Открийте ни и в

ИМИГРАЦИОННИ

Румънец с депортация избяга от агенти на ICE в Чикаго

bgvoice

публикувано

на

Мъж с депортация избягал от имиграционни агенти в Чикаго, измъквайки се от тоалетната на международното летище О’Хеър , докато чакал с тях да се качи на самолет за родната си страна.

Раду Ангел, на 32 години, от Румъния, надхитрил двама имиграционни агенти на службата по имиграция (ICE). Това станало на 10 юни. Румънецът бил танспортиран от Тексас през Чикаго към родния Букурещ. По време на престоя на чикагската аерогара

Tой поискал да отиде до тоалетната

Камерите показват, че след като влязъл там, той се измъкнал навън и просто си хванал такси. Имиграционните и охраната на летището били задали периметър, който да го задържи, но той вече бил изчезнал, съобщиха от полицията.

„Ангел е влязъл нелегално в САЩ само месеци след като е бил депортиран“, каза говорителят на ICE Нина Подеда.

Първоначално тексаски рейнджър го арестува през февруари

и го предава на служители на ICE, които го депортират в Румъния за надстояване на временната му работна виза. Обвинения във връзка с ареста все още не са внесени в съда в Тексас.

На 10 май имиграционните служители арестуват Ангeл отново близо до градчето Рома в Тексас и три дни по-късно го пращат в имиграционен затвор в Ларедо, Тексас. Той остава там, докато планирания ден за депортация 10 юни. Не е ясно дали двамата агенти на ICE, ескортиращи Ангел, ще бъдат наказани. Не е ясно и дали Ангел е бил закопчан с белезници докато е бил транспортиран.

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

ИМИГРАЦИОННИ

Имиграционните увеличават бюрокрацията за издаване на документи

Сибила Патси

публикувано

на

Виж цялата статия
Кен Кучинели

Шефът на имиграционната служба USCIS Кен Кучинели се хвали, че администрацията на Тръмп е увеличила бюрокрацията и така е направила по-трудно получаването на различни услуги за имигрантите.

От 2017 г. политиките на администрацията на Тръмп се фокусират върху ограничаването на одобренията за визи и зелени карти на имигранти, включително учени и инженери. Отказаните H-1B петиции са се увеличили значително – от 6% през 2015 г.на 32% през първото тримесечие на 2019 г. според Националната фондация за анализ на американската политика.

Международните студенти в САЩ подложени на невиждани проверки от имиграционните

Забавяния се получават и заради увеличения брой на исканията за допълнителни доказателства (RFE – Request for Evidence), които пък достигнаха 60% през първото тримесечие на 2019 г. Процентът на приключените H-1B дела с искане за доказателства се е удвоил за периода 2016-2019 г.
Кен Кучинели, който е временно изпълняващ длъжността директор на Агенцията за гражданство и имиграция описва положително въведената бюрокрация пред бизнесите и

изпълнението на поставената мисия за ограничаване на имиграцията

„В съответствие с призива на президента Тръмп за засилено проверяване, USCIS играе ключова роля за защитата на имиграционната система на нашата страна и гарантира, че само тези, които отговарят на условията, ще получават документи“, се казва ощe в съобщението.
„Всички служители на USCIS са насочили своите усилия за

откриване и възпиране на имиграционните измами,

използвайки различни процеси за проверка, за да потвърди идентичността на кандидата и дали да получи одобрение. Агенцията също така извършва посещения на място, интервюира кандидати и иска допълнителни доказателства, ако се налага“, се казва още в комюникето.

Много компании прибягват до съдебни дела във федерални съдилища срещу USCIS, за да получат одобрения за служители, които са определили като ценни, което ги вкарва в излишни разходи.

Имиграционните влизат по транспортните компании в предградията на Чикаго

Брита Гленън, асистент в бизнес катедрата в Университета в Пенсилвания, е установила, че правителствените ограничения, макар и аплодирани от изпълняващия длъжността директор на USCIS, не са положителни за бъдещето на Америка. Гленън констатира, че визовите ограничения за кандидати с изявени качества водят до изтичането на работни места извън САЩ и до по-малко иновации вътре в страната.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

81-годишна и родата й в ареста, наемали нелегални на работа в Чикаго

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Четирима основатели на голяма компания в Илинойс, която се занимавала с производството на ламарини и метални изделия бяха арестувани по подозрение, че са наемали хора без документи на работа.

Дора Кузелка, сн.: Itasca Bank

Сред задържаните е и 81-годишна жена. Дора Кузелка е една от основоположничките на компанията KSO MetalFab, която се намира в чикагското предградие Стриймуд, Ил. Фирмата е основана през далечната 1973-а година.

Другите арестувани са Кенет Кузелка, който е на 62 години и живее в Чикаго, Кари Кузелка – на 56 години от Кийт Кузелка  – на 58 години.

И четиримата имат обвинения за наемане на незаконно пребиваващи в САЩ имигранти. Това съобщават от адвокатската кантора, която трябва да ги защитава пред съда.

Според обвинението, най-възрастната от рода Кузелка, съзнателно е наела поне 18 души, за които е знаела, че пребивават незаконно на територита на Щатите.

Лов на нелегални имигранти и в училищата?

Дора Кузелка, Кенет Кузелка и Кари Кузелка били арестувани в петък сутринта. Кийт Кузелка се е предал по-късно следобед, след като разбрал, че роднините му са били задържани.

Съдът в Чикаго обаче бил благосклонен към тях и ги освободил с уговорката, те са се явят отново на 29-и октомври, когато делото ще се разглежда по същество.

Междувременно стана ясно, че KSO MetalFab в Чикаго е наемала често работници без документи. Извършена проверка показва, че само през 2017-а година, 36 от 67 служители са били нелегални. Тогава работниците са били уволнени.

За да заобиколят закона, прокуратурата твърди, че собствениците на KSO MetalFab върнали уволнените работници, но наети пред трудовата агенция Metro Staff Inc., базирана в Елджин.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Moщна съдебна офанзива срещу правилото на Тръмп за имигрантите на помощи

Сибила Патси

публикувано

на

Виж цялата статия

Федерален съдия в Чикаго издаде временна заповед във вторник, блокирайки влизането в сила на правилото на президента Тръмп за хората на помощи (public charge rule), с което неговата администрация прави по-трудно получаването на зелена карта и гражданство. Федерални съдии в три други щати са издали подобни решения в петък.

Чикагският съдия Гари Фьодер предоставя дълго обяснение за решението си. Той пише, че „този случай има важни политически последици“, но и че работата на Конгреса е да прокарва правила. Той блокира правилото public charge rule след подаден иск от няколко институции. Едната е администрацията на окръг Кук, който е най-големият окръг не само в Чикаго, но и в Илинойс. Другата е коалицията за имигрантски и бежански права (ICIRR), а последната – Центърът на Шривър, който представлява ICIRR в съдебния процес.

„Промяната на правилото за хората, взимащи държавни субсидии, би наложила реална и необратима вреда за хората, които наричат окръг Кук свой дом“, каза главният окръжен прокурор Ким Фокс. „Никой не трябва да живее в страх и да се чувства принуден да се откаже от публични ресурси за достъп до храна, жилищно настаняване и здравеопазване. Благодарна съм за готовността на жените и мъжете от прокуратурата и нашите партньори в това дело да се изправят пред тези дискриминационни атаки“, допълни тя.

Досегашното правило, което беше въведено през 1999 г., считаше, че имигрант на помощи е някой, чийто доход е 50% или повече от социални програми. Но там не са включени имигрантите. Новото правило е описано в 837 страници и изрично посочва имигрантите – то би трябвало да гарантира, че имигрантите ще могат да се издържат сами и няма да разчитат на държавни и социални помощи. То трябваше да влезе в сила на 15 октомври.

Скоро ще отказват зелени карти, ако кандидатът е вземал помощи

Под ударите на новото правило

за public charge ще са всички имигранти, ползвали Medicaid, ваучери за храна и жилище, субсидии за здравни застраховки и други социални помощи. През август и.д. директор на службата по имиграция Кен Кучинели обясни, че според правилото човек на помощи е този, който получава една или повече субсидии за повече от 12 месеца акумулативно за даден 36-месечен период. „Това означава, че ако някой ползва две програми за един месец, ще се смята за два месеца“, обясни още той.

С ново правило Тръмп ограничава зелените карти, US гражданството и легалната имиграция

Освен ползването на социални програми, имиграционните власти ще взимат предвид

образование, доходи и здравословно състояние,

за да решат дали да дадат зелена карта и гражданство на кандидат-имигрантите.

Други фактори, които ще играят срещу кандидатите за зелени карти, са здравословно състояние, което може да им пречи на училище или работа, да нямат достатъчно средства, с които да покрият „всякакви разумни предсказуеми медицински разходи“, свързани с това здравословно състояние; финансови задължения; да са били одобрени за социална помощ, дори и да не са я ползвали; нисък кредитен рейтинг (ниски FICO точки), липсата на здравна застраховка; липсата на колежанска диплома; недобър английски език, който може да попречи на кандидата да влезе на пазара на труда, и наличието на спонсор, който едва ли би осигурил финансова помощ.

Правилото няма да засегне имигранти, чиито родители или други спонсориращи за зелена карта, които са американски граждани, са получавали помощи, дори и те да са били в полза на спонсорирания.

Първият съдия, който блокира правилото public charge rule, беше от Ню Йорк. Съдия Джорд Даниелс, който е бил назначен от президента Бил Клинтън, се мотивира с това, че

подобно правило e против „американската мечта“

и лишава много хора от възможността за просперитет и успех чрез упорит труд.

Според някои анализатори с влизането в сила на промяната в правилото за хората на помощи 400 000 имигранти ще бъдат отрязани от възможността да получат зелени карти.

Администрацията на Тръмп прокара и други ограничения за легалните имигранти. Те ще трябва да докажат, че ще имат здравна застраховка в Америка.

Отказват US визи, ако не докажете, че ще имате здравна застраховка

В президентски указ от началото на септември се казва, че на имигрантите ще им бъде забранено да влязат в САЩ, ако не бъдат

покрити от здравна осигуровка в рамките на 30 дни от влизането

си в страната или не покажат, че имат достатъчно финансови средства, за да платят за медицински разходи.

Указът не се отнася за хора, които са вече в САЩ. Той обаче важи за съпрузи и родители на американски граждани, кандидати за виза. За визите на деца на американски граждани няма да се искат доказателства за здравна застраховка.

Белият дом изтъкна новото изискване като нужно за „защита на обезщетенията за здравеопазване за американските граждани“ и твърди, че неосигурените имигранти създават финансова тежест за болниците.

 

Вашингтон свали визите за Полша

Президентът Доналд Тръмп обяви миналата седмица, че официално е одобрил включването на Полша в програмата на САЩ за безвизово пътуване за туризъм и бизнес с престой до 90 дни.
В края на септември той заяви готовността Вашингтон да направи тази крачка „в следващите седмици“. Тогава Тръмп обсъди с президента Анджей Дуда увеличаване на присъстващите на ротационен принцип американски военни в Полша с около 1000 души и падането на визите.

Очакваше се решението за визите да бъде обявено по време на официално посещение на Тръмп във Варшава в началото на септември, но Тръмп отмени в последния момент визитата с обяснение, че трябвало да остане в страната заради задаващ се мощен ураган.

След това полски медии започнаха да прогнозират, че е по-вероятно това да стане в началото на 2020 г. и поляците да започнат да пътуват до САЩ от следващото лято. Смята се, че за реалното задействане на нови визов режим са необходими около 6 месеца.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada