Открийте ни и в

Интересно

Заради пандемията от COVID-19 шествия за 1 май имаше по балконите

публикувано

на

Заради пандемията от коронавируса традиционни шествия и демонстрации по повод 1 май – най-противоречивият празник, “запазена марка” за почивен ден
– тази година не се състояха и работниците от цял свят бяха призовани да отбележат Международния ден на труда с виртуални манифестации в социалните мрежи. На много места трудещите отбелязаха празника си и по прозорците и балконите си, държейки плакати или с концерт от тракащи тенджери, предаде Франс прес.

Френският президент Еманюел Макрон резюмира най-добре ситуацията, като каза: “Този първи май на 2020 г. не прилича на нито един друг”.

1 май е пpиeт зa eдин oт oфициaлнитe пpaзници в Kитaй, Гepмaния, Aвcтpия, Meĸcиĸo, Taйлaнд, Pycия и Бългapия. Като празник на трудовите хора в САЩ, Великобритания и Канада е през септември. Но това няма нищо общо с контекста на думите на Гео Милев “Септември ще бъде май”, който има смисъл само за нас и е с “местно” историческо значение.

 

За първи път от забраните за протести по време на войните в Индокитай и Алжир през 50-те и 60-те години във Франция на 1 май нямаше демонстрации. Синдикатите обаче призоваха за други форми на мобилизация, като например онлайн концерти и конференции без публика или публикуване в социалните мрежи на снимки, на които хора държат плакати със социални искания.

Но в някои страни все пак трудещите се не се примириха да си останат у дома заради пандемията. Турската полиция арестува днес много синдикални представители, които манифестираха в Истанбул въпреки забраната за излизане.

Във Филипините малки групи хора също нарушиха забраната, за да поискат държавни помощи и по-безопасни условия на труд. Полицията каза, че е арестувала трима души.

В Гърция, където правителството беше призовало всички манифестации да се отложат за 9 май, свързаният с комунистите синдикат ПАМЕ организира демонстрации пред парламента, но участниците бяха дисциплинирани, спазваха мерките за дистанция и демонстрираха под звуците на партизанската песен Bella Ciao. Някои от протестиращите бяха закрили лицето си с червени шалове или с маски.

В Германия властите разположиха 5000 полицаи в Берлин, за да налагат забраната за протести на повече от 20 души. Членове на ултралевите и крайнодесните движения в страната, известни с това, че са против всякакви мерки за изолация, се опитаха да й се противопоставят.

В Хонконг, където въпреки забраната за събиране на повече от четирима души призиви за протести на малки групи бяха отправени от синдикати, близки до продемократичото движение, демонстрации така и не се състояха.

В Индонезия протестиращите днес участваха в цифрова кампания с настояване да се спрат съкращенията и да се изплатят премиите им за края на Рамазана, както и пълните им заплати.

Във Финландия, Дания, Норвегия, Швеция и Северна Африка са предвидени онлайн събития.

В най-тежко засегнатата от коронавируса европейска страна – Италия – големият първомайски концерт, организиран по традиция в центъра на Рим от главните синдикати, ще се проведе тази вечер без публика, като италианските изпълнители ще пеят на избрани от тях места, а изпълненията ще се излъчват по телевизията, по радиото и онлайн.

Вероятно ще дойде ден, когато 1 май ще бъде отписан като “празник на труда” и отбелязван единствено като имен ден на хората с имена Мая, Тамара и производните на Ермина, т.е. като Ирминден. На 1 май християнската църква чества юдейския пророк св. Йеремия, страстен изобличител на пороците на сънародниците си и прорицател, който предсказал завладяването на Йерусалим от Навуходоносор.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено