се връщане на частните лотарии

Депутатът от ГЕРБ-СДС Николина Ангелкова попита дали Прокуратурата ще се самосезира: “Ще важат ли законите в страната за всеки един гражданин?”

“Не може промяната да е промяна единствено към нарушаване на Конституцията, законите и правилата. Позицията ни е принципна”, каза Каназирева. 

Според Йордан Цонев от ДПС председателят на Народното събрание е прекъсвал народни представители с аргумент, че не говорят по темата.

Хамид Хамид от ДПС обяви, че ще подкрепи желанието за оставка на Александър Тодоров.

“Защо отново сме изправени пред ситуация да подписване декларация с невярно съдържание? Кой подведе този млад колега да подпише тази декларация и кой му послужи за пример, за да го направи? Колеги, с една невярна декларация днес директор на Тотото, утре министър-председател. Новата стратегия на управляващите е – нас ни пази Прокуратурата, пази ни олигарха Прокопиев”.

Депутатът от ИТН и зам.-председател на НС Ива Митева посочи, че в закона за противодействие на корупцията има член, който постановява, че лице в едномесечен срок може да ликвидира проблем и свои правомощия, ако има несъвместимост на заемане на длъжности.

Дани Каназирева уточни, че за да се възползва Тодоров от този член, то той трябва да е декларирал, че има несъвместимост и след това да предприеме действия в тази връзка.

Депутатите Даниел Митов и Екатерина Захариева от ПГ на ГЕРБ поискаха изслушване на премиера Кирил Петков относно посещението му в Република Северна Македония, а депутатите решиха то да се проведе в петък.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА