Открийте ни и в

Новини

Москва протестира, а Путин на мотор при “Нощните вълци” (СНИМКИ, ВИДЕО)

публикувано

на

Докато на опозиционен протест в Москва се събраха над 50 000 души, президентът Владимир Путин отиде с мотор “Урал” на годишния сбор на прокремълските рокери “Нощни вълци” в Крим. Тази година в планината Гасфорт край Севастопол на патриотичното събитие бяха пристигнали и стотина мотористи от други държави, включително от България, съобщи проправителственият в.”Росийская газета”.

На международното байкшоу “Сянката на Вавилон”, както се нарича фестивалът, Путин се появи с мотор с кош, в който едва се беше събрал лидерът на анексирания Крим Сергей Аксьонов, а зад президента седеше и.д. губернаторът на района Михаил Развожаев. До тях караше мотора си и лидерът на “вълците” и санкциониран от Запада за участието си в анексирането на полуострова Александър Залдостанов “Хирург”.

“Това е много добро начинание, добра идея, която сплотява и любители на техниката, любители на мотоциклета и всички, които със сърце и душа обичат нашата родина”, каза Путин. “Имате забележителна традиция, свързана с подкрепата на всичко най-хубаво в сърцето на руския човек, свързана с нашата забележителна и героична история. Много ми е приятно, че такива мъжествени, яки момчета дават пример на младежите в нашата страна и им показват как трябва да се отнасят към Русия”, допълни той, цитиран от “Дневник”.

“Хирург”, който още преди анексирането беше финансиран от държавата за подобни сборове, благодари за подкрепата и каза: “Имайте предвид, че всички ние сме вашето воинство”. След което разказа, че словак, пристигнал на събитието, му казал, че “тук сте построили Дисниленд срещу русофобията”.

Присъствието на чуждестранни гости бе използвано от домакините, за да заявят, че “е много символично, че заедно пристигнаха огромна колона европейци заедно с нашите братя от Донбас” (Залдостанов) и “това е още един символ на тържеството на народната дипломация и поражение на логиката на конфронтация, поредното свидетелство за провала на опитите за “сдържане” на Русия и “изолация” на Крим” (Аксьонов).

Ето как “Росийская газета” описва последвалия спектакъл:

“По време на шоуто зрителите видяха огромна вавилонска кула, чудовище с гигантски размери, тръбачи, духащи огнени струи, бик, теглещ талига със златни кюлчета… От другата страна на условните “барикади” е мощната Русия, която спасява света от злото и властта на тъмните сили. В руския Ковчег бяха нашите воини. Ролята им превъзходно изпълниха моряци от Черноморския флот. Бяха задействани воини от 810-а отделна гвардейска бригада на морската пехота, военният оркестър на 369-и Център за обезпечаване управлението на Черноморския флот, балетна група от ансамбъла за песни и танци на Черноморския флот и други. Грандиозните декори, летящите мотоциклети и рисковани трикове, десетките разнообразни движещи се обекти от различни епохи, стотиците участници в пърформанса – всичко това беше подчинено на големия замисъл, насочен към бъдещето и адресиран към страната.”

Реклама

Новини

Обявяват имената за стратегически инвеститор в АЕЦ “Белене”

публикувано

на

от

Министерството на енергетиката ще обяви днес на пресконференция във ведомството имената на компаниите, които кандидатстват за стратегически инвеститори в АЕЦ “Белене”. Срокът за подаване на заявления за участие в конкурса изтече в понеделник.

До момента единствено руската държавна компания Росатом е обявила, че е подала документи. Неофициално другите участници са Корейската хидроядрена корпорация, Китайската ядрена корпорация CNNC и българско дружество.

Американската компания Дженерал Електрик и френската Фраматом кандидатстват за доставчик на част от оборудването. Енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че при всички случаи ще се съобрази с Росатом в преговорите, защото именно Москва е доставчик на вече купените два ядрени реактора за Белене.

Продължете по-нататък

Новини

Утре: Обявяват промени в правило за часовете на пътя за шофьори на камиони (HOS)

публикувано

на

Администрацията за безопасност при тежкотоварните превозвачи в Америка (FMCSA) е на път да промени правилата за максимално допустимите часове на пътя (Hours on Service – HOS).

Предложените промени, които ще бъдат официално обявени утре, включват възможност за

Разделяне на задължителната почивка от 10 часа на няколко пъти

Шофьорите на тирове ще могат да почиват веднъж 7 последователни часа без да могат да карат, т.е. трябва да са в задната част на кабината (sleeper berth). Вторият път те ще могат да отдъхнат в рамките на 3 часа. В този период може да се брои и времето за дейности, извън шофирането (off duty hours). Също така кратката почивка няма да се брои към следващите 14 часа.

Задължителната 30-минутна почивка след осмия час

вече ще се взима след осмия час от сядането зад волана, не от започването на курса, как то беше досега. Това ще дава на водачите повече гъвкавост при смятането на общите часове за деня и седмицата.

Друга промяна е въвеждане на разрешение за

Увеличаване с два часа на максимално допустимите часове зад волана за деня, ако времето е лошо

Освен това ще има увеличение на разрешените часове на пътя за деня при превозвачите на къси разстояния (увеличение с два часа). Също така те ще могат да се движат в по-голям радиус – 150 мили, а не както беше досега в рамките на 100 мили.

FMCSA заговори за промени в правилата за часовете на пътя още миналата година по това време. През март експерти от администрацията внесоха предложения за промени в закона в бюджетната комисията в Белия дом. След това имаше много съвместни срещи с превозвачи, браншови организации и експерти по безопасност

След като сегашните предложения за промени се обявят утре, ще бъдат вписани в регистъра на администрацията и ще има

Публично изслушване

по въпроса. Обикновено изслушването протича поне в няколко сесии. Предвижда се те да се  проведат в рамките на 45 дни. Могат да участват както инспектори на FMSA и DOT (министерството на транспорта), големи транспортни компании, сдружения на превозвачите, други участници в бранша като производители или дистрибутори на електронни устройства за регистриране на часовете на пътя (ELDs), така и самите шофьори.

Следващото публично изслушване е в края на август

в Далас. Датата е 24-ти август. Началният час  – 5 следобед, а адреса Kay Bailey Hutchison Convention Center (650 S. Griffin Street, Dallas, TX 75202. Изслушването е част от редовните изложения Great American Trucking Show. Ако не искате да присъствате на място и да плащате за регистрация,

Можете да зададете въпросите си или да коментирате

по време на живото излъчване на сесията в страницата на FMSA. Въпросите се задават по имейл на ListeningSession@dot.gov

Продължете по-нататък

Новини

ЕГН на българка от Ню Йорк изчезна от регистрите

публикувано

на

Емма Тахмизиян

ЕГН не е само да си знаем на колко години сме. То е и индикация, че сме български граждани. Имаме го като даденост за цял живот и не мислим, че може да ни се отнеме. Оказа се обаче, че ако сте извън страната дълго време, може и да попаднете в ситуация, която изглежда като заличаване на този номер от официалните регистри. Такъв е случаят на професор Емма Тамизиян, която от години живее в Ню Йорк.

Родена в Пловдив на 13 декември 1957 г., Тахмизиян отрано показва големия си талант и печели престижни конкурси за пиано. През 1985-а, преди падането на комунистическия режим, на един от конкурсите

е поканена да остане в Съединените щати

Решава да не се върне в България, изнася концерти и специализира в „Джулиард“, а междувременно се омъжва.

Връща се в Родината си за концерти два пъти – през 1995-а и през 2002-ра. Наскоро се върнала пак и вместо третият път да й донесе щастие, й носи само неприятности. Тахмизиян планирала да поднови българските си документи, но открива нещо смущаващо – когато изписва ЕГН-то си, не открива своето име.

„Когато се напише моето ЕГН, излиза празно поле. Просто съм заличена. Не съм се отказвала, не съм получила никаква кореспонденция, в която да се каже, че вече не съм българска гражданка. Това е нещо ужасяващо все пак в личния живот на един човек“, казва пред БНР пианистката.

От общината в Пловдив съветват Емма да подаде молба в Министерството на правосъдието, където да установят гражданството й. Междувременно от регионалното министерство отговарят, че на Емма Тахмизиян е издадено ЕГН, което е вписано в т. нар. лични регистрационни картони още през 80-те години. След това обаче този запис

не е пренесен в информационните масиви

 Т.е. тя не е вписана в електронния регистър, т. нар. Националната база данни на населението. Вероятната причина, която се посочва, е, че процесът за създаване на информационните масиви е бил продължителен и бавен заради техническите възможности през миналия век.

Вероятно трайното пребиваване на пианистката в чужбина и липсата на каквито и да е контакти с българската администрация е причината тя да не бъде вписана в информационните масиви. Това твърдят още от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Проф. Емма Тахмизиян споделя, че според нея има нещо незаконно, ако гражданинът не е бил информиран. За щастие тя може да бъде вписана в регистрите. Единният й граждански номер се съхранява на хартия. След като от правосъдното министерство установят българското й гражданство, тя може да бъде в вписана и в електронния регистър. И ще може да получи български документи.

 

Продължете по-нататък

Най-четено

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама