Открийте ни и в

Космос

НАСА пише история: В космоса полетя най-големият и най-скъп телескоп в човешката история

James Webb може да промени изцяло човешкото познание за Вселената

публикувано

на

НАСА изстреля най-големия и най-скъп телескоп, създаван някого, на връх Коледа.

След три години отлагане James Webb излетя успешно на мисия, която може да промени изцяло познанията на човечеството за Вселената.

Моментът е исторически и защото многобройни технически проблеми (а по-късно – неблагоприятно време) спъваха старта на мисията за десет милиарда долара на Европейския съюз, Съединените щати и Канада.

60 г. след историческия полет: Дъщерята Алън Шепард също ще достигне Космоса

James Webb вече напусна Земята.

Той носи името на втория администратор в историята на американската космическа агенция НАСА, който е и един от архитектите на мисиите “Аполо”, отвели хората на Луната.

Изстрелването бе съпътствано от безпокойство – след над четвърт век работа по проекта и всички изразходени средства учените очакваха, че нещо може да се обърка.

Телескопът трябва да наследи легендарния “Хъбъл”, чиято 31-годишна мисия разшири астрономическите познания на човечеството. Излетялата в космоса обсерватория се смята за 100 пъти по-мощна от “Хъбъл.”

Следва полет от 1.5 млн. км, който ще продължи около месец.

Уилям Шатнър се превърна в най-възрастният човек, летял до космоса (ВИДЕО)

За разлика от “Хъбъл”, който орбитира около Земята,  James Webb ще орбитира около Слънцето от точка на гравитационен баланс (т. нар. точка на Лагранж). От тази позиция телескопът ще наблюдава с огледалото си с диаметър 6.5 метра и с тънко златно покритие инфрачервения свят, докато и планетата, и Слънцето са зад него.

Мисия насочва James Webb към произхода на живота – именно първите звезди започват да захранват космоса с тежки химични елементи, “произведени” в ядрата им и изграждащи костите, кръвта и гените на човека.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА