Открийте ни и в

Твоят глас 2021

Интересът към изборите на българите в САЩ намалява

Няколкостотин по-малко са сънародниците ни, подали заявление сега в сравнение с вота на 11 юли

публикувано

на

Няколкостотин по-малко българи в САЩ са подали заявление за гласуване на 14 ноември. Това стана ясно, след като изтече крайният срок, в който те можеха да заявят, че искат да гласуват и къде. Сънародниците ни зад граница обаче имат възможност да подадат гласа си без заявление направо в изборния ден, когато ще стане ясен и окончателният брой на гласувалите в САЩ.

Общият брой на секциите, в които ще гласуват българите в чужбина на тези избори, е 755. Това е с 29 по-малко, отколкото на изборите през юли, когато секциите бяха 784.

Подадените заявления за вота 2 в 1 достигнаха 56 500, което е с около 15 000 по-малко в сравнение с изборите през юли.

В САЩ подадените заявление са 2864, което е с близо 300 по-малко в сравнение с 11 юли.

От Външно министерство обясняват, че причината за спада в заявленията вероятно е високият брой на секциите, които ще бъдат разкрити автоматично. Според тях обаче по-малкото подадени заявления може да означават, че много сънародници ще се възползват от правото да гласуват, без да са заявили това предварително, което буди притеснения за забавяне в деня на изборите, ако се наложи членовете на секционните комисии да дописват много хора в списъците.

По-малко разкрити секции зад граница

55 секции ще се разкрият в САЩ за вота 2 в 1, като на предходните предсрочни избори те бяха 58.

И този път най-много места за гласуване ще бъдат разкрити във Великобритания – 132. В Турция ще има възможност да се гласува в 127 секции.

В Германия, където има голяма българска диаспора, би трябвало да може да се гласува в 85 секции. Броят им е с 31 по-малко, защото още в края на септември властите в страната наложиха ограничение на предстоящия вот да има секции само на до 40 адреса извън дипломатическите и консулските служби.

Бюлетините за гласуването вече се изпращат в чужбина чрез дипломатическата поща. Машините за вота обаче трябва да се предоставят на Външно министерство от Централната избирателна комисията поне 20 дни преди датата на изборите. Устройствата обаче все още не са предоставени и процесът на места може да се забави заради зимата, пандемията и мерките по летищата.

Проблеми с протоколите няма да има. На всеки протокол ще има два номера, така че да се избегнат проблемите със серийния номер, който е отдолу и не излизаше. Това беше и причината 30% от протоколите да бъдат връщани за дообработка отново.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА