Открийте ни и в

България

Какъв беше последният полет на майор Валентин Терзиев?

Той загина при изпълнението на тренировъчен полет за стрелба по въздушна цел в нощни условия

публикувано

на

Сн: Нова телевизия

В първите минути от 9 юни при учение край Шабла самолетът Миг-29, пилотиран от майор Валентин Терзиев изчезва от радарите. Незабавно последва спасителна операция при която са открити отломки от изтребителя и спасителната жилетка на пилота.

В следобедните часове на 10 юни Министерството на отбраната съобщава, че майор Терзиев е загинал при изпълнението на тренировъчен полет за стрелба по въздушна цел в нощни условия.

“Извървя целия път – от мечтата да станеш пилот, през реалността – да бъдеш такъв, до края да останеш завинаги в небето! Светъл път към небесните висини! Ще се видим отново – там горе! Обичам те! Ще ми липсваш, но някой все пак трябва да гледа децата ни”, , това написа в социалните мрежи съпругата на майор Терзиев. Така го изпрати към небесата.

Търсенето на останки от падналия МиГ-29 и на майор Терзиев удари на камък

Професионалният път на майор Терзиев преминава изцяло в 3-та авиационна база на Граф Игнатиево – най-голямата база на военновъздушните ни сили. До последно той е началник щаб на ескадрила. Притежава класна специалност “военен пилот – първи клас”.

Той работи повече от 15 години в най-голямата база на военновъздушните сили в Граф Игнатиево. От 2016 година лети на МиГ-29, преди това има опит и на МиГ-21, считан от летците за по-сложен за управление самолет. Има множество отличия. И в последния си тренировъчен полет майора изпълнява задачите си по защита на неприкосновеността на въздушното пространство на България.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено