Открийте ни и в

СВЯТ

Московската полиция задържа брата на Алексей Навални

Олег се е намирал в апартамента на брат си по време на обиска

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

Московската полиция задържа Олег Навални, брата на арестувания критик на Кремъл Алексей Навални, в хода на операция за обиски на жилища на опозиционни политици. Това съобщи в Twitter директорът на Фондацията за борба с корупцията Иван Жданов.

По думите му Олег се е намирал в апартамента на брат си по време на обиска. Не е известно защо е задържан.

Полицията претърси апартамента и офиса на Навални в Москва

Олег Навални бе освободен от затвора през 2018 г., след като излежа три и половина години по присъда за незаконно присвояване. Алексей получи условна присъда по същото дело, което според съмишленици е целяло да окаже натиск върху него и да потисне опозицията.

Според Жданов обиските вероятно са част от разследване за призивите за демонстрации. Той публикува видеоклип, заснет на друго място. На него се вижда как Юлия Навална, съпругата на Алексей заявява на полицаите да почакат, докато дойде нейният адвокат. Вероника Полякова, адвокат на Навална, е стояла няколко часа пред вратата на апартамента, преди да бъде пусната вътре от полицаите.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

СВЯТ

Потвърдено бе, че Навални е в наказателна колония

Повечето присъди в Русия се изтърпяват в наказателни колонии, които понякога са напълно изолирани.

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Ръководителят на руската Федерална служба за изпълнение на наказанията потвърди днес, че опозиционерът Алексей Навални е бил прехвърлен в наказателна колония, където ще излежава присъдата си от две години и половина затвор, предаде Франс прес.

„Навални беше прехвърлен на мястото, на което трябваше да се намира според съдебното решение“, каза Александър Калашников. Той увери, че „няма никаква заплаха за живота и за здравето“ на критика на Кремъл.

Навални ще излежи присъдата си при абсолютно нормални условия, каза Калашников и уточни, че ако поиска, опозиционерът може да участва в някакви производствени дейности.

ЕС ще наложи санкции на Русия заради Навални

Повечето присъди в Русия се изтърпяват в наказателни колонии, които понякога са напълно изолирани. Там често пъти е задължително да се полага някакъв труд, обикновено производство на мебели или шивашки дейности, отбелязва АФП.

Говорител на службата каза, че засега не може да съобщи подробности за мястото, където се намира Навални.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

Южноафриканският вариант на COVID-19 е в 14 европейски страни, бразилският – в 7

Това обяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: БТА

„Започнахме видеоконференцията на лидерите с кратък преглед на епидемиологичната обстановка: Наблюдаваме стабилни и низходящи тенденции на заболеваемостта в 20 държави, но нарастващи тенденции в около 7 други държави. В същото време сред нашите граждани действително се наблюдава нарастваща умора от COVID-19. Това беше много тежка година на изпитания. Но не бива да се отпускаме точно сега”. Това бяха първите думи на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен по време на съвместната пресконференция след първото заседание на Европейския съвет

„Положението не само остава сериозно в много части на Европа, но и трябва да внимаваме и за разпространяваните варианти. Вариантът В.1.1.7 вече е във всички държави членки с изключение на една. Южноафриканският вариант е в 14 държави членки, а бразилският вариант в седем. Ето защо пред нас има много предизвикателства“, допълни още Фон дер Лайен.

„Първата задача, разбира се, е да се постигне масова ваксинация. Трябва да продължим да полагаме максимални усилия, така че темпът на ваксиниране да се ускори. Споделих цифрите с лидерите – до неделя, тоест до края на тази седмица на Европейския съюз ще бъдат доставени над 50 милиона дози ваксини. Към днешна дата са приложени над 29 милиона дози. Това са приблизително 6,4 % от цялото население. А ако не броим децата и юношите, това са 8 % от възрастното население”, каза още председателят на ЕК.

Заразените с британския щам на COVID-19 е по-вероятно да свършат в болница

„За да продължим да ускоряваме ваксинирането, всеки трябва да изпълни своята роля. Затова работим с компаниите, за да увеличим производството и да се справим с пречките пред доставките. Ние осигуряваме бързо наличие на нови производствени инсталации в Европа — добър пример BioNTech, която наскоро започна да произвежда в Австрия и в Германия, в Марбург. Това доведе до леко забавяне през въпросната седмица, но те вече наваксаха с доставката на ваксините си. И завода в Марбург, например, при пълен капацитет ще бъде в състояние до юли да произвежда 1 милиард дози годишно. Така че това е реална крачка напред. Понастоящем 41 промишлени обекта допринасят за производството на ваксини тук в Европа, но много други биха могли да се присъединят към усилията. Затова силно насърчаваме сътрудничеството между индустриалните участници“, продължи Урсула фон дер Лайен.

„Ние също така се справяме с пречките във веригите на доставки — от активни съставки до специализирани филтри, и, разбира се, капацитета за пълнене и довършване. Тези въпроси ние също обсъждаме със Съединените щати, тъй като те са важен фактор по много от тях. Нека също така да продължим да се съсредоточим върху ваксинацията в държавите партньори — международното измерение. Европейският съюз обяви удвояване на подкрепата си за инициативата COVAX на 1 милиарда евро. Ако вземем целия „Екип Европа „, той допринесе с 2.2 милиарда евро за COVAX. Успоредно с това обаче, тъй като знаем, че ваксината е крайно необходима, държавите членки следва да използват механизма за споделяне на ваксини, който предложихме миналата седмица, за да организират потенциални дарения на ваксини за нашите партньори“, каза председателят на ЕК.

„Кратък преглед на вариантите на вируса: Наша задача е да ги откриваме и да се справим с тях възможно най-бързо и възможно най-бързо. Това е причината, поради която миналата седмица стартирахме инкубатора на HERA, за да изградим своя отговор на вариантите, за да останем в ниските стойности на кривата в графиката. Това, което трябва да направим, е да подпомогнем бързото откриване на нови варианти чрез сътрудничество с държавите членки, по-специално чрез увеличаване на секвенирането. За тази цел Европейската комисия предоставя 200 милиона евро за правната рамка, която предлага Европейски център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC), за да се даде възможност на държавите членки — в рамките на тази правна рамка — да сключват договори за секвениране, тъй като трябва редовно да установяваме как се разпространява вирусът и дали се разпространяват вариантите и как се развиват“, обясни Урсула фон дер Лайен.

Южноафриканският щам на коронавируса вероятно ограничава действието на ваксината на Pfizer

Председателят на ЕК подчерта, че е важно да се подкрепя научноизследователската и развойната дейност в областта на ваксините.

„Затова, след като създадохме един вид библиотека с вариантите на вируса, трябва постоянно да подхранваме научните изследвания за адаптиране на ваксините към потенциалните промени. Започнахме общоевропейска мрежа за клинични изследвания, защото ако разработите актуализирани ваксини, естествено се нуждаете от клинично изследване, за да ги тествате. Нуждаем се и от изменение на регулаторните процедури, за да се ускори одобряването на модифицираните ваксини срещу COVID-19. И накрая, за да постигнем всичко това, се нуждаем от ангажимент от страна на фармацевтичната индустрия, за да се повиши нейният капацитет. Радвам се, че днес лидерите потвърдиха силната си подкрепа за инкубатора на HERA. За да се захванем за работа веднага“, каза още тя.

„Относно сертификатите за ваксинация, наистина обсъдихме тази тема. Както знаете, все още има редица отворени въпроси, политически въпроси. Първият е, разбира се, за какво ще се използват тези сертификати. Съществуват обаче и научни въпроси, които все още не са решени. Все още не е ясно дали можете да предадете болестта, дори ако сте ваксинирани. Все пак, това е проблем, който ще намалява с увеличаването на процента на ваксинирани. Разполагаме с обещаващи данни от Израел, където ваксината BioNTech-Pfizer показва, че когато сте напълно ваксинирани с две дози, вече не предавате болестта. И накрая, решението за това какво можете да направите евентуално с такъв сертификат за ваксинация трябва да бъде взето конкретно от всяка държава.Но на равнище ЕС вярвам, че трябва да ги използваме, за да гарантираме функционирането на единния пазар. А добрата новина е: Не започваме от нулата. В края на януари държавите членки, с подкрепата на Комисията, се споразумяха какви данни са необходими за издаването на такова удостоверение за ваксинация за медицински цели. Много е просто – става дума за уеднаквено съдържание — какъв вид ваксина е била използвана. Това е уникален идентификатор — подобно на IBAN код; И минимален набор от данни, който е необходим за всеки сертификат“, каза председателят на ЕК.

Тя допълни, че сега е време държавите да въведат това в своите здравни и гранични системи, за да се уверят, че тяхната система на здравеопазване е подготвена за тази цел. От страна на Комисията се предлага да бъдат координирани стандартите — както беше направено с мобилните приложения за проследяване — и да се създаде портал, който свързва различните национални решения помежду си, така че тази информация да бъде оперативно съвместима във времето. Това, обаче, отнема време – най-малко три месеца.

„Това е важно, така че да не създаваме преждевременно твърде високи очаквания. Много е важно тази система да бъде неутрална по отношение на политическия избор. Така че можете да предадете информацията, че „това лице е ваксинирано“, „това лице има отрицателен резултат от PCR тест“ или например „този човек е преодолял COVID-19 и има имунитет“. Така системата трябва да е неутрална по отношение на информацията. Това е само техническата работа, която трябва да бъде свършена сега. Държавите членки ще трябва да пристъпят бързо към прилагането, ако искаме такъв „зелен сертификат“ да бъде въведен до това лято. Освен че трябва да постигнат съгласие по принципите и технологията, те ще трябва да осигурят бързо и пълно въвеждане в националните си здравни системи и в своите гранични системи“, довърши Фон дер Лайен.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Любопитно

Кралица Елизабет II: Инжекцията с ваксината изобщо не боли

В необичаен ход Бъкингамският дворец обяви, че Нейно Величество и съпругът са били ваксинирани на 9 януари.

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Кралица Елизабет Втора похвали бързото въвеждане на ваксинациите срещу коронавируса във Великобритания и окуражи хората, които не са се имунизирали, да „помислят и за другите, не само за себе си“, предаде ДПА.

Нейно Величество е отправила призива си във видео разговор с четиримата висши отговорни служители за ваксинационните кампании в Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

Разговорът е проведен, за да може монархът да разбере как се развива планът за ваксиниране на населението. Във Великобритания от началото на ваксинационната кампания през декември над 18,6 милиона души са получили първата доза от ваксината.

Роднина на кралица Елизабет Втора влиза в затвора, изнасилил жена в замъка си

Кралица Елизабет Втора, която заедно със съпруга си принц Филип се ваксинира през януари, сподели, че поставянето на инжекцията „изобщо не боли“. По думите й процедурата е „съвсем безвредна“.

„След като сте се ваксинирали, вече знаете, че сте защитени, което според мен е много важно. За хората, които не са получавали ваксина очевидно е трудно, но те трябва да помислят и за другите, не само за себе си. Забележително е колко бързо се случват нещата и колко много хора вече са се ваксинирали“, казва кралицата.

Британската кралица Елизабет Втора се ваксинира

В необичаен ход Бъкингамският дворец обяви, че Нейно Величество и съпругът са били ваксинирани на 9 януари. Смята се, че кралица Елизабет Втора е решила информацията да стане публично достояние, за да се
предотвратят неточности и по-нататъшни спекулации.

Престолонаследникът принц Чарлз и съпругата му, херцогинята на Корнуол Камила, се ваксинираха месец по-късно.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
598 заразени през последното денонощие в България

За изминалото денонощие са починали още 28 души

Затвори