Открийте ни и в

Войната в Украйна

Кулеба поиска помощ от България (ОБЗОР)

Ще изпрати ли България оръжия на Украйна

публикувано

на

Вторият ден от визитата на украинския външен министър Дмитро Кулеба в България мина под знака на преговори за оръжията. Той се срещна с президента Румен Радев, с председателя на НС Никола Минчев, с депутати.

Няколко пъти Кулеба каза, че който не помага на Украйна, помага на Русия. Пред журналисти външният министър Теодора Генчовска заяви, че въпросът дали България да изпрати оръжия на Украйна е обсъждан с премиера Кирил Петков във вторник.

Братски народи ли са руснаците и украинците

Дмитро Кулеба от парламента: Чакаме отговор от България, иначе ще се бием с каквото имаме (ВИДЕО)

Сутринта в сряда Кулеба се срещна с президента Румен Радев.

„Украйна е свързана с нашата страна с вековни духовни и човешки връзки. Още в първите часове на войната България осъди на най-високо ниво агресията на Русия. Включихме се във всички санкционни режими, въпреки високата социална цена. Българите отвориха домовете и сърцата си за украинците. Над 91 хиляди украинци са у нас. Много украински деца посещават нашите училища и детски градини. Готови сме да възстановим програмата за лечение на украински военни“, каза Радев.

“Аз се надявам, че вашата страна прави всичко възможно, за да минимизира риска за живота на цивилните граждани, на българското национално малцинство и още веднъж призоваваме тази безсмислена братоубийствена война между два братски славянски народа да спре възможно най-бързо и да търсим начини всички заедно, в рамките на ЕС, по-бързо да възстановим Украйна”, добави Радев.

Дмитро Кулеба: Руската пропаганда доведе до зверствата в Буча

Отговорът на Кулеба не закъсня.

„След като Русия нападна Украйна малко хора ще могат да си преобърнат езика и да нарекат руския и украинския народ братски, освен ако нямаме предвид Каин и Авел. Смятам, че украинците и българите имат много повече основания да се смятат за братски народи, особено с тази искрена подкрепа, която вие, г-н президент и българското правителство ни оказва”, каза украинският външен министър.

Ще изпрати ли България оръжия?

След разговора си с Радев, Кулеба отиде в парламента, където се срещна с председателя на НС Никола Минчев и с депутати от комисията по външна политика.

Председателката на комисията Венцислава Любенова увери Кулеба, че всичко, което се случва в неговата страна се следи от българските парламентаристи.

Бившият външен министър, сега депутат ГЕРБ-СДС, Екатерина Захариева заяви, че не е спирала да поддържа връзка с украинския първи дипломат.

Кирил Петков се срещна с външния министър на Украйна Кулеба (СНИМКИ,ВИДЕО)

След срещата в комисията, външният министър Теодора Генчовска каза:

„Към настоящия момент в Министерски съвет не е поставян въпроса за предоставяне на военна помощ на Украйна. Има две декларации – от Демократична България и от ГЕРБ. Вносителите изразиха мотивите си пред Дмитро Кулеба.“

„Обсъденото във Външно министерство не включваше тази тема“.

Тя съобщи, че въпросът е бил обсъден на срещата при премиера с украинския първи дипломат и добави, че не е присъствала на тази среща.

„Понякога се налага да бъда дипломат, доволен съм от срещите с вашия външен министър, премиер и президент. Дали ще получим военна помощ от България, това зависи от политическата дискусия в парламента, дотогава ще се бием с каквото имаме“, каза от своя страна Кулеба.

„България е направила наистина много за европейската интеграция, вие се отнасяте много добре с нашите бежанци, а това е нещо, което ценим“, заяви Кулеба и добави: „Вземаме предвид вашата вътрешнополитическа ситуация и във връзка с военната помощ, оставяме това решение на парламента на България. Но нека подчертая още веднъж: тези, които не желаят, които се колебая, които говорят срещу доставките на оръжия и военно оборудване за Украйна, те на практика подкрепят руската агресия, избиването на наши граждани“, каза украинският министър на външните работи.

Кулеба: Русия у нас изнасилва и убива - не заслужава съчувствие (ВИДЕО)

Какво казват партиите

Малко по-късно Даниел Митов от ГЕРБ заяви:

„Време да се уплътни декларацията на парламента, която беше приета в началото на руската агресията срещу Украйна. Време е вече тя да приеме някаква плътност, някаква стойност“.

Митов посочи, че на тях лично им омръзнало „да разбираме отвън – било от други правителства, било от ЕК, какви точно външнополитически разговори води българското правителство и какви ангажименти поема“.

„По Република Северна Македония разбираме непрекъснато от Скопие какво са обещали българските управляващи. По Украйна – ето прессъобщението след срещата на Дмитро Кулеба с българския министър-председател, прессъобщението на МС – вътре не се спомена нищо за военно-техническа помощ и че този въпрос е поставен. От интервюто на министър Кулеба разбирахме за това, че всъщност въпросът е поставян, а министър-председателят на два пъти отклонява този въпрос и отказва да заеме каквато и да е било позиция”, каза Митов.

Той добави, че в продължение на 20 дни проекторешения за оказване на военнотехническа помощ на Украйна не могат да бъдат разгледани в комисии. „Управляващото мнозинство умишлено саботира вкарването на тези текстове за разглеждане в комисия, да не говорим, че не е изобщо ясно дали ще стигнат до зала и до гласуване”, каза той.

Радев към Кулеба: България се включи в санкционните режими, въпреки последствията за нас (ВИДЕО)

Атанас Славов в декларация от името на ПГ „Демократична България“ заяви:

„Настояваме хуманитарната помощ за украинските бежанци да не спира, каквито заявления бяха дадени от представители на държавни институции.

„Министър Кулеба ясно заяви: „Украйна ще спечели тази война – 100%“. Този кураж, дързост и смелост вижда целия свят. Затова ние сме длъжни да разгледаме възможността за военно-техническа помощ за Украйна, за да може украинският народ да защити живота, свободата, честта на своите граждани от руската агресия. За нас от “Демократична България” е нетърпимо да гледаме военните престъпления – мъченията, изнасилванията, убийствата, на цивилни, за които спомена и външният министър.“

„Всяка една държава е голяма колкото е голямо нейното достойнство. В този смисъл България не е малка страна. И колко сме големи, зависи от нашата способност да разберем мащаба на настоящия исторически момент, а не от територията ни, още по-малко от плахостта на определени политически сили и техните лидери“, каза още той.

Председателят на ПГ на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров заяви, че групата ще обсъди предложенията на „Демократична България“ и ГЕРБ за оказване на военна помощ на Украйна. Той допълни, че това ще се случи, когато предложенията минат през външна комисия.

Нинова: Три месеца проявяваме хуманност към украинците, време е да си намерят работа (ВИДЕО)

„Ние сме изразили неколкократно нашата позиция относно подкрепата на Украйна и ще обсъдим в групата позиция за гласуване в парламентарната зала. При нас това, което винаги седи на първи ред е, че гласуваме по съвест, така че ще имаме позиция“, отбеляза депутатът.

От своя страна вицепремиерът и лидер на БСП Корнелия Нинова заяви, че са против изпращането на оръжия в Украйна.

„Даване на още оръжие означава удължаване на войната. Ние смятаме, че помагаме на мира.“

„По простата причина, че ние проявихме хуманност към тези хора, които бягат от война, помогнахме, настаняваме ги, три месеца се грижим за тях. След което е необходимо тези хора вече да излязат на пазара на труда, да си намерят квартира, да плащат наем, да живеят така, както живеят всички останали хора”.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА