Открийте ни и в

Коронавирусът

Математикът Лъчезар Томов: Отслабването на COVID-19 скоро ще свърши

Смъртността няма да намалява толкова бързо, смята Томов

публикувано

на

Математикът Лъчезар Томов, който следи тенденциите в развитието на пандемията от коронавируса в България, публикува данни за състоянието на заболяването. Според него добрите времена по отношение на отслабването на вируса може скоро да приключат.

“Говорих в сутрешния блок на bTV, че все още имаме спад, но виждам първи признаци, че той може би приключва. Нетният баланс в болниците, показващ разликата между изписани и приети, стигна до минимума си на 27 април, след което се катери нагоре. Той се изчислява като H(k)-H(k-1)+D(k)-D(k-1) – разликата между общия брой хоспитализирани днес и вчера, плюс новите починали, след което се усреднява”, пише експертът.

“Тъй като починалите сега не се докладват напълно и ще има корекции след празниците Великден и Гергьовден, всъщност балансът е по-положителен, отколкото графиката показва. Виждаме и тенденцията в процента позитивни при антигенните тестове, която показва повишаване. PCR тестовете в последните дни не са надеждни заради резкия срив в броя им, който намалява, и процентът позитивни не отразява реалната картина. Това засега е само хипотеза, тъй като трябват още данни, за да се види дали е трайна тенденцията”, уточнява Томов

“Относно пациентите в интензивни отделения – имаме покачване на средната възраст на новите случаи и процентът интензивни спрямо хоспитализирани (средно 8%) ще расте, оттам и смъртността няма да намалява толкова бързо, колкото самите нови случаи, дори и да няма повишен леталитет от британския вариант“, пресмята математикът.

Повишаването на средната възраст не е за сметка на децата, които след отваряне на детските градини и училищата държат ниво над 4% (двойно на нивото при затворени училища), а за сметка на ниския процент на възрастовата група 20-29, което е лош признак за нашия контрол върху епидемията.

Това са най-активно разнасящите вируса заедно с гимназистите и с висок процент асимптомни. Липсата им в резултатите показва, че ние тестваме само симптоматичните и тесен кръг техни контакти.

„Това трябва да се промени и да се възприеме корейската методика за проследяване на контакти назад към първоизточниците на клъстерите. След 24 декември 2020 г. има необясним спад на дела на 20-29-годишните в епидемията, който продължава и досега, който отразява и ефектите на мерките – заведения, дискотеки, университети, но все пак изглежда твърде голям, за да се обясни само с тях”, отбелязва още Лъчезар Томов.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА