Открийте ни и в

СВЯТ

Загубена е комуникацията с островната държава Тонга: Местните мобилни телефони не работят (СНИМКИ)

Все още не се знае за наранявания, разрушения или смъртни случаи в Тонга

публикувано

на

Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн съобщи, че не могат да комуникират добре с островната държава Тонга, която беше засегната от цунамито след изригването на вулкана.

Според новините на Радио Нова Зеландия премиерът Ардерн направи изявление за ситуацията в Тонга, където вчера се активизира цунамито, причинено от вулкана Хунга Тонга-Хунга Хаапай.

Ардърн заяви, че нямат съобщения за наранявания или смъртни случаи в Тонга, местните мобилни телефони не работят и не могат да достигнат до министър-председателя на Тонга.

Заявявайки, че отбранителните сили на Нова Зеландия и Министерството на външните работи работят, за да определят какво е необходимо в страната и как да помогнат, Ардърн заяви, че ще окажат всякакъв вид помощ при ремонта на подводния кабел, който осигурява комуникация, ако е необходимо.

Заявявайки, че те ще изпратят военноморски кораби да помогнат, ако въздушната помощ не е налична поради вулканична пепел, Ардерн каза:

„Може да са необходими кораби на флота, за да отидат в региона. Ние се подготвяме тези кораби да отплават на момента, в който станат необходими.”

Министърът на новозеландските тихоокеански народи Аупито Уилям Сио също отбеляза, че не могат да комуникират с много части на Тонга, добавяйки, че „тихоокеанците са устойчиви хора, които са преживели урагани и бури преди и знаят как да реагират“ .

Вулканът, който се намира на 65 километра северно от Нукуалофа, столицата на Тонга, която се състои от приблизително 170 острова в Тихия океан, започна да изхвърля пепел, пара и газ вчера сутринта, 15 януари.

След експлозията бяха издадени предупреждения за цунами за Тонга, Нова Зеландия, САЩ, Канада и Чили, а цунамито удари почти всички острови в Тонга.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено