Открийте ни и в

СВЯТ

Китай се обяви против резолюцията на френските депутати за “геноцида” срещу уйгурите

Синцзян дълго време бе арена на кръвопролитни атентати, смятани за дело на ислямисти или уйгурски сепаратисти

публикувано

на

Сн: БТА

Китай заяви днес, че е твърдо против вчерашната резолюция на френския парламент, определил като “геноцид” действията на китайските власти спрямо мюсюлманското малцинство уйгури.

Уйгурите, повечето от които са мюсюлмани сунити, са основната етническа група в северозападния китайски район Синцзян, полупустинен и дълго време страдал от атентати.

В резолюцията си френските депутати заявяват, че Националното събрание “официално признава насилието на властите в КНР спрямо уйгурите като елемент на престъпления срещу човечеството и геноцид” и го “осъжда”.

Преводите с цифрови юани в Китай достигнаха $13,78 милиарда

Парламентът приканва френското правителство да направи същото.

“Резолюцията на френското Национално събрание не държи сметка за реалността и за здравия разум в правото”, заяви Чжао Лицзян, говорител на китайското външно министерство.

“Това е груба намеса в китайските вътрешни работи. Китай е твърдо против”, изтъкна той на редовния си брифинг.

Синцзян дълго време бе арена на кръвопролитни атентати, смятани за дело на ислямисти или уйгурски сепаратисти. Властите от години държат региона под строго наблюдение.

Западни анализи, почиващи върху интерпретации на официални документи, свидетелства на очевидци и статистически екстраполации, обвиняват

Пекин, че е интернирал в “лагери” най-малко един милион души, главно уйгури, че практикува “насилствени” стерилизации, аборти и “принудителен труд”.

Китай отхвърля обвиненията, представяйки “лагерите” като “центрове за професионално обучение”, предназначени да отдалечат обитателите им от религиозния екстремизъм. Предстояло те да бъдат затворени, защото всички “учащи” там били “приключили своето обучение”.

Преди френския парламент отношението на Пекин към уйгурите бе окачествено като геноцид от депутатите в редица западни страни – Белгия, Нидерландия, Великобритания и Канада. Администрацията в САЩ използва същия термин.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА