Открийте ни и в

СВЯТ

Майка лежи в затвора 18 години за убийството на четирите си деца: те вероятно са починали от малформации

Катлийн Фолбиг е осъдена на базата на косвени доказателства от нейния дневник

bgvoice

публикувано

на

Сн.: Скрийншот

Катлийн Фолбиг е прекарала последните 18 години в затвора за едно от най-ужасяващите престъпления, които можем да си представим: убийството на четирите си бебета. Но нови научни доказателства сочат, че не това се е случило.

Геномните тестове показват, че най-малко две от бебетата на австралийката вероятно са починали от неоткрита досега генетична мутация, която е довела до сърдечни усложнения – което означава, че тя може да е била несправедливо затворена в продължение на почти две десетилетия.

Откритието накара 90 учени – включително двама австралийски нобелови лауреати – да помолят губернатора на Нов Южен Уелс да помилва Фолбиг и да я пусне на свобода. Ако това се случи, случаят й ще бъде една от най-тежките съдебни грешки в австралийската история.

Последствията не свършват дотук. Докато учените все още проучват  причините за синдрома на внезапната детска смърт (SIDS) – общ термин, когато децата умират внезапно от необясними причини – констатациите в случая на Фолбиг могат да помогнат на други родители, които скърбят за неочакваната загуба на собствените си деца.

Жената ражда първото си дете, когато тя е на 21, момче на име Калеб.

„Тя се описва като чувстваща се завършена, със съпруг, дом и бебе“, пише в съдебните документи.

Калеб умира, когато е едва на 19 дни. Причината за смъртта е посочена като SIDS – по същество липсата на доказателства за друга причина.

Скоро Фолбиг отново забременява и през 1990 г. ражда друг син, Патрик. Тестовете показали, че той е нормален и здрав. Но на четири месеца той необяснимо развива ALTE, животозастрашаващо събитие, което го оставя с мозъчни увреждания и гърчове. Четири месеца по-късно той почива в резултат на припадъци.

Третото й дете, Сара, умира на 10-месечна възраст – причината за смъртта й е посочена като SIDS. Когато четвъртата й дъщеря, Лора, също умира на 18 месеца на 1 март 1999 г., полицията започва разследване.

Бракът на двойката се разпада. След като Фолбиг си тръгва, съпругът й намира дневника й и прочита запис, който според него го „накарал да повърне“.

Той е занесъл дневника в полицията на 19 май 1999 г. На 19 април 2001 г. Фолбиг е арестувана и обвинена в четири обвинения за убийство.

Най-добрата й приятелка от детството Трейси Чапман описва Катлийн като грижовен любител на животните, която е била „наистина добра майка“. Но по време на процеса през 2003 г. обвинението твърди, че Фолбиг е задушила децата си.

Няма убедителни съдебно-медицински доказателства – вместо това прокуратурата разчита на максима, приписвана на британския педиатър Рой Медоу: „Една внезапна детска смърт е трагедия, две са подозрителни, а три са убийство, докато се докаже противното“.

Прокурорът сравнява шанса децата да умрат от естествена смърт с прасетата, които летят. „Не мога да опровергая, че един ден някои прасенца могат да се родят с крила и че могат да летят. Това разумно съмнение ли е? Не“, казва прокурорът по време на процеса през 2003 г. „Никога досега в историята на медицината не е било възможно нашите експерти да открият подобен случай. Това е нелепо. Това не е основателно съмнение. Това е фантазия и, разбира се, короната няма за да опровергае една фантастична идея.“

Обвинението сочи дневниците на Фолбиг, които според тях съдържат косвени признания за вина. „Чувствам се като най-лошата майка на тази Земя, уплашена, че Лора ще ме напусне сега, както Сара. Знаех, че понякога съм жестока към нея и тя си тръгна с малко помощ“, пише Фолбиг в един от тях. „Не може да се повтори. Срамувам се от себе си. Не мога да кажа на съпруга ми за това, защото той ще се притеснява да я остави при мен.“

Фолбиг не призава вината си, няма очевидец и никой не твърди, че е виждал как убива децата си. Но съдът я призна за виновна за убийството на три деца и непредумишленото убийство на четвъртото.

В крайна сметка тя е осъдена на 30 години затвор с 25 години без право на освобождаване. Когато получи правото на условно предсрочно освобождаване, Фолбиг ще навърши 60 години.

Като част от това разследване юридическият екип на Фолбиг се обръща към проф. Карола Винуеса, съдиректор на Центъра за персонализирана имунология към Австралийския национален университет, за да я помоли да подреди геномите на децата и да провери дали има генетична мутация, която би могла да причини SIDS . „Имаше шанс – макар и неголям – че Фолбиг носи нещо, което може да бъде предадено на децата“, каза Винуеса. „Доколкото ми е известно, това е първият случай, в който съд използва цялото геномно секвениране, за да намери доказателства за причина за смърт.“

По време на проучването Винуеса и нейният екип секвенират генома на Фолбиг и откриват неотчетена по-рано вариация в гена CALM2, който контролира как се пренася калция в и от сърдечните клетки. Проучванията са установили, че вариациите в гените CALM 2 могат да причинят сърдечни проблеми при малки деца, което означава, че те са сред най-добре признатите причини за SIDS и SUDC. Когато секвенират геномите на четирите деца, те откриват, че и двете дъщери носят същата мутация CALM2 като майка им. След приключване на разследването излизат на бял свят още доказателства, подтикващи Винуеса и нейния екип да пишат на съдията, казвайки му, че вероятно дъщерите са починали в резултат на малформацията.

Въпреки новата констатация, съдия Бланш избира да не възобновява разследването. След като взе предвид всички доказателства – включително дневниците – Бланш казва, че остава на мнението, че Фолбиг е задушила Сара и Лора.

Миналия ноември учените публикуваха още по-убедителни доказателства. Воден от датския професор Майкъл Тофт Овергаард, екип от експерти от шест държави откриха, че варианта CALM2, отрит у Фолбиг и двете й момичета, могат да причинят заболяване – точно както другите варианти на CALM2. Те стигнаха до заключението, че вариантът е променил сърдечния ритъм на момичетата, което ги прави податливи на сърдечни заболявания – особено като се има предвид лекарствата, които са им били давани. Сара е била на антибиотици за кашлица, докато Лора се лекувала с парацетамол и псевдоефедрин от респираторна инфекция малко преди да умре. Лора е имала възпаление на сърцето, когато е починала до степен, която трима професори са казали, че биха го посочили като причина за смъртта. „Смятаме, че вариантът вероятно е причинил естествената смърт на двете момичета“, пишат изследователите в проучване, публикувано през ноември 2020 г. в медицинското списание EP Europace.

И при двете момчета учените откриват други вариации в техните гени на BSN, известни също като Фагот, – единият вариант е наследен от майка им, а другият вероятно от баща им, въпреки че той отказва да предостави проба на изследователите. Когато и двете копия на гена BSN са дефектни при мишки, това може да ги накара да умрат млади по време на епилептични пристъпи.

Учените все още разследват дали този вариант е могъл да причини смъртта на двете момчета. Патрик преживява гърчове, преди да умре.

Известно е, че само 75 души в света носят мутации в своите гени CALM1, CALM2 или CALM3, за които е доказано, че са смъртоносни при деца.

Но докато генетичните мутации, които причиняват SIDS, може да са редки в общата популация, след като родителят има генетична мутация, има голям шанс да я предаде, казва Винуеса. „В крайна сметка не става въпрос за това, че тези вариации са много редки в света, а за шансовете Катлийн да срещне някой като Крейг и да има тази комбинация от мутации между двамата. След като генетиката влезе в игра, статистиката излиза през прозореца,“ добави Винуеса.

Тя заяви, че случаят показва, че противно на преподложеното в процеса, не е необходимо да има едно обяснение за всичките четири смъртни случая. „Патологията вече ни каза, че има различни причини“, каза Винуеса.

Изследването все още не е освободило Фолбиг, но вече е оказало влияние. Адвокатите й заведоха дело в Апелативния съд на Нов Южен Уелс с аргумента, че комисарят по разследването през 2019 г. неправилно е приложил закона към своите решения.

Откритията на генома предизвикаха и петиция с над 90 подписа до губернатора на Нов Южен Уелс по-рано този месец. „Изразявам дълбока загриженост, че медицинските и научните доказателства са били игнорирани, като са предпочетени косвени доказателства. Сега имаме алтернативно обяснение за смъртта на децата Фолбиг“, пише проф. Фиона Стенли, която е призната за своята работа по детското здраве в изявление към петицията.

Според Министерството на общностите и правосъдието на Нов Южен Уелс, малко хора някога са получавали помилване от държавата. Дори Фолбиг да бъде освободена, правната й битка може да не приключи. Тя ще трябва да се изправи пред Апелативния съд, за да отмени присъдата й, ако иска да изчисти името си – и отново ще бъде друг правен въпрос, ако иска да получи обезщетение за годините, прекарани в затвора.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

СВЯТ

Над 90 ранени полицаи на пропалестинска демонстрация в Берлин

Повдигнати са обвинения на 150 човека

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

93-ма полицаи са били ранени на пропалестинската демонстрация в Берлин в събота, съобщи полицията в германската столица.

59 души са арестувани за грубо нарушаване на обществения ред, проявена агресия, нападения срещу служители на реда и освобождаване на затворници.

Повдигнати са обвинения на още 150 човека.

Русия призова за край на кръвопролитието в Газа

Близо 900 представители на германските сили за сигурност бяха изпратени, за да охраняват четири заявени демонстрации в Берлин срещу израелските военни действия в ивицата Газа.

Насилие избухнало и когато полицията в германската столица разпръснала събиране, нарушаващо ограничителните мерки заради коронавируса. Протестиращите отказали да се разотидат и замеряли с камъни, бутилки и пиратки полицаите, които отговорили със сълзотворен спрей.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

СВЯТ

Нова фронтова линия разделя Израел

Ерата на Нетаняху добави още един компонент: целенасочен тормоз и дискриминация, а законът за националната държава, приет през 2018 г., превърна израелските араби във второкласни граждани

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Разгоря се ожесточена борба между израелски евреи и израелски араби. Това е по-опасно от конфронтация с Хамас в Газа. За това предупреждава Петер Мюнх, журналист от германския вестник „Зюддойче цайтунг“.

Израел преживява трудни дни, но страната е свикнала с войни. Опитът показва: снарядите валят, но в даден момент има мир. Но сега, в разгара на нова битка за Газа, има нов фронт неочаквано отворен, което в крайна сметка може да се окаже много по-опасно от конфронтация с външен враг. В крайна сметка тази фронтова линия минава точно през Израел, предупреждава Петер Мюнх.

Арабското малцинство съставлява около 20% от 9-милионното население на Израел, а много градове имат смесено население.

Посланикът на Палестина в България: Израелската агресия трябва да спре

Оттам идват тревожни кадри и новини. Арабската тълпа в Лод, подтикната от боевете около джамията Ал Акса в Йерусалим , които започнаха да подпалват синагоги, започнаха и ограбваха магазини. Бързо като пожар, насилието се разпространи в цялата страна и веднага имаше улични екстремисти, които маршируваха по улиците с бойния вик „Смърт на арабите“.

Говорим за „Кристалнахт в Лод“, президентът Реувен Ривлин говори за „гражданска война“, ръководителят на правителството Бенямин Нетаняху предупреждава за „анархия“. Ситуацията наистина заплашва да излезе извън контрол и това заплашва самите основи на държавата, коментира „Зюддойче цайтунг“.

Съжителството на евреи и араби в Израел винаги е било крехко. Въпреки че през 1948 г. основателят на държавата Дейвид Бен-Гурион открито гарантира на арабските граждани същите права като евреите, всъщност те живеят в паралелно общество(…) Арабското малцинство винаги е било игнорирано от държавата.

Ерата на Нетаняху добави още един компонент: целенасочен тормоз и дискриминация, а законът за националната държава, приет през 2018 г., превърна израелските араби във второкласни граждани. Разделението, създадено от Нетаняху, е частично отговорно за факта, че сега тълпи араби и евреи правят хаос по улиците.

Най-малко 40 палестинци са убити при израелските удари по Газа в неделя

Около Газа някой ден оръжията ще заглъхнат. Както при предишните войни между израелската армия и палестинското движение Хамас, двете страни ще продължат да враждуват помежду си, намирайки се от двете страни на фронта. В Израел обаче хората трябва да продължат да живеят заедно и спешно намерят нов баланс.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

СВЯТ

Русия призова за край на кръвопролитието в Газа

Ще се намеси ли страната в конфликта?

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Русия призовава незабавно да бъде сложен край на насилието в израелско-палестинския конфликт.

„Приоритетната задача е да се сложи край на кръвопролитието“, написа днес руският заместник-министър на външните работи Сергей Вершинин в туит.

Всички страни трябва да се придържат към международното право и да предпазват от щети цивилните, както и инфраструктурата, използвана от медиите.

Израел порази 11-етажна сграда в Газа с офиси на "Асошиейтед прес"

„Силно порицаваме употребата на сила“. Ескалирането на ситуацията е повод за силна тревога, посочи дипломатът.
Той свърза развитието на ситуацията с липсата на преговори между страните в конфликта.

Според Русия за деескалация на конфликта е важно спешно да се свика заседание на Близкоизточния квартет, пише Вершинин. Групата включва САЩ, Русия, ООН и ЕС.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Коронавирусът е убил 2,7 милиона човека в света, в САЩ жертвите са над 542 000

Над 123 милиона случая на коронавирус са били регистрирани по света от началото на пандемията

Затвори