Открийте ни и в

България

„Лукойл“ отстрани българския си шеф Валентин Златев

bgvoice

публикувано

на

Валентин Златев вече не е управител на „Лукойл България“. С протоколно решение на едноличния собственик на капитала на дружеството – регистрираното в Холандия „Лукойл Юръп Холдингс Б.В.“, от 19 април 2019 г. договорът на Златев е прекратен и той не представлява българското дружество, съобщава Mediapool.

На негово място от Прага идва 44-годишният Булат Субаев, който в последните осем години е бил генерален директор на „Лукойл ЦИЕ и Белгия“ – дивизията на „Лукойл“ за Централна и Източна Европа. Преди това Субаев е бил шеф на дъщерната компания на „Лукойл“ в Белгия, според руски публикации.

Булат Субаев

В решението на собственика на „Лукойл България“ не се посочват причините за смяната на Валентин Златев, който е начело на дружеството от март 2008 г. Но според неофициална информация на Mediapool то е взето заради вътрешно разследване на дългогодишния представител на руската компания у нас за източване на българските ѝ активи.

Неизвестно защо „Лукойл България“ все още не са съобщили официално за рокадата, след която Валентин Златев е понижен до председател на контролния съвет на дружеството. Това е позиция без особено значение, но вероятно Златев е успял да я спазари благодарение на контактите си с премиера Бойко Борисов, твърдят източници, запознати със случая. Според тях решението за смяната на Златев е взето окончателно през последните две седмици, след безуспешни усилия от негова страна да предотврати смяната.

Проверка след медийно разкритие за измами

Източници на Mediapool твърдят, че проверката е назначена след публикация на разследващия сайт „Биволъ“ от септември 2018 г. В нея покрай скандала с арестуваните журналисти, разследващи „ДжиПи Груп“ за схема за печелене на европроекти, се разкриват имотни сделки, които дружество, свързано със Златев, правело като купувало евтини терени, а после ги продавало на „Лукойл“ за бензиностанции на многократно по-високи цени.

Самият Златев отрича да има нещо общо със строителната компания „ДжиПи Груп“, която в последните години стана най-голяма в бранша. Макар покрай скандала с арестуваните журналисти прокуратурата и ОЛАФ да започнаха да проверяват техните документи за измамите с европейски средства, а още преди това премиерът Борисов да беше наредил оттеглянето на компанията от всички обществени поръчки, тя се сдоби с няколко големи договора.

Проверката на „Биволъ“ сочи, че собственик на земята и сградата, в която е офисът на „ДжиПи Груп“, е фирмата „Пи Ай“. Тя я купува от „Лукойл България“ през 2008 г. срещу 5 202 507 лв. Зад нея стои кипърската офшорка „Рилетто Холдинг Лимитид“, а по-рано, до 2014 г. , фирмата е била собственост на „Болкан Инвестмънт Енд Трейд“ от Белиз. Телефоните и имейл адресът на „Джи Пи Груп“ и „Пи Ай“ са абсолютно идентични [email protected]

И двете офшорки са представлявани от гражданина на Черна Гора Владислав Попович, който има бизнес и в България. Името му се появява и в OffshoreLeaks като директор на компания. Тайната на собствеността на офшорките е грижливо скрита в кипърски адвокатски кантори и в скромните жилища на кипърски безработни.

Това, което е явно, обаче, сочи към сериозни бизнес отношения с „Джи Пи Груп“, отбелязва „Биволъ“. Пълномощник на Попович при покупко-продажбата на „Пи Ай“ и съответно на сградата, е Велизар Любенов Радев, който е съсобственик в „Джи Пи Строй“ с един от акционерите и директор в „Джи Пи Груп“ – Георги Василев.

Велизар Радев подписва договора за продажба на дяловете в „Пи Ай“ от една офшорка на друга. Връзката не е инцидентна, защото Радев е управител и на други фирми на „Джи Пи Груп“ и „Джи Пи Строй“.

Управителят на „Пи Ай“ Владимир Кирилов Пилчев пък има бизнес отношения с един от собствениците на „Джи Пи Груп“ – Владимир Георгиев Житенски – във фирмата „Агрохолд Инвест“. „Агрохолд“ се казва и фирмата на бащата на Валентин Златев – Васил Златев Костов, но между двете няма видима формална връзка в Търговския регистър.

„Пи Ай“ печели милиони от имоти за бензиностанции на „Лукойл“

Имотният регистър показва, че в кратък период от време през 2008 г. „Пи Ай“ е закупила многобройни имоти из страната, които веднага е продала на „Лукойл България“ за строеж на бензиностанции на многократно завишени цени.

Сред посочените от „Биволъ“ сделки е такава за нива в Ботевградско, придобита от „Пи Ай“ през април 2008 г. за 110 000 лв., а месец по-късно продадена на „Лукойл България“ за 838 000 лв. В Горна Малина общината продава нива на „Пи Ай“ месеци по-късно за 180 000 лв., а „Лукойл“ плаща за нея 1 448 534 лв. Подобен е случаят в Дряново, където общината продава имот на „Пи Ай“ за 90 000 лв. през юли 2008, а четири дни по-късно същият имот е продаден на „Лукойл“ за 1 186 473 лв.

Същият сценарий се повтаря в Добрич, Кюстендил, Левски, Пловдив, Провадия, Тетевен, Троян и Велинград. На практика бензиностанциите на Лукойл в тези градове са обогатили с десетина милиона предприемчивата „Пи Ай“ и нейните офшорни собственици.

В Кюстендил, Провадия и Тетевен „Пи Ай“ придобива имотите от „Кампанела“ ЕООД, която по онова време е еднолична собственост на един от сегашните акционери в „Джи Пи Груп“ – Владимир Житенски. В момента тя е прехвърлена на офшорка.

В Тетевен „Кампанела“ купува нива за 329 308 лв., продава я на „Пи Ай“ за 1 530 151 лв, а после е препродадена на „Лукойл“ за 1 568 014 лв.

В Провадия късметлията С.М. получава от „Кампанела“ 713 408 лв. за нива от 18 декара , продадена на „Пи Ай“ за 1 703 705 лв. и купена после от „Лукойл“ за 1 786 032 лв.

В Кюстендил „Кампанела“ придобива нива от 4 декара от частни лица за 72 032 лв. през а прел 2008 г. Дни по-късно неин собственик става „Пи Ай“ срещу 944 000 лв., а още няколко дни след това нивата става собственост на петролната компания за 985 500 лв.

Всички тези сделки са сключени от Валентин Златев като управител на „Лукойл България“.

Отделно от имотните сделки, „ДжиПи Груп“ е фирмата, която строи бензиностанциите на „Лукойл“. На какви цени става това обаче е фирмена тайна.

Така след повече от десет години начело на българското дружество на руската компания Валентин Златев е отстранен като управител.

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

България

Муки: Стоянка искаше да си отиде, беше много уморена

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Снимка: Булфото

За мен беше един нестандартен човек, една необикновена майка, една майка, която беше артистична и вкъщи. Аз имах такава силна връзка с нея и ще продължавам да я имам. Това заяви пред bTV Мария Грубешлиева – Муки – дъщерята на покойната Стоянка Мутафова.

„Все едно че ми отиде половината от мен“, каза тя с разтреперан глас.

„Стоянка беше много интересна личност, много интелигентна. Безумно обичаше театъра, театърът за нея беше всичко“, сподели Грубешлиева.

Муки се чувствала пренебрегната като малка, но пък била щастлива, че майка ѝ е Стоянка Мутафова.

„Всеки ден ходех с нея в театъра. Израснах между едно много голямо съзвездие от актьори – Калоянчев, Невена Коканова, Славчо Пеев. „Како“ ѝ викаха, защото беше най-голямата в театъра“, спомня си Грубешлиева.

Според нея, Невена Коканова била най-голямата приятелка на Мутафова. „Невена сякаш успяваше да я приземи. Въпреки че беше много по-млада, Сякаш тя беше по-голямата от двете, по-разумната“, разказа Грубешлиева.

Прощаваме се със Стоянка Мутафова на 9 декември

В един момент актрисата пътувала много и със Стефан Данаилов. Тя споделила с дъщеря си: „Просто не мога да му се нагледам. Боже. И през цялото време викам: „Стефане, Стефане, много си красив“.

„Стоянка си отиде много достойно, защото тя изживя един много бурен живот. И изведнъж тя просто остаря. Тя не искаше да се превърне в старица. И си го пожела“, смята Грубешлиева.

„Последния път когато бяхме в болницата ми каза: „Муки, да знаеш, този път ще умра“, сподели тя. „След операцията ми каза: „Обичам те“. Това бяха последните думи които чух от нея. Повече нищо не чух, защото сложиха тръба. Два месеца се измъчи в болницата“, добави Грубешлиева.

„Претърпя три операции. Тя ги издържа, но следоперативния период…“, каза тя. „Напоследък нищо не я правеше щастлива. Беше уморена от живота. Искаше да отиде при Нейчо. Тя страшно много обичаше чичо Нейчо. Тя цял живот заради него не погледна никого. Аз също много го обичах, защото той ме отгледа“, заяви с тъга Грубешлиева.

Тя не можа да сдържи сълзите си на въпроса как иска хората да запомнят майка ѝ. „Искам да я запомним емоционална, артистична, с много качества“, каза тя и се разплака.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Чужденци убиха охранител в пловдивско заведение

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Снимка: Plovdiv24.bg

Млад мъж е бил убит тази нощ при масов бой в квартал Капана, съобщи „Марица“.

Той е охранител от частна фирма, която е отговаряла за реда в заведение. Двама чужденци са буйствали и са били изведени от гардовете. На излизане единият от тях е ударил с чаша по главата едното момче, а другото е издъхнало от инфаркт.

Младежи, които са били студенти по медицина в Пловдив, са успели да реанимират ударения до идването на линейка и животът му е бил спасен.

Според източници на Plovdiv24.bg агресорите са били руснаци.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Главният прокурор си назначава по-главен, за да го надзирава

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

С промени в Наказателно-процесуалния кодекс се създава фигура на „независим прокурор“, който да разследва сигнали и данни за извършено престъпление от главния прокурор, без да му докладва на нито един етап от разследването.

Назначаването на новата фигура ще стане през прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, която включва именно главния прокурор. Така на практика Иван Гешев ще си избере кой да го разследва.

Президентът Румен Радев подписа указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор

Освен това с промените ще се въведе и по-голяма отчетност – главният прокурор ще трябва да се отчита не само с годишен доклад пред парламента, както е в момента, но се предвижда да бъде изслушван на всеки три месеца. Ще има и възможност всяка парламентарна комисия да го кани на изслушване, ако има въпроси към него.

Промените бяха накратко обявени от премиера Бойко Борисов и министъра на правосъдието Данаил Кирилов по време на свиканото в събота извънредно заседание на Министерския съвет.

Поводът за скоростните промени, е становището на Венецианската комисия, както и резолюцията на Комитета на министрите към Съвета на Европа и Венецианската комисия, които излязоха вчера и разкритикуваха остро проектозакона на министъра на правосъдието Данаил Кирилов по един от най-съществените проблеми на българската съдебна система – безконтролността и безнаказаността на главния прокурор и намесата му в кадровата дейност на съда.

Разпънаха Гешев в ЕП – питат го за Апартаментгейт, за избора му и протестите

„Желанието ни е да се съобразим с препоръките на Венецианската комисия. Веднага след решението ще изпратим на заинтересованите комисари нашето решение. Имам ангажимент да бъде подкрепен, за да стане максимално бързо“, обяви Борисов на извънредното заседание.

„Нашето предложение беше „тримата големи“ да имат еднаква подсъдност. Те смятат, че това би накърнило правата, съобразяваме се и оставяме само това да се търси наказателна отговорност само на главния прокурор“, добави Борисов.

„Досега, ако имаше сигнал срещу главния прокурор, негов подчинен го разследваше и му докладваше. Създаваме ново звено – независим прокурор, разследва и не докладва на обвинението, нито в хода на разследването. Той не е зависим от главния прокурор“, каза още премиерът.

„Въвежда се изслушване на главния прокурор в парламента – освен годишните отчети ще има и на всеки 3 месеца. Благодаря на комисията, че ни дава възможност да се съобразим с Конституцията“, допълни още Борисов.

„Вече и съдиите, и прокурорите трябва да се успокоят, да си вършат работата и да не се занимават с партийни дела, за това си има политически партии“, заяви премиерът.

„Предложените промени са изцяло в конституционната рамка. Създава се фигура, която има независимост и провежда разследване. Предвидено е и изслушване на главния прокурор в парламента – освен годишен отчет, да бъде изслушван и пред всяка парламентарна комисия, която има желание за това“, обясни министърът на правосъдието Данаил Кирилов.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada