Открийте ни и в

България

САЩ пращат рота “Страйкър” в България, не е искана военна помощ за Украйна (ВИДЕО)

Ето какво още са си казали българският премиер Кирил Петков и шефът на Пентагона Лойд Остин по време на срещата им в Министерския съвет

публикувано

на

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин е на посещение при премиера Кирил Петков в София. Делегацията бе посрещната в Министерския съвет.

“Искам да благодаря на секретаря по отбраната на САЩ Лойд Остин, за това, че в този критичен за света момент показа, истинска съюзническа подкрепа на България и на правителсвото. Войната, която Путин започна, постави цяла Европа в риск. Няма нито една държава, която може да живее с илюзията за пълна сигурност. Нашата сигурност е в колективната отбрана на съюзниците ни в НАТО. Ние сме НАТО. САЩ предоставят една рота “Страйкър” на българската армия – това е силен знак към нашите съюзници в НАТО и се надявам, че и други държави ще изпратят своите елементи към българската бойна група. България е в НАТО и може да сме спокойни. С г-н Остин говорихме и за военната мобилност. Логиститката е също толкова важна, колкото и военната техника”, заяви Петков след срещата.

Премиерът подчерта, че ротата ще е под командването на върховния главнокомандващ за Европа, като страната ни ще предложи нейният командир да е българин. 

“Не е обсъждан въпросът за изпращането на военни сили в Украйна. Към този момент говорим само за хуманитарна помощ, за обща стратегия, за укрепване на Източния фланг. България е прекалено близо до конфликта и в този момент военна помощ няма да бъде възможна. Този тип помощ следва да се случва само, ако мине през българския парламент. Сега говорим за хуманитарна помощ и отворени врати за бежанци, засилен Източен фланг, обща стратегия със съюзниците в НАТО”, отговори Петков на въпрос от американски журналисти при какви условия все пак България може да помогне с въоръжение на Украйна.

Той разказа, че в разговор украинският президент Володимир Зеленски. “Той (Зеленски – б.р.) каза: Моята армия се бие много по-спокойно като знае, че жените и децата им са приютени”.

България се притеснява за Молдова, вече има руско присъствие там 

“Молдова за нас е притеснение. Те не са в НАТО, те са малка страна. 5% от населението им в момента са украински бежанци. Тяхната износна търговия сега е намалена заради това, че войната в Украйна не им дава възможност да стигнат до техните клиенти. Те имат руско присъствие в страната си. Там има и българско малцинство и тяхната сигурност е важна за нас”, каза премиерът.

Петков изрично подчерта на няколко пъти, че в разговорите с Лойд Остин не е ставало дума за предоставянето на зенитни ракетни комплекси С-300 или каквото и да било друго българско въоръжение на Украйна.

Той определи слуховете от последните дни, за това, че България ще предостави зенитни ракетни комплекси С-300 или каквото и да било друго българско въоръжение на Украйна като “фалшиви”.

Българското правителството има ясна задача да усили нашите защити. Сред другите акценти в разговора бе военната мобилност – от Средиземно море Александруполис -Бургас – Варна – Констанца в Румъния с път, влакова линия, енергийна връзка, нов мост над Дунав, допълни Петков.

Този проект всъщност е обща идея отпреди 3-4 години между България, Гърция и Румъния и трябваше да бъде финансиран по американската инициатива “Три морета” за свързване на Балтийско със Средиземно море.

Руската агресия сплоти НАТО и Европа

“Руската агресия сплоти НАТО и Европа. Силно впечатлени сме от куража и решителността на украинския народ. Тяхната борба е от критично значение за Международния ред и за общите ценности, които САЩ и България споделят”, заяви Лойд Остин.

Много важна стъпка е създаването на мултифункционална бойна група. Нашето партньорство с България никога не е било толкова силно. Лично видях как тези ценности се отразяват в топлото посрещане, което ни бе оказано. Ние приветстваме всичко, което правите, за да изпратите хуманитарна помощ на украинските граждани, допълни Остин.

“България полага усилия за модернизация както е разгънато в пътната карта със САЩ и е пример за други съюзници. САЩ стоят редом до България и работим заедно са мир и сигурност в Европа”, заяви Остин.

Американският секретар на отбраната подчерта, че разговорите са били фокусирани върху укрепване на отбраната на Източния фланг на НАТО и повишаване на оперативната съвместимост.

“Много е важно е да разполагаме с правилните способности, за да можем да защитаваме България и да допринесем за цялостните усилия на НАТО. Много е важно да има оперативна съвместимост, да работим заедно в кратки срокове. За да разполагаме с оперативна съвместимост трябва да се работи ежедневно, за да гарантираме, че се разбираме, че разбираме тактиката и процедурите, за да могат нашите формирования да действат бързо”, заяви Остин.

Руската армия е спряла напредъка си в Украйна 

“Руската армия е спряла с напредъка си в Украйна и е време да видим укрепване на всички фронтове”, каза Остин по повод информацията на Пентагона за хода на войната в Украйна.

Според него има надежди, че все още е възможно провеждането на преговори и деескалация на конфликта.

Остин на няколко пъти нарече руските атаки срещу цивилни граждани “дивашки” и “варварски”.

Визитата на Остин предшества посещенията на Остин в Брюксел и Словакия и е част от обиколката му в Европа с фокус върху подкрепата за съюзниците от НАТО.

Преди дни в материали на редица чуждестранни медии стана ясно, че Остин ще се опита да убеди Словакия и България да предоставят на Украйна ракетни комплекси за противовъздушна отбрана С-300, каквато бе и молбата на президента Володимир Зеленски. И двете страни разполагат с ракетни комплекси С-300 от съветската епоха, които украинците знаят как да използват.

Американски законодатели и от двете основни партии – Демократичната и Републиканската – призоваха Вашингтон да достави подобни ракетни комплекси на Украйна. Петков обаче отрече да има подобно искане към София.

Отзвук дойде и от посолството на Русия в България. Посланикът на Русия Елеонора Митрофанова предупреди България да внимава с оръжието за Украйна. Според нея доставките на оръжия (включително от съветски произход) и бойни припаси за украинските националисти едва ли ще добави оптимизма за двустранния диалог, който засега и без това е влошен.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА