Открийте ни и в

САЩ

Може ли бивш полицай да е новият кмет на Ню Йорк?

Избори за кмет на мегаполиса Ню Йорк и за губернатори и членове на законодателните събрания на щатите Ню Джърси и Вирджиния се произвеждат на 2 ноември

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

Избори за кмет на мегаполиса Ню Йорк и за губернатори и членове на законодателните събрания на щатите Ню Джърси и Вирджиния се произвеждат 2 ноември . Избирателните секции в Ню Йорк отварят врати в 6 ч. местно време и приключват работа в 21 ч. местно време. В щатите Ню Джърси и Вирджиния избирателните секции отварят врати в 6 ч. и приключват работа в 20 ч. местно време.

Вотът в Ню Йорк естествено поражда най-голям интерес. Там право на глас имат около 5,5 милиона избиратели. Близо 170 000 от тях вече са гласували предварително в периода 23-31 октомври.

Битката за позицията започна още през юни. Тогава Демократическата партия проведе първични избори и избра за кандидат за кмет 61-годишния бивш полицай, цветнокожия Ерик Адамс. Негов противник от Републиканската партия е Къртис Слива, който е на 67 години.

Хиляди полицаи, пожарникари, градски работници в Ню Йорк ще бъдат пуснати в неплатен отпуск

Ерик Адамс произхожда от бедно семейство от Бруклин и като млад е имал противозаконни прояви. Когато бил на 15 години, той бил задържан, но при ареста му е имало и проява на бруталност от страна на полицията. Тя се е запечатала в съзнанието му и когато по-късно постъпва на работа в органите на реда, Адамс се зарича да се бори срещу полицейската бруталност. Кариерата му като служител в нюйоркската полиция започва през 80-те години на миналия век, когато насилието в града е голямо. През 22-те години като полицай Адамс достига до ранга на капитан. През 1995 г. той основава и синдикат, който се бори срещу расизма в полицейските среди. Нюйоркската полиция често пъти е упреквана, че си затваря очите за действията на корумпирани полицаи или на такива, проявяващи насилие или расизъм.

Сн.: АП/БТА

След като напуска полицията през 2006 г., Адамс е избран за сенатор в законодателното събрание на щата Ню Йорк, а после за ръководител на окръг Бруклин – пост, който се смята за трамплин към кметството на града.

Ако Адамс бъде избран за кмет на Ню Йорк, подобряването на имиджа и оптимизирането на работата на полицията в мегаполиса ще бъде една от неговите главни задачи. Адамс обещава освен това като кмет на града да бъде непоколебим към престъпността.
Друга негова задача ще бъде организирането на завръщане към нормалността на училищата, магазините и бизнесите, засегнати от коронавирусната пандемия.

Борбата със социалните неравенства, подобряването на онези инфраструктурни обекти, които са в лошо състояние, и усилията срещу климатичните рискове за града също ще са сред задачите на Адамс, ако той оглави мегаполиса.

По принцип кметът на Ню Йорк управлява най-големия общински бюджет в САЩ, съставляващ 98,7 милиарда долара за бюджетната 2021-2022 година.

Къртис Слива. Сн.: АП/БТА

Основният противник на Адамс – Къртис Слива, бивш радиоводещ и колоритна фигура. През 1979 г.той създава доброволчески патрулен отряд, за който Франс прес казва, че е нещо като милиция, която се бори срещу престъпността, редом с полицията. Ако бъде избран за кмет, Слива има намерение да отмени задължителната ваксинация срещу коронавируса за общинските служители и посетителите на редица места на закрито, като например ресторантите. Адамс напротив планира да запази тези мерки, въведени от настоящия кмет Бил де Блазио.

Кметът на Ню Йорк използвал ресурсите на полицията за лични цели

В борбата за кметския пост участват още 7 кандидати, но те нямат никакви реални шансове за победа. Допитванията показват, че Адамс ще спечели с 61 процента от гласовете, а Слива ще получи едва 25 процента.

Досегашният кмет Бил де Блазио ще се оттегли от поста след два мандата на 31 декември. Сега доверието към него е рекордно ниско. Причина за това стана от една страна пандемията, заставила градските власти да вземат редица мерки, които не се понравиха на всички, като например задължителното ваксиниране за определени категории служители, а също и периодите на локдаун. На второ място причината за непопулярността на Де Блазио трябва да се търси и в нарасналата престъпност през изминалата година.

Ерик Адамс. Сн.: АП/БТА

Освен изборите за кмет днес избирателите в Ню Йорк гласуват и за членове на общинския съвет.

В надпреварата за губернатор на щата Ню Джърси борбата е между демократа Фил Мърфи, бивш посланик на САЩ в Германия и начело на щата от 2017 г., и републиканеца Джак Чатарели. Допитванията показват, че Мърфи ще бъде преизбран с 51 процента от гласовете. Днес се гласува и за пълна подмяна на състава на законодателното събрание на щата.

Във Вирджиния битката за губернатор се води между демократа Тери Маколиф и бизнесмена и републиканец Глен Янгкин. Маколиф беше губернатор на щата от 2014 г. до 2018 година. Социолозите засега не могат да прогнозират кой ще победи там. Във Вирджиния се гласува и за членове на долната камара на законодателното събрание.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА