Открийте ни и в

СВЯТ

Ейми Кони Барет отказа да се самоотзове по дела, свързани с изборите

„С Тръмп не сме обсъждали отмяната на Обамакеър. Мисията ми не е да унищожа Закона за достъпно здравеопазване“, каза още Барет

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

Съдия Ейми Кони Барет, номинирана от президента  Доналд Тръмп за член на Върховния съд, заяви, че не е поемала ангажименти пред Белия дом какво отношение ще вземе по Обамакеър или свързани с изборите спорове. Тя отказа да заяви пред сенаторите дали смята, че знаковите съдебни решения за легализиране на абортите и гей браковете са били взети правилно. Съдия Барет също отказа да даде отговор дали би се само-отзовала по дела, свързани с изборите през ноември.

Съдия Барет отговаря във вторник на въпроси на членове на комисията по правните въпроси към Сената като част от процедурата по утвърждаването й за върховен съдия.

Съдия Барет обаче отказа да даде ясен отговор на въпрос, на който не би трябвало да й е трудно да отговори по време на изслушването си за потвърждение във вторник.

Запитана от сенатор Даян Файнщайн дали „Конституцията дава на президента на САЩ правомощието да отлага едностранно избори при каквито и да било обстоятелства“, Барет импровизира.

„Е, сенаторе, ако този въпрос някога се появи пред мен, ще трябва да изслушам аргументи от страните, да чета кратки статии, да се консултирам с моите юридически сътрудници, да говоря с колегите си и да премина през процеса на писане на становища“, каза тя. „Мисля, че искаме съдиите да подхождат към делата обмислено и отворено.“

Религиозните възгледи не трябва да се налагат при съдебни решения, заяви Ейми Барет

Но всъщност няма нужда от „обмисляне“, когато става въпрос за въпроси дали Тръмп или който и да е друг президент може да забави изборите, защото законът е ясен: президентът няма тази власт.

След като през юли Тръмп публикува туит, в който предложи страната да „забави изборите“ поради необосновани опасения от измама, стана ясно, че единственият начин датата на изборите да бъде променена е чрез акт на Конгреса и няма начин Камарата на представителите, контролирана от демократите, да се съгласи с това.

Трио от федерални закони определят Деня на изборите за президентски избиратели, сенатори и представители на САЩ като „вторник следващ след първия понеделник на ноември“. Ако републиканците искат да променят този закон, ще трябва да преминат през Камарата на представителите, контролирана от Демократическата партия.

Освен това 20-тата поправка предвижда, че „мандатът на президента и вицепрезидента изтича по обяд на 20 януари“. По този начин, дори ако изборите по някакъв начин бъдат отменени, мандатите на Тръмп и вицепрезидента Майк Пенс пак ще изтекат, както е планирано.

Разбира се, стандартната практика за номинираните за съдии във Върховния съд е да избягват да отговарят точно на „горещи“ въпроси по време на изслушванията им.

В този смисъл Барет във вторник отбягна и въпроси относно възгледите си относно Обамакеър и делото „Роу срещу Уейд“, което гарантира правото на аборт на жените.

Запитана какво смята по въпроса, Барет каза, че ще вземе предвид обичайните фактори за това дали да гласува за отмяна на съдебен прецедент.

„Съдиите не е като да се събудят един ден и да си кажат: „Имам програма, мразя оръжия, харесвам аборти, мразя аборти“, а след това като кралици да наложат волята си на света“, каза Барет.

Стигна се до по-остра размяна на реплики между нея и сенатора от Демократическата партия Крис Куунс.

На въпрос защо е критикувала мнението на главния съдия Джон Робъртс относно Обамакеър, Барет повтори, че не е поела никакви ангажименти за това как ще се произнася във всеки конкретен случай.

И добави: „Мисията ми не е да унищожа Закона за достъпно здравеопазване (ACA, както е официалното име на Обамакеър, бел.ред.). Тук съм, за да прилагам закона и да се придържам към върховенството на закона“.

Сенатор Ейми Кобъкър започна своя въпрос към съдия Барет с въпрос: трябва ли да вярваме на думата на президента Тръмп, че неговият кандидат за Върховния съд ще „постъпи правилно“ и ще отмени Обамакеър.

Барет отговори: „Не мога да коментирам какво пише президентът в Twitter”.

И заяви, че тя и Тръмп не са обсъждали отмяната на Закона, добавяйки, че „никой не е изискал от мен каквато и да било ангажираност по дадено дело“.

Барет бе категорична: „Аз съм 100% отдадена на съдебната независимост от политически влияния“.

Но дали Тръмп има властта да отмени избори, не е актуален въпрос. Фактът е, че той няма. И отказът на Барет да каже това не говори добре за нейната готовност да се противопостави на президента, в случай че Върховният съд изслушва оспорване на резултатите от избори, за които изглежда, че Тръмп е все по-малко вероятно да спечели.

Тръмп иска Сенатът, контролиран от неговата Републиканска партия, да утвърди Барет преди президентските избори на 3 ноември. Той е казвал, че очаква процедурата по утвърждаването на Барет за Върховния съд да реши изхода от изборите, на които ще се изправи срещу опонента си от Демократическата партия Джо Байдън.

„Пред никого не съм поемала ангажимент по никакъв казус. Аз съм на 100 процента отдадена на независимостта на съдебната власт от политически натиск“, каза Барет.

Въпреки че демократите бяха настойчиви в своите въпроси, изслушването запази уважителен тон и Барет бе уравновесена, докато ловко избягваше въпроси за възгледите си за аборта, правата на ЛГБТ, контрола върху оръжията и избирателните права.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

СВЯТ

Разрушиха паметника на загиналите българи от кораба „Илинден“ в Македония

„Подобно отношение към паметта на българските туристи, загинали на 5 септември 2009 г., е недопустимо“, подчертаха от външното ни министерство

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: БГНЕС

Паметникът на брега на Охридското езеро, който бе открит в памет на българските туристи, загубили живота си при потъването на кораба „Илинден“, е разрушен и поруган.

От мястото е разрушена „стилизираната капка“, в която бяха преплетени 15 метални рози. Тя напомняше за трагичния инцидент в Охридското езеро на 5 септември 2009 година.

Тогава се удавиха 15 български туристи. На кораба имаше над 50 души от България, които пътуваха към манастира „Свети Наум“. Корабът „Илинден“ потъна на 200 м от брега.

Македонска Facebook група с призив за побои над български туристи

МВнР изрази дълбокото си възмущение във връзка с посегателството. „Подобно отношение към паметта на българските туристи, загинали на 5 септември 2009 г., е недопустимо“, подчертаха от външното ни министерство и добавиха: „Надяваме се, че тази вандалска проява няма да остане незабелязана от страна на властите в Република Северна Македония и извършителите на срамния акт ще бъдат разкрити и подведени под отговорност“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

ООН: COVID-19 върна жените в кухнята и заличи еманципацията

„Всичко, за което сме се трудили в последните 25 години, може да бъде загубено само за една“, коментира зам.-директорът на организацията „ООН-жени“ Анита Бхатия

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Пандемията заличи 25 години борба за равенство между половете, се казва в най-новия доклад на ООН, свързан със ситуацията по света.

Според проучването заради COVID-19 натоварването за жените става още по-голямо.

COVID-19 не просто застраши физически човешкото здраве, но и основополагащи сегменти от прогреса в световен мащаб – кариерното развитие на жената и борбата й за равенство.

Клаудия – дъщерята бунтовничка на съветник на Тръмп се „стреми към еманципация“

Коронавирусът принуди нежния пол да върши повече домакинска работа, което влияе на професионалното развитие на жената, както и на образователните й възможности. Освен това в живота на нежната половинка на човечеството се появяват и все повече проблеми, свързани с физическото и душевното здраве, пише Би Би Си, като цитира доклада на ООН.

„Всичко, за което сме се трудили в последните 25 години, може да бъде загубено само за една“, коментира зам.-директорът на организацията „ООН-жени“ Анита Бхатия.

Тя допълва, че съществува голяма вероятност за връщане към стереотипи от 50-те години на миналия век.

По данни на ООН още преди пандемията по целия свят обемът на незаплащаната работа, в това число и тази по домакинството, е съставлявала 16 млрд. часа на ден. Три четвърти от тази работа се пада на жената, т.е. всеки час незаплащан труд, изпълняван от мъж е равен на три „женски“ часа.

Дори и по-голямата част от проучването да е проведено в страни с ниски и средни доходи на човек от населението и в развитите страни има подобна тенденция, уверява Бхатия.

Една от най-тревожните е, че много от жените не се връщат на работа след карантина. Само за септември данните в САЩ сочат, че над 860 хиляди жени са спрели да си търсят работа. Мъжете по този показател са 200 хиляди.

Тази голяма разлика се обяснява с факта, че основно жените се грижат за къщата и децата, като няма с кого да си поделят тези задължения, пише още в доклада.

Спадът на числото на работещите жени ще има плачевни последствия върху материалното им благополучие, развитието и икономическата независимост, предупреждава организацията „ООН-жени“.

Би Би Си представи и няколко примера в рамките на инициативата си „100 жени“, свързана с личности, които са променили по някакъв начин средата около себе си.

Една от тях, която живее в Япония и е бранд консултант, споделя с изданието, че по време на първата карантина се е грижила основно за дома и детето си, докато мъжът й е можел да се затвори в стаята си и да работи.

Тя е ставала в 5 ч. сутринта, за да дописва статии, преди всички да се събудят. За сравнение съпругът й е започвал работа в 9:30 ч. и е приключвал към 18. Съпругата е можела да се отпусне след 19:30 ч.

Друга жена от Боливия, която е фермер, пък казва, че заради първата карантина е успяла да въвлече в занятието си цялото семейство. Трета – от Кения, определя себе си като една от малкото, защото има домашна помощница и успява всичко. Но признава, че става много рано, защото децата го изискват.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

КРИМИ

Брутално убийство на учен, ръководил военна ядрена програма на Иран (СНИМКИ)

Подозират, че израелските тайни служби стоят зад покушението

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Един от ръководителите на ядрената програма на Иран е бил убит в петък недалеч от Техеран. Мохсен Фахризаде е ръководил отдела за изследвания и иновации в министерството на отбраната.

Мохсен Фахризаде (вдясно). Сн.: АП/БТА

По данни на министерството „въоръжени терористи“ са влезли в престрелка с охраната му и са успели да го ранят в автомобила му. Фахризаде е издъхнал от раните си малко по-късно в болница.

Първият дипломат на Иран Мохамад Джавад Зариф обяви, че Израел „вероятно“ е намесен, но не предложи доказателства.

Иран: Всяка атака на САЩ ще бъде посрещната с "унищожителен" отговор

„Този малодушен акт – със сериозни индикации за израелска роля – показва колко отчаяни и желаещи война са извършителите,“ написа той в популярния си сред иранците профил в Twitter.

Сн.: АП/БТА

„Иран призовава международната общност – и особено ЕС – да сложи край на срамните си двойни стандарти и да осъди този акт на държавен терор.“

Открито обвинение дойде Хосейн Дехган, военен съветник на върховния водач на Иран аятолах Али Хаменей. „В последните ни на политическия живот на своя… съюзник ционистите искат да усилят натиска над Иран и да разпалят истинска война,“ казва Дехган, имайки предвид близките връзки на Израел и сегашния американски държавен глава. С Израел се свързваха в ирански медии и други атаки срещу ядрената инфраструктура на страната в последно време.

Сн.: АП/БТА

Израелски медии разпознават убития мъж като „гуру“ на иранската ядрена програма. През 2018 г. израелските власти публично го обявиха като ръководител на проектите на Иран за ядрени оръжия. „Помнете името – Фахризаде,“ каза тогава премиерът Бенямин Нетаняху. Днес Израел не е коментирал твърденията на иранските власти.

Според агенция „Фарс“ Фахризаде е ранен при нападение край Техеран и е приет в болница. Министерството на отбраната обаче потвърди, че медицинският екип „не е успял да го спаси“. От съобщението следва, че Фахризаде е имал охрана, но тя неуспешно е опитала да го защити.

Сн.: АП/БТА

Иранската организация за ядрена енергия първоначално отрече да е имало какъвто и да било инцидент с подобен учен.

Публично известната за Фахризаде информация е оскъдна – например бе съобщено, че е оглавил изследователски център за физика през 1988 г., а след това – Института за приложна физика, откъдето Техеран е ръководил тайно програмата си за ядрени изследвания. Никога не е интервюиран от членове на Международната агенция за атомна енергия като част от инспекциите на иранската ядрена програма, но е споменаван в един от докладите ѝ.

Техеран сключи преди половин десетилетие сделка с шест световни сили, за да ограничи ядрената си програма. Американският президент Доналд Тръмп обаче изтегли САЩ от споразумението и възстанови американските санкции срещу ислямската република, а и обяви, че смята санкциите, свалени от ООН след сделката, за възстановени. Тръмп води кампания на „максимален натиск“ срещу Иран и настоява, че споразумението трябва да се предоговори, тъй като не създава гаранции, че страната няма да създаде атомна бомба.

„Гардиън“ отбелязва, че според много ирански представители Тръмп е решен, заедно с Израел и Саудитска Арабия, да отслаби Иран, преди да предаде властта на Джо Байдън на 20 януари. Американски представители потвърдиха преди дни, че президентът поискал от помощници план за евентуални удари срещу Иран, но размислил.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada

Повече в featured, featured_CHI, власт, Ейми Кони Барет, Избори, изслушване, Обамакеър
Стрелба в Чикаго: Трима служители на Агенцията по жилищата са ранени

Инцидентът е станал около 8 часа сутринта

Затвори