Открийте ни и в

Вашите пари

Малкият бизнес в САЩ затъна в неплатени наеми

„Ще са необходими години, а не месеци за излизане от тази ситуация“

bgvoice

публикувано

на

Осем месеца от началото на пандемията магазините за дрехи, ресторантите, фитнес залите и други бизнеси в САЩ са с неплатени наеми на стойност 52 млрд. долара.

Това е общата сума на наемите, които търговците на дребно са пропуснали от април насам, сочат данни на компанията CoStar Group, цитирана от Bloomberg. Макар че оттогава част от дължимите суми са били платени, оставащите задължения ще се превърнат в бреме за търговците в момент, когато опитват да се възстановят, а собствениците на имотите искат парите си. В някои случаи неплатените суми може да ги тласнат към фалит.

„Ще има големи балони, които ще се спукат догодина или дори през четвъртото тримесечие. Не съм сигурен, че те ще могат да направят тези плащания в допълнение към съществуващите си наеми“, казва Анди Грейзър, съпрезидент на консултантската компания A&G Real Estate Partners.

Неплатените наеми се прибавят към проблемите на компаниите тази година, включително изгубени продажби по време на блокадите, нежелание на потребителите да се завърнат в магазините и ресторантите и дългогодишната миграция на купувачите от физическите магазини към онлайн търговията.

Signet Jewelers е отложила плащането на наеми на стойност около 78 млн. долара, сочат данните на компанията за третото тримесечие. В отчета си за тримесечието до септември Bed Bath & Beyond съобщи, че е забавила наемни плащания на стойност 50,6 млн. долара и води преговори със собствениците на имоти, а Francesca’s Holdings съобщи, че има неплатени наеми за 14,6 млн. долара към 1 август. Веригата магазини за дрехи планира

да затвори около 140 магазина

до края на януари и предупреди, че има опасност да претърпи финансов срив.

Същевременно Red Robin Gourmet Burgers съобщи, че е получила предупреждения за спрените плащания от някои собственици на имоти, след като спряла да прави пълни плащания през април. Главният финансов директор Лин Швайнфърт заяви пред инвеститори на 5 ноември, че веригата ресторанти води преговори за поправки в около половината от наемните си договори до края на третото тримесечие и продължава разговорите за останалите.

Много от неплатените сметки няма да изчезнат, а вместо това ще бъдат разсрочени за следващата година. Signet съобщи, че планира да изплати просрочените наеми до средата на идната година, а Francesca’s възнамерява да изплати сумата през следващата година, съобщи компанията в тримесечния си отчет през септември. Тя иска от собствениците на имоти още отстъпки.

 Натиск върху собствениците на имоти

CoStar изчислява всеки месец пропуснатите наеми от търговски площи, включително плащания от вериги магазини, ресторанти, фитнес зали и барове, като използва собствени данни, статистика от индустрията и публични отчети на собствениците на имоти. Данните не включват закъснели наеми, които може да са били изплатени в следващите месеци. Общо търговците на дребно са платили наеми на стойност 146 млрд. долара от април до ноември, показват данните на CoStar.

По данни на Грейзър групата дължи средно наеми за два до четири месеца от по-ранните месеци на тази година, но се очаква да изплати трудно дълговете, защото продажбите вероятно няма да се върнат на нормални нива догодина.

TIAA Real Estate Account, управлявана от гиганта Teachers Insurance and Annuity Association of America, съобщи в отчета си на 10 ноември, че е получила над 1000 молби от наематели за облекчаване на наемите, основно сред търговците на дребно, като повечето са поискали отлагане на плащанията за по-малко от шест месеца.

 Проценти на наемите

 До момента събраните наеми от търговците на дребно са нараснали от 54% в края на април на 86% този месец, показват данните на CoStar. Моловете се представят по-зле, като само 79 на сто от дължимите наеми този месец са получени. Това прави ситуацията критична и за собствениците на имоти.

„Ще са необходими години, а не месеци за излизане от тази ситуация“, казва Майкъл Хиршфелд, вицепрезидент на консултантската компания JLL.

Заради отложени плащания на наеми и фалити на редица наематели CBL & Associates Properties и Pennsylvania Real Estate Investment Trust фалираха по-рано този месец. CBL съобщи тази седмица, че е постигнала споразумения с повечето си основни наематели и се стреми към значително подобряване на събираемостта с изплащането от наемателите на просрочени наеми.

Във висококачествените молове събираемостта се подобрява, макар че все още е надолу. Гигантът Simon Property Group е събрал 85% от наемите през третото тримесечие, което е ръст спрямо 72% през предходните три месеца. Brookfield Property Partners съобщи, че е събрал около 75% от дължимите наеми от наемателите в моловете през същия период.

Собствениците на имоти и кредиторите може да поискат да постигнат повече извънсъдебни споразумения сега, когато има обещаващи новини за ваксина, смята Джей Индике, адвокат, който ръководи практиката по преструктуриране в компанията Cooley. С връщането към нормалната ситуация, което изглежда близо, кредиторите може да решат, че е по-добре да продължат

да подкрепят търговците

 на дребно, вместо да ги оставят да фалират.

Междувременно търговците на дребно се отказват от права пред собствениците в замяна на големи намаления на наемите като предоставяне на възможност на собствениците да прекратят договорите им за наем с 90-дневно предупреждение. В същото време търговците на дребно, които са постигнали силни онлайн продажби през последните месеци, може да решат, че не се нуждаят изобщо от магазините или пазарите, които преди са искали. „Разговорите, които водят търговците на дребно за магазините си, са много различни в сравнение с периода преди вируса“, казва Грейзър.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Вашите пари

Минималното заплащане за хората „на бакшиш“ в САЩ непроменено от 30 години

То е $2,13 на час и се отнася за хората, които работят основно за бакшиш

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Минималното заплащане в САЩ е непроменено от 30 години. То е 2,13 долара на час и се отнася за хората с най-ниска квалификация или такива, които работят в сфери, където се получава бакшиш. Това съобщи в Twitter сенаторът от Върмонт Бърни Сандърс. С това той иска да подчертае нарастващото неравноство в заплащането между най-богатите и най-бедните жители на Америка.

„Това заплащане не е било променено от 1991-а година насам. 400 от най-богатите американци тогава са имали 288 млрд. долара. През 2021-а година същата бройка богаташи вече имат 3,2 трлн. долара“, обяснява Сандърс и отново дава пример, че и през 1991-а година минималното заплащане е било 2,13 долара на час, и през 2021-а година то е същото.

„Трябва да създадем икономика, която да работи в интерес на всички, не само за милиардерите“, каза Сандърс.

Демократите обещаха значително увеличение на минималното заплащане в Илинойс

Той пояснява, че за тези 30 години инфлацията е намалила покупателната способност на хората. Според изчисленията, 2,13 долара в САЩ  през 1991-а година, се равняват на 4,12 долара сега.

Някои щати, включително Аляска, Калифорния, Минесота, Монтана, Невада, Орегон и Вашнгтон, вече премахнаха различната минималната работна заплата за хората, които работят на бакшиш. В щата Ню Йорк пък тя остана само за работници в барове и ресторанти.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Айова, Мисури, Мисисипи и Аляска спират федералната помощ за безработица

Близо 4 милиона души ще загубят помощта, което се оценява на 22 млрд. долара

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Архив

На 12 юни програмата за помощи за безработни в Аляска, Айова, Мисури и Мисисипи ще приключи три месеца по-рано от очакваното. Предвижда се това да се случи в 25 щата, управлявани от републиканците.

Това е началото на смел, масов, социален и икономически експеримент, за да се види дали ранното спиране на федералните помощи ще мотивира повече хора да се върнат на работа.

Програмата осигурява по 300 долара седмични в допълнение към редовните държавни обезщетения за безработица. Американският спасителен план ги удължи до септември 2021г.

Заявленията за обезщетения за безработица в САЩ паднаха до 376 000

Близо 4 милиона души ще загубят помощта, което се оценява на 22 млрд. долара.

Икономисти смятат, че спирането на програмата ще накара повече хора да си потърсят работа, тъй като няма да разчитат на обезщетения за основните си нужди.

Заедно с федералните и щатски обезщетения, безработните получават средно по 650 долара на седмица или по 16 долара на час. Това е повече, отколкото повечето бизнеси могат да предложат на своите служители.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Kaĸ Gооglе peши дa изĸapвa пapи oт глoбaтa oт $5 млрд., нaлoжeнa oт EK?

Koмпaниятa бe caнĸциoниpaнa c $5 млpд. oт Koмиcиятa, cлeд ĸaтo ce възпoлзвa oт мoнoпoлa нa oпepaциoннaтa cиcтeмa, зa дa пoдĸpeпя coбcтвeнитe cи ycлyги

Боян Димитров

публикувано

на

Виж цялата статия

Gооglе и Eвpoпeйcĸият cъюз вeчe няĸoлĸo гoдини вoдиxa битĸa oĸoлo тъpcaчĸaтa пo пoдpaзбиpaнe в oпepaциoннaтa cиcтeмa Аndrоіd. Kaĸтo пpeди гoдини, ĸoгaтo Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия нe бe дoвoлнa oт peшeниeтo нa Місrоѕоft дa пpинyждaвa пoтpeбитeлитe дa изпoлзвaт Іntеrnеt Ехрlоrеr c Wіndоwѕ, Бpюĸceл ceгa нe иcĸa Аndrоіd дa ce възпoлзвa oт мoнoпoлa нa oпepaциoннaтa cиcтeмa, зa дa пoдĸpeпя Gооglе Ѕеаrсh и Gооglе Сhrоmе.

Peшeниeтo нa EK — тoчнo ĸaĸтo в cлyчaя c Wіndоwѕ — бe cиcтeмa, пpи ĸoятo пoтpeбитeлитe peшaвaт ĸoя ycлyгa дa изпoлзвaт пpи пъpвoтo нacтpoйвaнe нa ycтpoйcтвoтo. Πpoблeмът? Gооglе peши дa взимa пapи oт ĸoмпaниитe, ĸoитo ce пoявявaт в cпиcъĸa c aлтepнaтивни тъpcaчĸи и бpayзъpи. Ceгa ĸoмпaниятa cпиpa пpaĸтиĸaтa.

Bъзмoжният избop зa пoтpeбитeлитe бe caмo cpeд чeтиpи aлтepнaтиви oт oбщo пeт пoзиции. Πъpвoтo e зaдeлeнo зa пpилoжeния, ĸoитo ca инcтaлиpaни пpeдвapитeлнo — т.e. тeзи, ĸoитo Gооglе пpeдлaгa.

Германия разследва Google за нелоялна конкуренция

Πpeз 2019 г. ĸoмпaниятa зaпoчнa дa дoбaвя чeтиpитe aлтepнaтиви нa бaзa тяxнaтa пoпyляpнocт. Maлĸo cлeд тoвa Gооglе peши — ĸaĸтo явнo пpилягa нa нaй-гoлямaтa peĸлaмнa ĸoмпaния в cвeтa — чe тoвa вcъщнocт e peĸлaмa и тpябвa дa пoлyчaвa пapи зapaди вĸлючвaнeтo им. Taĸa вĸлючeнитe aлтepнaтиви вeчe ce oпpeдeлят въз ocнoвa нa тъpг.

Ceгa oт Gооglе ĸaзвaт, чe cлeд „дoпълнитeлнa oбpaтнa вpъзĸa oт Koмиcиятa“, cпиpa пopoчнaтa пpaĸтиĸa oт ceптeмвpи. Koмпaниятa oбeщaвa дa yвeличи и пpeдлoжeнитe aлтepнaтиви.

Koмпaниятa бe caнĸциoниpaнa c $5 млpд. oт Koмиcиятa, cлeд ĸaтo ce възпoлзвa oт мoнoпoлa нa oпepaциoннaтa cиcтeмa, зa дa пoдĸpeпя coбcтвeнитe cи ycлyги.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Едва 245 000 души в САЩ са започнали работа през ноември

Изкривяването на данните около празниците е нещо обичайно и затова би било трудно да се прогнозира какви ще са стойностите...

Затвори