Открийте ни и в

България

Кабинетът „Янев“ се отчете: По-високи пенсии и актуализация на бюджета

Постарахме се да работим съобразно принципите, които декларирахме – прозрачност, отчетност и професионализъм, каза служебният премиер

публикувано

на

Служебното правителство на Стефан Янев отчита свършеното през последните 4 месеца, откакто управлява страната. Сред постигнатото министър-председателят и министрите му наредиха повишаването на пенсиите, актуализирането на бюджета, провеждането на честни избори, диалогичност във външната политика и др.

“Постарахме се да работим съобразно принципите, които декларирахме в началото на нашата работа, а именно – прозрачност, отчетност и професионализъм. Надявам се ги спазвахме и резултатите са видими за всички български граждани”, каза в началото тези уводни думи започна служебният премиер Стефан Янев отчета на кабинета пред медиите.

Сн.: БТА

“Правителството работи в една безпрецедентна политическа обстановка. 45-ото и 46-ото НС не успяха да излъчат правителство, което означава, че ще има нов служебен кабинет”, каза още Янев.

Стефан Янев: Очаквам да остана служебен премиер

Той обясни, че добрата новина от съвместната работа с Народното събрание е актуализацията на бюджета – нещо нетипично за служебно правителство.

Янев обясни и че правителството е демонстрирало диалогичност в отношенията със Северна Македония. “Това, което се лансира, че България е под натиск да загърби националните си интереси и даде бърз старт на европейското членство на Македания не отговаря на истината”, каза Янев. Той обясни, че кабинетът е направил всичко възможно да защити позицията на България пред европейските партньори и да ги убеди в нея.

“От тази гледна точка мисля, че кабинетът достойно защити националния интерес на България”, каза Янев.

Румен Радев: Готов съм с новото правителство

Социалният министър Гълъб Донев отчете повишаването на пенсиите и майчинските, както и повишаването на линията на бедност.

Той припомни, че зплащането на добавките към пенсиите е продължило до септември, за което са били осигурени 520 млн. лв.

“От първи юли се промени размера на социалната пенсия за старост – тя стана 148 лева, а от декември ще стане 170 лева”, припомни Донев и допълни, че с актуализацията на бюджета на ДОО са гарантирани добавките от 120 лв. от 1 октовмри до края на годината към абсолютно всички пенсии.

Актуализацията на Бюджет 2021: Сватба ли бе да я опишеш

Трайно повишение ще има за доходите на всички български пенсионери, каза още Донев.

“От 25 декември започва преизчисление на пенсиите. Това ще гарантира, че всички ще получат увеличение. Минималната пенсия ще стане 370 лева и това увеличение е трайно”, каза още министърът. Обезщетението за отглеждане на дете до 2 годишна възраст става от 1 октомври 650 лева от 380. 413 лева пък ще бъде линията на бедност от 2022-ра година.

Донев отчете, че има и рекордно ниско ниво на безработица.

Какво свърши МВР?

Започнати са допълнителни проверки срещу провинилите се служители, които са упражнявали физическо насилие над протестиращи граждани миналото лято зад колоните на МС. Това каза служебният вътрешен министър Бойко Рашков по време на отчета си за свършеното през последните 4 месеца.

Сн.: БТА

„Те не са само четирима, както се видя, а много повече. На четирима са наложени само символични наказания“, каза Рашков.

По думите му записите от насилието над протестиращи са били позорно прикривани през последната година.

„Не можем да поставяме знак на равенство между всички служители на МВР“, допълни Рашков и добави, че се надява в бъдеще „да не ставаме свидетели на подобни случаи“.

„Задвижихме една процедура – действията на полицейските служители са били в екстремна ситуация, което налага и предприемането на действия с института по психология към МВР, защото трябва да има хора, които да помогнат на тези хора, които трябва да реагират в екстремни ситуации. Някои, които не знаят как да реагират, са склонни да използват сила, която е абсолютно ненужна. Надявам се, че работата им с Института по психология, ще допринесат да не ставаме свидетели на подобни случаи“.

Акцент в работата на МВР е била борбата с купуването на гласове. Вътрешният министър отчете, че благодарение на работата на вътрешното министерство, са осигурени честни избори на 11 юли.

По отношение на миграционния натиск по границата с Турция, Рашков каза:

„Обърнахме изключително сериозно внимание и започнахме много сериозна работа, въз основа на получаваната информация отвън.“

„Всички политически сили се обединиха около идеята да се осигури съдействие от всички държавни органи, за да може МВР да бъде способно да се справи със засиления мигрантски натиск. Заниженото ниво на мигранти през последните сили не наложи включването на армейски сили“, добави Рашков.

Той заяви, че в рамките на 36 часа „можем да изпратим войници по границата, за да противодействаме на мигрантския натиск.“

“И вълкът сит, и агнето цяло”

„Можем да уверим всички граждани и фирми, че средствата за тях са осигурени до края на годината. Те са разчетени, така както българският парламент ги е разчел“. Това каза министърът на финансите Асен Василев.

„Направихме и друго – фокусирахме контрола върху фирмите, които имат големи обществени поръчки, големи обороти. Тази промяна на контрола от малките към по-големите имаше два ефекта – започнаха да се събират повече пари в хазната и второ бизнесът започна да работи по-спокойно. През това тримесечие отчетохме ръст от 10% на БВП. Това е заслуга на всички фирми и граждани. Благодарение на това усилие, ние имаме възможност да заделим пари и за пенсионерите, и за здравните работници, и за бизнеса, без това да натоварва страната с външен дълг и дори ще има намаляване на бюджетния дефицит. В безпрецедентна ситуация сме – хем вълкът сит, хем агнето цяло.“

Сн.: БТА

Той добави, че благодарение на структурните промени в НАП и митниците, в края на годината ще има в хазната допълнително 2 млрд. лева.

Увеличаване на БВП и на чуждестранните инвестиции

„110% нарастване на БВП, 4% повишаване на инвестициите, 8% нарастване на брутната добавена стойност, 20% увеличаване на износа на стоки и услуги са едни наистина големи цифри, показващи икономически растеж.  Мерките за подкрепа на бизнеса, но тези 2,5 млрд. гаранции по програмата „Възстановяване“, се оказа успех.“ Това отчете министърът на икономиката Кирил Петков.

Сн.: БТА

Над 1 млрд. лева ще бъдат дадени по пазарен принцип и с помощта на европейските институции, за да лимитираме риска от корупция, съобщи още служебният министър на икономиката. Той отбеляза, че отделно в държавата са вкарани нови инвестиции, като над 6 от тях са специфично с висок спортен потенциал.

„В Ловеч ще имаме скоро завод за електромобили с инвестиция за над 280 млн.“, припомни той.

Министърът на икономиката се похвали и с няколко мерки за спиране на кражбите. „Спряхме проекта за правителствен комплекс в София Тех Парк, където 190 млн. без конкурс или обществена поръчка бяха засилени с неясна цел. Във ВМЗ- Сопот направихме доста работа с профсъюзите и с работниците, аз оттеглих доверието към Управителния съвет и в момента имаме много добра обстановка за развитието на това предприятие. В българската агенция за инвестиции лимитирахме възможните застраховки до 5 млн. Това махна риска от огромни застраховки, които да отиват в грешните посоки“, посочи министърът.

Той припомни и за работата по язовирите, както и работата на Българската банка за развитие.

Удължаване на преброяването

„Работим за вземане на решение за продължаване на преброяването на гражданите онлайн“, заяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов при отчета на дейността на служебния кабинет.

Максимално присъствено обучение

Максимално присъствено обучение с минимален риск за учителите и учениците е целта на МОН. Министър Денков заяви:

„Пазете се, спазвайте мерките, ваксинирайте се. Колко ще бъде присъственото обучение, не зависи от министъра на образованието и не зависи от министъра на здравеопазването, а колко здрави ще са децата и учителите“.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено