Открийте ни и в

Любопитно

Коледа е! Весела и щастлива нека да е (СНИМКИ)

В ранните години на християнството Великден бил основният и най-важният празник, а раждането на Иисус не се празнувало

публикувано

на

Средата на зимата от години е празник по целия свят. Векове преди раждането на Иисус, ранните европейци празнували светлината и раждането в най-тъмните дни на зимата. Много народи са се радвали на зимното слънцестоене като момент, в който най-лошото от зимата вече е минало, дните се удължавали и слънчевата светлина била повече.

В Скандинавия празнували Йол от 21 декември – зимното слънцестоене. В чест на завръщането на слънцето, бащите и синовете носели вкъщи големи дървени трупи, които палели. Хората празнували, докато не изгаряло напълно дървото, което можело да отнеме около 12 дни.

Северняците вярвали, че всяка искра от огъня означава ново теле или прасе, което ще се роди през новата година.

Краят на декември се празнувал в голяма част от Европа. По това време на годината повечето от добитъка бил или прибран, или заклан, осигурявайки храна на стопаните си за зимата. За мнозина това време на годината била единствената възможност да хапнат прясно месо. Освен това повечето вина и бира, направени през годината, вече били готови за консумация.

По искрите на бъдника се гадее колко успешна ще е новата година на семейството

В Германия почитали езическия бог Оден по това време от годината. Немците били ужасени от Оден, тъй като вярвали, че той лети през нощта, за да гледа какво прави неговият народ и решавал кой да живее и кой не. Заради това много хора предпочитали да си стоят вътре.

В Рим, където зимата не е толкова сурова, както на Скандинавския полуостров, празнували Сатурналии – празникът в чест на Сатурн, богът на земеделието. Сатурналии започвала в началото на седмицата преди зимното слънцестоене и продължавал цял месец.

Това бил периодът на изобилието – храната била много, напитките били в повече и съответно общественият ред в Рим бил, меко казано, пренебрегван. За месец робите ставали началници, селяните управлявали града, никой не работел, за да може всички да се присъединят към веселбата.

По време на Сатурналиите в Рим храната била много, напитките били в повече и общественият ред бил пренебрегван

Пак през зимата римляните празнували Ювеналия – празникът на децата в Рим. В допълнение, по-богатите често отбелязвали 25 декември като рождения ден на Митра – богът на слънцето. Вярвало се, че Митра е бог и на новородените от скала. За някои римляни, рожденият ден на Митра бил най-страшният ден в годината.

В ранните години на християнството Великден бил основният и най-важният празник, а раждането на Иисус не се празнувало. През IV век църквата решила да обяви и рождения ден на сина Божи за празник. За съжаление в Библията не се споменавала датата – както по-късно пуританците казват, за да отхвърлят легитимността на празника. Въпреки че някои доказателства предполагат, че раждането на Иисус се е случило през пролетта, папа Юлий I избрал 25 декември.

Предполага се, че църквата избрала тази дава в опит да „абсорбира” традициите на езическия фестивал Сатурналии. Първо празникът се наричал Рождество, а традициите се разпространили от Египет до Англия само за няколко десетилетия. До края на VIII век празникът вече бил популярен и на Скандинавския полуостров.

Днес гръцките и руските православни църкви празнуват Коледа 13 дни след 25 декември – Денят на Богоявление или Тримата царе. Вярва се, че на този ден тримата мъдреци намерили Иисус в яслите.

През Средновековието християнството завладяло по-голямата част от Европа и изместило езическите обичаи. На Коледа вярващите ходели на църква, после се напивали и го превръщали в карнавал. Всяка година просяк или ученик бил коронясван за „господар на нечестивите”. Бедните ходели по къщите на богатите, търсейки храна и напитки. Ако им откажели гостоприемство, просяците си отмъщавали със зло.

С годините Коледа се превърнал в деня, в който богатите можели да изплатят „дълговете” си към обществото.

В началото на XVII век вълната на религиозната реформа тотално промени начина, по който Коледа се празнувала в Европа. Когато Оливър Кромуел станал лорд-протектор на Англия през 1645 г., той обещал да освободи държавата от упадък и да отмени Коледа. След обществено недоволство Чарлз II бил възстановен на трона и заедно с него се върнала и Коледа.

Изселниците в Америка били дори по-големи пуритани от Кромуел и затова първоначално на новия континент Коледа не се празнувала.

В добрите времена преди 2020 г. Коледата в Америка бе пищна и красива

От 1659 до 1681 г. празникът на Коледа всъщност бил забранен в Бостън. Всеки, който демонстрирал коледния дух, бил глобяван с пет шилинга. За сметка на това, в Джеймстаун капитан Джон Смит обявил, че всеки, който иска, може да си празнува Рождество. След американската революция английските обичаи били забранени и Коледа не била призната официално за празник до 26 юни 1870 г.

Едва в края на XIX век Коледа се появила в Америка. Американците преоткрили Коледа и я превърнали от карнавален празник до семеен ден. В наши дни всяка година около 30-35 милиона истински елхи се превръщат в коледни дръвчета само в САЩ. В Америка има повече от 21 000 разсадници за коледни дръвчета.

На този ден имен ден празнуват: Божидар, Божидара, Божан, Божана, Божин, Божил, Емил, Емилия, Емануил, Емануела, Звезда, Звезделина, Звезделин, Звездан, Звездьо, Христо, Християн, Христин, Христофор, Ицо, Кристиян, Кристиан, Криси, Хриси, Христа, Христина, Кристина, Кристиана, Младен, Младена, Радослав, Радослава, Радомир, Радомира, Радостин, Радостина, Радина, Райко, Радко и всички техни производни.

Бъдете здрави, обичани и щастливи!

Весела Коледа!

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА