Открийте ни и в

България

„Лукойл“ отстрани българския си шеф Валентин Златев

публикувано

на

Валентин Златев вече не е управител на „Лукойл България“. С протоколно решение на едноличния собственик на капитала на дружеството – регистрираното в Холандия „Лукойл Юръп Холдингс Б.В.“, от 19 април 2019 г. договорът на Златев е прекратен и той не представлява българското дружество, съобщава Mediapool.

На негово място от Прага идва 44-годишният Булат Субаев, който в последните осем години е бил генерален директор на „Лукойл ЦИЕ и Белгия“ – дивизията на „Лукойл“ за Централна и Източна Европа. Преди това Субаев е бил шеф на дъщерната компания на „Лукойл“ в Белгия, според руски публикации.

Булат Субаев

В решението на собственика на „Лукойл България“ не се посочват причините за смяната на Валентин Златев, който е начело на дружеството от март 2008 г. Но според неофициална информация на Mediapool то е взето заради вътрешно разследване на дългогодишния представител на руската компания у нас за източване на българските ѝ активи.

Неизвестно защо „Лукойл България“ все още не са съобщили официално за рокадата, след която Валентин Златев е понижен до председател на контролния съвет на дружеството. Това е позиция без особено значение, но вероятно Златев е успял да я спазари благодарение на контактите си с премиера Бойко Борисов, твърдят източници, запознати със случая. Според тях решението за смяната на Златев е взето окончателно през последните две седмици, след безуспешни усилия от негова страна да предотврати смяната.

Проверка след медийно разкритие за измами

Източници на Mediapool твърдят, че проверката е назначена след публикация на разследващия сайт „Биволъ“ от септември 2018 г. В нея покрай скандала с арестуваните журналисти, разследващи „ДжиПи Груп“ за схема за печелене на европроекти, се разкриват имотни сделки, които дружество, свързано със Златев, правело като купувало евтини терени, а после ги продавало на „Лукойл“ за бензиностанции на многократно по-високи цени.

Самият Златев отрича да има нещо общо със строителната компания „ДжиПи Груп“, която в последните години стана най-голяма в бранша. Макар покрай скандала с арестуваните журналисти прокуратурата и ОЛАФ да започнаха да проверяват техните документи за измамите с европейски средства, а още преди това премиерът Борисов да беше наредил оттеглянето на компанията от всички обществени поръчки, тя се сдоби с няколко големи договора.

Проверката на „Биволъ“ сочи, че собственик на земята и сградата, в която е офисът на „ДжиПи Груп“, е фирмата „Пи Ай“. Тя я купува от „Лукойл България“ през 2008 г. срещу 5 202 507 лв. Зад нея стои кипърската офшорка „Рилетто Холдинг Лимитид“, а по-рано, до 2014 г. , фирмата е била собственост на „Болкан Инвестмънт Енд Трейд“ от Белиз. Телефоните и имейл адресът на „Джи Пи Груп“ и „Пи Ай“ са абсолютно идентични [email protected]

И двете офшорки са представлявани от гражданина на Черна Гора Владислав Попович, който има бизнес и в България. Името му се появява и в OffshoreLeaks като директор на компания. Тайната на собствеността на офшорките е грижливо скрита в кипърски адвокатски кантори и в скромните жилища на кипърски безработни.

Това, което е явно, обаче, сочи към сериозни бизнес отношения с „Джи Пи Груп“, отбелязва „Биволъ“. Пълномощник на Попович при покупко-продажбата на „Пи Ай“ и съответно на сградата, е Велизар Любенов Радев, който е съсобственик в „Джи Пи Строй“ с един от акционерите и директор в „Джи Пи Груп“ – Георги Василев.

Велизар Радев подписва договора за продажба на дяловете в „Пи Ай“ от една офшорка на друга. Връзката не е инцидентна, защото Радев е управител и на други фирми на „Джи Пи Груп“ и „Джи Пи Строй“.

Управителят на „Пи Ай“ Владимир Кирилов Пилчев пък има бизнес отношения с един от собствениците на „Джи Пи Груп“ – Владимир Георгиев Житенски – във фирмата „Агрохолд Инвест“. „Агрохолд“ се казва и фирмата на бащата на Валентин Златев – Васил Златев Костов, но между двете няма видима формална връзка в Търговския регистър.

„Пи Ай“ печели милиони от имоти за бензиностанции на „Лукойл“

Имотният регистър показва, че в кратък период от време през 2008 г. „Пи Ай“ е закупила многобройни имоти из страната, които веднага е продала на „Лукойл България“ за строеж на бензиностанции на многократно завишени цени.

Сред посочените от „Биволъ“ сделки е такава за нива в Ботевградско, придобита от „Пи Ай“ през април 2008 г. за 110 000 лв., а месец по-късно продадена на „Лукойл България“ за 838 000 лв. В Горна Малина общината продава нива на „Пи Ай“ месеци по-късно за 180 000 лв., а „Лукойл“ плаща за нея 1 448 534 лв. Подобен е случаят в Дряново, където общината продава имот на „Пи Ай“ за 90 000 лв. през юли 2008, а четири дни по-късно същият имот е продаден на „Лукойл“ за 1 186 473 лв.

Същият сценарий се повтаря в Добрич, Кюстендил, Левски, Пловдив, Провадия, Тетевен, Троян и Велинград. На практика бензиностанциите на Лукойл в тези градове са обогатили с десетина милиона предприемчивата „Пи Ай“ и нейните офшорни собственици.

В Кюстендил, Провадия и Тетевен „Пи Ай“ придобива имотите от „Кампанела“ ЕООД, която по онова време е еднолична собственост на един от сегашните акционери в „Джи Пи Груп“ – Владимир Житенски. В момента тя е прехвърлена на офшорка.

В Тетевен „Кампанела“ купува нива за 329 308 лв., продава я на „Пи Ай“ за 1 530 151 лв, а после е препродадена на „Лукойл“ за 1 568 014 лв.

В Провадия късметлията С.М. получава от „Кампанела“ 713 408 лв. за нива от 18 декара , продадена на „Пи Ай“ за 1 703 705 лв. и купена после от „Лукойл“ за 1 786 032 лв.

В Кюстендил „Кампанела“ придобива нива от 4 декара от частни лица за 72 032 лв. през а прел 2008 г. Дни по-късно неин собственик става „Пи Ай“ срещу 944 000 лв., а още няколко дни след това нивата става собственост на петролната компания за 985 500 лв.

Всички тези сделки са сключени от Валентин Златев като управител на „Лукойл България“.

Отделно от имотните сделки, „ДжиПи Груп“ е фирмата, която строи бензиностанциите на „Лукойл“. На какви цени става това обаче е фирмена тайна.

Така след повече от десет години начело на българското дружество на руската компания Валентин Златев е отстранен като управител.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

България

Протестиращи блокираха Орлов мост

Целият Орлов мост беше блокиран от хиляди протестращи, които се бяха събрали пред президентството в подкрепа на президентската институция

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. 24 часа

Целият Орлов мост беше блокиран от хиляди протестращи, които се бяха събрали пред президентството в подкрепа на президентската институция.

Шествието спря пред Народното събрание, където протестиращите скандираха „оставка“ и „Пазите Доган“.

Президентът: Мутри, вън от управлението!

Пред сградата те изпяха и химна. Протестът, който тръгна от президентството в защита на Радев отново тръгна към Орлов мост.

В този час Орлов мост е вече блокиран.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Посланик Херо Мустафа чете „Родна реч“ в Народния театър за рождението на Вазов (ВИДЕО)

Американският посланик в България Херо Мустафа прочете емблематично стихотворение „Родната реч“ на Иван Вазов на 170-годишнината от рождението на патриарха на българската литература.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Посолство на САЩ/Фейсбук

Американският посланик в България Херо Мустафа прочете емблематично стихотворение „Родната реч“ на Иван Вазов на 170-годишнината от рождението на патриарха на българската литература.

„Посланик Мустафа прие с радост поканата на Народен театър „Иван Вазов“ да се включи в тяхната инициатива „Препрочитаме Вазов“. Кой е Вашият любим цитат от Патриарха на българската литература?“, се казва в изявление на посолството.

Посолството на САЩ също така поздрави всички българи за 170-годишнината от рождението на Иван Вазов.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Прокуратурата разпореди проверки на имота на Доган в парк „Росенец“

В бургаския парк се намира недостъпен за граждани хотелски комплекс, свързван с почетния председател на ДПС Ахмед Доган

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Биволъ

Върховната административна прокуратура сезира министъра на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), министъра на околната среда и водите (МОСВ), министъра на туризма (МТ) и началника на Дирекцията за национален и строителен контрол да извършат незабавни проверки на място и по документи на планираните и извършени строежи в местността Аркутино на границата на община Созопол и община Приморско и в парк „Росенец“ край гр. Бургас.

Проверките са свързани с два различни казуса. В бургаския парк се намира недостъпен за граждани хотелски комплекс, свързван с почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Преди 2 дни активисти, водени от съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов направиха опит да стигнат до плажната ивица до хотела, при което се стигна до сблъсък с охранители от НСО.

Край летния сарай на Доган: Христо Иванов в сблъсък с охранители заради недостъпен плаж

Статутът на имота е обект на множество спорове, последните – заради превръщането на улица в частно владение.

По отношение на Аркутино по-рано в четвъртък „Свободна Европа“ публикува разследване, което разкрива мащабни строителни планове около недовършен курортен комплекс от времето на социализма. Според публикацията гора и дюни в рамките на „Натура 2000“ ще се превърнат в истински „град“ от обществени сгради, хотели и ваканционни постройки на морския бряг. За целта има и одобрен ПУП – въпреки че няма никакъв законов начин на терените да се строи.

Град Аркутино на хоризонта. Как гора и дюни станаха урбанизирана територия

В хода на проверката трябва да се установи дали е допуснато накърняване на правото на изключителна държавна собственост върху морски плаж. Ще се провери предприети ли са мерки за защитата й при нарушения, ограничен ли е свободният и безплатният достъп до морски плаж, попадат ли съответните имоти в защитени зони, има ли наличие в имотите на пясъчни дюни съгласно, извършени ли са строежи.

В хода на проверката следва да се установят и наличие на документите, изискуеми от екологичното законодателство и спазването на всички условия за законност на строителството съобразно Закона за устройство на територията и останалите изброени закони от рода на собственост и статут на земята, наличие на необходими предварителни договори, влезли в сила устройствени планове и т.н.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено