Открийте ни и в

Коронавирусът

„Много е късно за ваксина“: Лекар от Алабама за последния миг на COVID пациенти

Доктор Бритни Кобиа пусна стряскащия си пост с разказ от първа ръка за пациенти в критично състояние, които не са се ваксинирали

публикувано

на

Лекарка от Алабама разтърси социалната мрежа с разказ за последните моменти от живота на свои пациенти, болни от коронавирус и призова скептиците да се ваксинират възможно най-скоро.

Доктор Бритни Кобиа пусна стряскащия си пост в неделя с разказ от първа ръка за пациенти в критично състояние, които никога не са били ваксинирани.

Приемам в болницата млади и здрави хора с много сериозни COVID инфекции. Едно от последните неща, които те правят, преди да бъдат интубирани, е да ме помолят за ваксина. Стискам ръката им и им казвам, че съжалявам, но вече е прекалено късно“, пише тя.

Доктор Бритни Кобиа. Сн.: NBC News

„Малко след това, когато обявавам часа на смъртта, аз прегръщам членовете на техните семейства и им казвам, че най-доброто, което могат да направят в памет на своя близък, е да се ваксинират и да накарат всеки, когото познават, да направи същото“, написа още в поста си д-р Кобиа.

Текстът й бе споделен над 4000 пъти до срада следобед.

Д-р Кобиа описва и трудните моменти с хората, които са загубили близките си от съмртоносната болест.

Те плачат. И ми казват, че не са знаели. Че са мислили, че това е измама. Че е нещо политическо. Смятали, че понеже са с определена кръвна група или имат даден цвят на кожата, няма да се разболеят. Мислили са, че това е „просто грип“, пише Кобиа.

Но те са сгрешили. И биха искали да могат да върнат времето назад. Но не могат. Благодарят ми и отиват да си поставят ваксина. А аз се връщам обратно в кабинета, пиша смъртния акт и се моля тази загуба да спаси повече животи“, продължава тя.

В сряда д-р Кобия отказа интервю на NBC News като написа, че е получила заплашителни съобщения. „Малко (много) съм смазана и имам нужда да направя крачка назад в момента“, допълни Кобиа.

Алабама е с най-ниското ниво на ваксинирани в страната. 38 процента от населението в щата е получило една доза ваксина, а 31 процента са напълно ваксинирани. През последните две седмици броят на новите случаи се е увеличил с 694 за ден, което е пик с 573 процента.

Алабама обаче не е единствената. Южните щати, сред които Арканзас, Луизиана и Тенеси отново са горещи точки на COVID-19.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено