Открийте ни и в

СВЯТ

Конспиративното движение QAnon печели позиции в Европа

Във Великобритания певецът Роби Уилямс реши да възроди през юни теорията Pizzagate, предшествала през 2016 г. движението QAnon

публикувано

на

Сн.: БТА/АП

В магмата на конспиративното мислене, която се излива с пандемията от Ковид-19, будещото безпокойство движение QAnon, родено сред привържениците на Тръмп в САЩ през 2017 г., „бавно, но сигурно“ си пробива път в Европа, като събира и усилва тревогите около здравната криза, констатират експерти.
Явлението, добре познато в САЩ, засега е периферно от другата страна на Атлантика, но от няколко месеца все повече бие на очи. В социалните мрежи, които са основният му инкубатор, но и на неотдавнашните демонстрации срещу санитарните мерки в Германия, в Лондон и Париж, където можеше да се видят плакати на QAnon.
„Конспиративните теории на QAnon се ширят все повече в Европа“, където „пандемията послужи като катализатор“ за развитието му, констатира в края на юли доклад на Newsguard – организация, анализираща новинарски сайтове.
„Днешното време на неизвестност и зловещата атмосфера са плодородна почва“, добавя френски правителствен източник, говорейки за „едновременно сектантски и идеологически“ тенденции.
Теорията QAnon – името й идва от Q, както наричат някакъв мистериозен функционер, опълчил се срещу заговора – гласи, че САЩ се управляват от незнайни сили, замесени в международни педофилски мрежи, чиято цел е да установят „нов световен ред“. Единствено американският президент Доналд Тръмп (който никога не е изобличавал открито QAnon) можел да се справи с този комплот.
„Твърде американоцентрична в началото, тази теория, чийто наратив се гради върху елитите и педофилско-криминалните среди, много лесно се адаптира към местни теми“, обяснява г-жа Шин Лабе, главен редактор за Европа в Newsguard.
Сайтове на QAnon се появяват в Европа от края на 2019 и началото на 2020 г., но посещаемостта им „експлодира“ с идването на коронавирусната пандемия и изолацията, изтъква тя.
Newsguard, изследвала сайтове, интернет страници и акаунти на QAnon във Великобритания, Германия, Франция и Италия, съобщи в края на юли, че движението вече има близо 450 000 последователи и членове.
„Но посещаемостта на такова съдържание продължава да расте лавинообразно и много бързо“, подчертава г-жа Лабе и дава за пример френскоезичния канал в ЮТюб DeQodeurs, създаден през април и от 21 500 абонати към 31 юли стигнал в началото на септември до 68 500.

„Попивателна за конспиративни теории“
===============================
Първоначално изолирана в сайтове с поверителен достъп или ограничавана от Фейсбук и Туитър, наложили забрана на хиляди акаунти, теорията QAnon се разпространява чрез популярни сайтове с фалшиви новини в Европа и в локални групи.

Тя се приспособява към местния политически контекст, например в Германия и Франция, където представя Ангела Меркел и Еманюел Макрон като пешки в ръцете на „дълбоката държава“.

Тази способност лесно да се адаптира й позволява да печели популярност. „QAnon просто попива различни конспиративни теории. Не се гнуси от нищо, от антисемитски митологеми до 5 джи мрежите или предпазните маски, без да забравяме научната фантастика . . . обхватът й е много голям“ и различните теории се подхранват взаимно, констатира Тристан Мендес Франс, който преподава дигитални култури в Парижкия университет.

Но „силната страна на тези фантазии е, че се базират на идеята за престъпленията на педофилите. Поставиш ли под съмнение каузата им, значи подкрепяш педофилията“, добавя той.

„Вместо да се занимавате с противниците на маските, обърнете внимание на педофилските криминални мрежи, на министрите педофили!“ – приканва например журналистите един френски лекар във Фейсбук.

Твърденията на QAnon се разпространяват и от известни личности в Европа като германския певец Ксавиер Найду и Атила Хилдман – кулинар веган, участвал в демонстрации срещу маските в Берлин в началото на септември.

Във Великобритания певецът Роби Уилямс реши да възроди през юни теорията Pizzagate, предшествала през 2016 г. движението QAnon – тя сочи някаква пицария във Вашингтон за свърталище на педофили от елита на демократите.

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

СВЯТ

Гръцката полиция разследва мистериозно самоубийство на българка

Жената оставя след себе си 4 деца сирачета – на 11, 8, 7 години и 6-месечно бебе.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Труд

Шокиращо самоубийство на българка, майка на 4-ри деца разтърси Гърция. 30-годишната Миглена Стоянова-Мусхонас, родом от град Варна, е сложила край на живота си като се е хвърлила с автомобил в 70-метрово дере на провинциалния път между Каланос-Комбигади на община Еримантос, Патра, съобщава „Труд“. Миглена оставя след себе си 4 деца сирачета – на 11, 8, 7 години и 6-месечно бебе.

30-годишната майка е починала от сериозни наранявания на гърдите и корема.

Причините довели я до това крайно решение са обвити в мистерия, според майка й Кремена Петрова, която също от 12 години живее в Гърция.

„Пристигнах през януари 2008 година в Гърция, а през май пристигна и дъщеря ми, която се установи при мен. По-късно се запозна със съпруга си. През 7-годишния си брак до момента отглеждат 4 деца. Едната дъщеря на Миглена и три от брака им”, разказва пред в. „Труд” опечалената майка.

Свидетел твърди, че е видял жената да плаче малко преди да се хвърли в дерето. Показанията му, разпространени в интернет, по-късно са „изтеглени“, оставяйки съмнения за ролята на съпруга й в инцидента.

Според майката Кремена Петрова показанията около смъртта на дъщеря й са изключително противоречиви. Съпругът на починалата българка в предавания по гръцки телевизии изнася противоречиви факти около настъпилата смърт.

Според думите му, Миглена и той са били щастливо семейство, докато според майка й през 2019 година Миглена е напуснала мъжа си и отишла нея, като искала да се разведе. Причината да се върне обратно е, че научава за последната си бременност.

„Аз не поддържах близки отношения с тях, защото от самото начало бях срещу този брак. Показанията на зет ми се разминават. Аз искам да разбера каква е причината за това крайно решение на дъщеря ми. След като са били щастливи, както твърди той, защо тя е посегнала на живота си. И къде е съобщението което тя му е изпратила преди да се самоубие? Защо твърдят, че няма такова, а на мен от полицията ми казаха, че има и са изтеглени всички нейни съобщения”, продължава да се пита майката.

Според нея, съобщението е изпратено в 18.00 ч. към зет й, който го е отворил в 18.45 ч. „Аз приключих, не издържам повече, да се грижиш за децата”, са последните думи на Миглена според майка й, както и според гръцки печатни медии, които са публикували текста на смс-а, който в последствие мистериозно изчезва.

„Те имат кафе. Там са се скарали. Дъщеря ми взима колата и тръгва към дома им. От там целува голямата си дъщеря и тръгва с колата в нервна криза. Спира на едно място, пише смс, започва да блъска колата и да плаче, по думи на свидетел, след което той я вижда как се хвърля от скалата в пропастта. Свидетелят обаче сменя показанията си в полицията”, твърди майката.

Съпругът на загиналата българка отрича да му е изпратено съобщение по мобилния телефон, в което жена му да го информира, че ще сложи край на живота й.

„Не знам какво се случи. Имам много въпроси. Деляха ни три минути разстояние. Последвах я с кола. В тези минути ли е решила да сложи край на живота си? Бяхме влюбени и щастливи. Дори един ден преди инцидента правихме планове“, твърди той.

Майката Кремена Петрова е поискала да бъде разпитана от полицията, поискала е думата по гръцки медии, където излиза и говори зет й, но до момента среща само отказ.

Българското посолство в Атина не е уведомено официално към момента за настъпилото събитие и обстоятелства около него. Българският консул е предприел действия за установяване на контакт с гръцките власти, както и след сигнала на в. „Труд“ се е свързал с майката на починалата.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

Заради пандемията: Индия, Великобритания и Китай с най-голям спад в икономиката

Очакванията за възстановяване на Китай от кризата, предизвикана от пандемията от коронавируса, не се сбъдват

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Pixabay

Очакванията за възстановяване на Китай от кризата, предизвикана от пандемията от коронавируса, не се сбъдват. Икономиката тръгна назад, пише Bloomberg.

Пада деловата активност, намаляват продажбите на имоти, а финансовите пазари отслабват. Обемите на производството растат, но развитието на малките и среден бизнес се забавя.

В срадата на лятото Китай обяви, че е първата икономиката в света, която се оттласква от коронакризата след като БВП се увеличи с 3,2 процента второто тримесечие спрямо първото. Така за периода април- юни Китай се оказа единствената страна от G20 с икономика във възходящ тренд.

Общо намаляването на БВП в 20-те най-развити икономики за второто тримесечие е 6,9 процента. Най-пострадала е икономиката на Индия — с 25,2 процента, следва Великобритания – с 20,4 процента.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

Кърменето е безопасно за бебето при COVID-19

Новият коронавирус не се предава с кърмата на бебето, когато майката е носител, установиха италиански учени

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Pixabay

Новият коронавирус не се предава с кърмата на бебето, когато майката е носител, съобщи АНСА, цитирайки италиански учени.

Изследването, координирано от торинския университетски комплекс Чита дела Салуте, е обхванало много случаи в Европа. Резултатите от него показват, че заразените с новия коронавирус майки не излагат бебетата на допълнителен риск, когато ги кърмят, ако спазват санитарните препоръки – да носят маска, да мият ръцете си и да дезинфекцират използваните предмети и повърхности.

„Тези резултати са успокояващи за майките и работещите в сферата на майчиното и детското здраве – каза проф. Енрико Бертино от болница „Санта Ана“ в Чита дела Салуте.

„Изследването подкрепя и неотдавнашните препоръки на Световната здравна организация, направени въпреки ограничената налична информация. Те са майките да продължат да кърмят, дори и да са заразени с новия коронавирус, защото млякото им има и имунологични предимства“ – допълни той.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Повече в QAnon, Великобритания, Европа, конспиративно движение
Мъж покри лицето си със змия вместо с маска в автобус във Великобритания

Покриването на лицата с маски е задължително изискване в обществения транспорт във Великобритания като мярка срещу пандемията

Затвори