Открийте ни и в

България

Най-ниската заплата в IT сектора близо двойна на средната за страната

Средната нетна заплата в IT индустрията е 4120 лв.

публикувано

на

Сн.: Pixabay

Софтуерните инженери безспорно са едни от най-високоплатените професионалисти в страната. Индустрията от години е в подем, страда от глад на кадри, а конкуренцията между компаниите за опитни хора ги принуждава да предлагат все по-високи оферти, пише в свой анализ „Капитал“.

Проучване, изготвено от компанията за набиране на софтуерни разработчици Noble Hire, показва, че средната нетна заплата в IT индустрията е 4120 лв. Данните са на база анкета сред 3150 представители от сектора.

Средното възнаграждение зависи и от заеманата позиция – ако за ръководните кадри то е около 9140 лв. на месец, за набиращите персонал (IT рекрутъри) е 2218 лв. Така дори средната заплата на най-нископлатените в сектора е близо два пъти по-голяма, отколкото средната за страната според НСИ – 1397 лв. към септември 2020 г.

Резултатите от проучването на Noble Hire са близки до тези на софтуерната асоциация БАСКОМ, която в последния си доклад „Барометър“ посочи като средна годишна брутна заплата в сектора 54.5 хил. лв., или около 4500 лв. на месец.

Сн.: Noble Hire

Проучването показва няколко интересни тенденции. Средната заплата в сектора варира осезаемо не само от позиция и опит, но и от това с каква технология се занимава програмистът и какви компютърни езици ползва. Друг важен фактор е къде се намира – IT специалистите в София получават средно 35% повече, отколкото тези извън столицата. Но дори софийските кадри взимат с 25% по-малко спрямо колегите си, които работят извън офис или с такъв в чужбина.

Средното заплащане варира и според позицията. Така например един софтуерен архитект получава средно 8230 лв., а един експерт по качество (QA) – 3280 лв. Средната заплата при инженерните позиции е 2002 лв. при тези с минимален опит и 6034 лв. при тези с над 15 години опит. При неинженерните позиции същите числа са съответно 2800 лв. при минимален опит и 7539 лв. при най-опитните.

Другият фактор е технологията, по която работят програмистите. С най-високо заплащане са тези, които работят с Go технологии – 5216 лв. средно възнаграждение, а с най-ниско са тези с езика за програмиране SQL – 3222 лв.

„Най-добре платените IT специалисти в България спрямо основната технология, която използват, са Go програмистите, следвани от C++, TypeScript и Kotlin. Най-добре платените професионалисти с по-малко от година опит в дадената роля са продуктовите мениджъри и собственици, следвани от DevOps и мениджъри на проекти“, коментира пред „Капитал“ Георги Иванов, изпълнителен директор на Noble Hire. „Друго интересно, но и донякъде очаквано е, че професионалистите, които отговарят за други хора, вземат средно три пъти по-големи бонуси спрямо техните колеги, които не отговарят за други хора“, се посочва в изследването.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Протест в Димитровград заради мръсния въздух

От началото на година в града са регистрирани 29 превишения на серен диоксид

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: БТА

Мръсният въздух изкара хора от Димитровград на протест, за втори път в рамките на месец. От началото на година в града са регистрирани 29 превишения на серен диоксид. За основен замърсител се сочи местният ТЕЦ.

Протестиращи шестваха по улиците на Димитровград с искане за чист въздух. Мирното шествие стигна и до ТЕЦ-а, който от вчера е в планов ремонт и не работи.

От РИСВ-Хасково издадоха предписание на централата за отстраняване на технически пропуски, за което преди това ТЕЦ-ът бе и санкциониран.

В същото време едномесечния мониторинг с мобилна станция в района на централата не потвърди, че замърсяването е оттам.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Засега няма доказан случай на Омикрон в България

Дадена е инструкция на лабораториите да се изпращат за изследване съмнителните случаи

публикувано

на

от

Виж цялата статия

България засега няма доказан случай на новия вариант на коронавируса –  Омикрон. Това каза за „Хоризонт“ проф. Ива Христова от Националния център по заразни и паразитни болести по повод установената зараза при двама румънци, завърнали се от Южна Африка заедно с 10 български граждани.

Дадена е инструкция на лабораториите да се изпращат за изследване съмнителните случаи:

„Омикрон в България няма доказан, въпреки че се търси интензивно. Имаме изпратени писма до лабораториите да изпращат за секвениране проби, които са съмнителни, но може да се появят такива суспектни проби. Както и проби от граничен контрол – хора, завърнали се от Африка. Всичкото това се секвенира единствено в НЦЗПБ, но всичко е Делта вариант към момента“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

НФСБ с нов председател

Валери Симеонов се оттегля

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: FB/НФСБ

Борис Ячев е новият председател на Националния фронт за спасение на България (НФСБ), реши конгресът на партията. Заместникът на Валери Симеонов получи подкрепата на делегатите.

Конгресът уважи желанието на досегашния лидер Валери Симеонов да се оттегли, след като единодушно прие обстойния му отчет за работата на ръководството на НФСБ, на народните представители на партията в 44-то Народно събрание и представителите ѝ в изпълнителната власт.

„Когато влязохме в управлението минималната пенсия беше 164 лв. Трудно, но упорито за 4 години мандат, въпреки съпротивата на ГЕРБ успяхме да изпълним обещаното пред нашите избиратели минималната пенсия да стане 300 лв.“, посочи Симеонов.

НФСБ изключват кандидат-депутата, участвал в схема за фалшиви зелени сертификати

НФСБ продължава напред с името „Силна България”, реши конгресът. Партията ще надгражда работата си като съвременна и модерна патриотична сила, която да предлага ефективни политики както в отстояването на националния интерес, така и в подкрепа на българските граждани, обясняват от формацията.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА