Докато пазарите на криптовалута по целия свят преживяват срив, българската криптокралица д-р Ружа Игнатова също е загубила цяло състояние. Това твърдят журналисти на ВВС, които са попаднали на документи, доказващи, че Игнатова има огромно състояние в биткойни. Измамничката изчезна през 2017 г., когато нейната криптовалута OneCoin беше на върха си и привлече милиарди от инвеститори. Обвиненията в измами и пране на пари в САЩ я поставиха в челната десетка на 10-те най-издирвани бегълци от ФБР.

Образовалата се в Оксфорд предприемачка твърдеше пред инвеститорите, че нейната валута е „убиец на биткойни“.

Според документите, с които журналистите разполагат, Игнатова тайно е натрупала милиарди в конкурентната валута биткойн, преди да изчезне безследно.

Документите видяха бял свят за първи път през 2021 г., когато изтекоха от съдилищата в Дубай.

Тамошен прокурор описа Игнатова като „най-успешния престъпник в историята“. Дубай е бил важен финансов маршрут за българката, показват документите. Тази информация бе потвърдена и от ФБР, което посочи Обединените арабски емирства като една от петте държави, с които Игнатова доказано е поддържала връзки.

Смята се, че в Дубай българката е сключила сделка с кралска особа от Емирството, шейх Сауд бин Фейсал Ал Касими, син на богат бизнес магнат. През 2015 г. шейх Сауд е дал на д-р Руджа четири USB памети, съдържащи 230 000 биткойни - на стойност 48,5 милиона евро по това време.

В замяна на това Ружа му е дала три чека от Mashreq Bank на обща стойност около 210 милиона емиратски дирхама, приблизително 50 милиона евро.

Малко се знае за шейх Сауд, но според медията мускулестият шейх рядко бива виждан на публично място. Той присъства във видеоклип в YouTube от 2017 г. за организация, наречена Междуправителствен фонд за съвместни действия за върхови постижения (ICAFE), която твърди, че подкрепя образователни инициативи, но след публикуването на "дубайските файлове" с Ружа, препратките към Шейх Ал Касими като „генерален секретар“ на ICAFE изчезнаха от неговия уебсайт. Снимка от изтеклите от съда документи, датирана от 8 октомври 2015 г., направена на неизвестно място, показва криптокралицата до шейх Фейсал, бащата на шейх Сауд.

Семейство Ал Касими управлява Шарджа, която граничи с Дубай и Рас Ал Хайма (RAK), най-северното емирство.

През 2017 г. САЩ обвиниха Ружа Игнатова и брат й Константин за организирането на финансова пирамида с цел измами с криптовалута и пране на пари. Става въпрос за дейността на мрежата от компании, стоящи зад името OneCoin – едноименната българска криптовалута, донесла на основателите си милиардни печалби през последните години. Смята се, че чрез компанията OneCoin са извършени измами за над 4 млрд. долара чрез продажбата на фалшива криптовалута.