Открийте ни и в

България

Започна 16-ата Среща на българските медии

Своеобразен домакин на събитието, в което за пореден път участва и най-голямата медия на българите в чужбина BG VOICE, е генералният директор на БТА Кирил Вълчев.

публикувано

на

Генералният директор на БТА Кирил Вълчев разговаря с бившия премиер Симеон Сакскобурготски и служебният образователен министър Николай Денков. Снимки: BG VOICE

Започна 16-ата Среща на българските медии, която тази година се провежда в Рилския манастир. На откриването на форума присъстват министъра на външните работи Светлан Стоев и на образованието проф. Николай Денков.

Събитието тази година е под мотото “Медии и истина”.

Сред участниците са и бившият премиер Симеон Сакскобурготски, Неврокопският митрополит Серафим, епископ Евлогий – игумен на Рилската света обител, Петър Паунов – кмет на Кюстендил.

Своеобразен домакин на събитието, в което за пореден път участва и най-голямата медия на българите в чужбина BG VOIE, е генералният директор на БТА Кирил Вълчев.

Встъпителните думи бяха на Симеон Сакскобурготски, който пожела на участниците в срещата успех във всяко начинание.

Той припомни, че първата медийна среща е била инициирана от предишния генерален директор на БТА Максим Минчев, който почина миналата година, и отбеляза, че го помни с добро, най-вече заради неговия позитивизъм.

Сакскобурготски  посочи, че Рилската света обител, която е свързана от ранното му детство с добри и тъжни спомени, винаги е била в сърцето му. Той е лично свързан с Рилската света обител, където е гробът на неговия баща – цар Борис Трети.

“Ще говорим за истината като съответствие на словото с фактите в действителността – противоположното на лъжата във фалшивите новини. Но и за невидимата абсолютна истина, за която християните често имаме мисъл през дните на пандемията – Бога в душата ни, защото истината е самата личност на Исус Христос, изразена от неговите думи: Аз съм пътят, истината и животът. За нея говори и свети Йоан Рилски на цар Петър, когато му пожелава да получи благата, които “око не е виждало, ухо не е чувало и на човек и на ум не са идвали и които Бог е приготвил за любещите го”, каза от своя страна Кирил Вълчев.

Ще говорим и за това как медиите да не крием истината заради пари и да се пазим от сребролюбието, срещу което Свети Йоан говори в завета си: “Най-вече се пазете от змията на сребролюбието, защото сребролюбието е корен на всички злини”, каза Вълчев.

Ще обсъждаме и как медиите да не изкривяваме истината заради властта и да се пазим от това да се харесваме на властите по съвета на Свети Йоан: “Не търсете също да бъдете познавани и обичани от земните царе и князе, нито се надявайте на тях”, добави Вълчев.

Ще разсъждаваме и как медиите да не крием истината заради състезанието помежду си и да не падаме в капаните на конкуренцията, като следваме заръката на Свети Йоан: “Не търсете да седите на челните места и да началствате, но помнете оногова, който е казал: “Който иска между вас да бъде пръв, нека бъде на всички роб”, каза още генералният директор на БТА.

Програмата на форума е разделена на четири панела, като три от тях ще бъдат на 18 октомври. “Вярата в медиите” е с модератор Георги Милков и участници проф. Иван Желев – богослов, проф. Георги Каприев – философ, Димитър Ганчев – ръководител на българската програма на радио “Ватикана”, и Евгени Веселинов – главен редактор на BulgariCA, САЩ.

Във втория панел “Надеждата в медиите”, модериран от Петър Галев (оперативен директор на CredoWeb) ще участват доц. Георги Лозанов от БТА – културолог и медиен експерт, проф. Коста Костов – национален консултант по белодробни болести към НЗОК и главен редактор на списание Inspirio, Бранислава Бобанац – журналист от Кипър, и Камелия Илиева от списание “Роден глас”, Чехия.
“Лъжата в медиите” е темата на третия панел с модератор Ралица Ковачева – главен редактор на Factcheck.bg. Участници са проф. Боян Знеполски – социолог, Мариана Христова – редактор на EuroChicago, Йосиф Давидов – редактор във вестник “Нова дума” (Испания).

Журналистът от БНТ Бойко Василев ще модерира четвъртия панел “Изборът в медиите”, в който със свои позиции ще се включат историкът проф. Петър Стоянович от БАН, Доника Ризова – комуникационен директор на Сдружението за модерна търговия, и Борислав Николов – ръководител на Ethnique media в Монреал, Канада. Предвидена е свободна дискусия в края на всеки един от панелите.

"Медии и истина" е темата на 16-ата световна среща на българските медии

Националният дарителски фонд “13 века България” с изпълнителен директор Слава Иванова ще връчи в понеделник традиционната награда за принос в разпространението на българската култура от българоезична медия в чужбина.

Отличието е обявено и присъдено за първи път по време на деветата световна среща на българските медии (13-18 октомври 2013 г., София, Пловдив и Велико Търново).

Първият носител е Светла Кьосева от списание “Хемус” в Унгария. Следващи лауреати са Мария Захариева от сп. “Българи” в Чехия – през 2014 г., Дора Костова, която 26 години издава вестник “Роден край” в Украйна – 2015, Даниела Горчева, издател на сп. “Диалог” в Нидерландия – 2016, Максим Божилов, който близо 20 години издава вестник и поддържа радио програма “Български хоризонти” в Канада – 2017, Димитър Ганчев от българската програма на радио “Ватикана” – 2018, и “БГ Войс” – Чикаго, САЩ, получава годишната награда на “13 века България” – през 2019 г.

Изложбата “Чудотворни икони и свети мощи на Балканите” ще бъде открита на 18 октомври. Организатор е Държавният културен институт към Министерството на външните работи. Ще бъде прожектиран и филм на БТА “Спомен за Максим Минчев”.

Същия ден още един художествен проект, наречен “Босилеград в цветове”, ще бъде представен от Александър Димитров – главен редактор на “Глас прес” в Босилеград, Румен Баросов – председател на студентското читалище “Св. Климент Охридски”.

Вечерта на 18 октомври ще завърши с музиката на Дани Милев и представянето на проекта “Заведи ме…” – за концерти сред българските общности по света.

Тридесетгодишният юбилей на списание “Хемус”, Будапеща, ще бъде отбелязан със събитие в института “Лист – унгарски културен институт”, в София, на 19 октомври вечерта.

Миналага година заради COVID среща не бе проведена.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА