Открийте ни и в

България

Министър Ангелов: Отпускаме 80 млн. за медиците на първа линия

По последни данни всеки трети от тестваните българи е с COVID-19, казва още министърът

публикувано

на

СН: БТА

Отпускат  80млн за медиците на първа линия, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на съвместен брифинг с кмета на София Йорданка Фандъкова и директорът на Спешна помощ д-р Гелев.

Те са в направленията за доболнична помощ – за укрепване на капацитета на общопрактикуващите лекари се отпускат 5 млн. лв. на месец допълнително и 1000 лв на всеки лекар. Допълнително по 10 лева ще се дава на екипа за всеки преминал пациент, като ще се разпределя допълнителното възнаграждение от управителя на съответното ДКЦ.

В София и в някои други по-големи български градове ще бъдат открити допълнителни COVID зони, където ще работят лекар, медицинска сестра и лаборант. В тях ще се извършва клиничен преглед, тест за коронавирус и лабораторни изследвания за кръв и на белия дроб. Целта е намаляване на натиска на болниците.

Преглед на дете при Мангъров: С COVID-19 си, хвърли лекарствата си за астма и лежи

Министърът обеща още да бъде увеличен капацитетът на болниците от 10 на 20 процента за поддържане на готовност за легла в големите болници – областните такива и университетски.

“Днес работихме до късно и по нареждане на премиера събрахме екипите на министерството, благодарение и на кметът Фандъкова и Столична община успяхме да осъществим тази мярка. Готови сме с числата. Имаме готовност и за извънредно заседание на Министерски съвет, което най-вероятно ще се проведе утре, когато тези мерки ще бъдат приети.

Очакваме с тези мерки да помогнем на колегите, които работят на първа линия и да дадем възможност на всички българи за достъп до медицинска помощ”, каза още министърът.

Кметът на Столична община пък припомни отново, че София от много време насам е трайно в червената зона със засегнати градове и броят на хоспитализираните се увеличава всекидневно. Кметицата сподели още, че очаква след сряда част от ДКЦ-тата да са създали нужната организация. Благодарение на финансовия ресурс, който се планира да се отпусне общината се надява да се помогне на лекарите и пациентите.
Фандъкова също така отново призова да се спазват мерките, които макар и не строги ги има. Тя спомена още, че се забелязва, че все повече столичани спазват мерките.

“Само за днес хоспитализирани са общо 1252 души, от които 141 в интензивно лечение. Ръстът от вчера е 84 души. Това показва един огромен натиск в болниците в София, а ние не можем да си позволим да поставяме лечебните заведения в тази ситуация”, продължи Йорданка Фандъкова.

Директорът на Спешна помощ д-р Гелев, който също бе част от брифинга сподели за днешният антирекорд, който показва значителен ръст и натоварване на Спешната помощ. Той призова отново болните да преценят дали им се налага хоспитализация или лечение у дома. Гелев направи сравнение с цифри – до 17часа Спешна помощ е имала около 70 сигнала за COVID-19, от тях едва седем са били за болница. През това време са чакали още 100 сигнала.

“От утре нещата ще бъдат значително подобрени на фона на допълнителното разкриване на болнични легла. Но имайте предвид, че аз работя в Бърза помощ от 1994г. и досега никога не е имало над 500 адреса само за през деня и 350 през нощта. Това е своебразен рекорд на столицата”, продължи още Гелев.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА