Открийте ни и в

Новини

Нова епидемия, много по-страшна от коронавируса, убива и осакатява индийците

Морът има смъртност 50%, като някои заболели се спасяват само чрез отстраняване на око или челюстната кост

публикувано

на

Сн: YouTube, кадър

Индийските щати вероятно ще трябва заедно да обявят още една епидемия поради нарастване на смъртоносните случаи на “черни гъбички”, заявиха здравните власти в страната. Обикновено рядката инфекция, наречена мукормикоза, има смъртност 50%, като някои заболели се спасяват само чрез отстраняване на око или челюстната кост.

През последните месеци Индия регистрира хиляди случаи, засягащи възстановени и възстановяващи се пациенти с Covid-19. Лекарите подозират, че може да има връзка със стероидите, използвани за лечение на Covid.

Диабетиците са изложени на особено висок риск, като лекари споделиха пред Би Би Си, че изглежда гъбичката поразява хората от 12 до 15 дни след възстановяване от Covid.

Индия: Спад в новите случаи, но нов рекорд при починалите от COVID-19

В четвъртък съвместният секретар на министерството на здравеопазването Лав Агарвал се обърна към 29-те щати на Индия, за да ги помоли да обявят „черната гъбичка“ за епидемия. По този начин министерството ще може по-внимателно да наблюдава случващото се във всеки щат и да позволи по-добра интеграция на лечението.

Нараства броят на заразените

Не е ясно колко точно са случаите в цялата страна, която в момента е в хватката на втората смъртоносна вълна Covid-19, оставила десетки хиляди мъртви. Миналата седмица министърът на здравеопазването на щата Махаращра, Раджеш Топе, заяви, че има 1 500 случая на гъбичната инфекция в щата, който е един от най-силно засегнатите от втората вълна на Covid-19 в Индия.

Една болница в столицата му Мумбай заяви пред Би Би Си, че е приела 24 случая на новата зараза за два месеца, за разлика от шест за цялата минала година.

Сн: DW, кадър

Лекарите също така разказаха как са били принудени да премахнат очите и костите на челюстите на хората, опитвайки се да спрат разпространението, преди то да достигне до мозъка им. Това оставя пациента трайно обезобразен.

Нарастването на случаите доведе до недостиг на амфотерицин В – лекарството, използвано за лечение на мукормикоза, въпреки че то се произвежда от много индийски фирми. Това накара много отчаяни семейства  да се обръщат към черния пазар.

Ковид-ужасът в Индия: трупове плуват в река Ганг, сложиха мрежа да ги ловят

Какво е мукормикоза?

Това е много рядка инфекция. Причинява се от излагане на мукор мухъл, който често се среща в почвата, растенията, оборския тор и разлагащите се плодове и зеленчуци.

„Той е повсеместен и се среща в почвата и въздуха и дори в носа и слузта на здрави хора“, казва д-р Акшай Наир, очен хирург със седалище в Мумбай.

Той засяга синусите, мозъка и белите дробове и може да бъде животозастрашаващ при пациенти с диабет или тежко имунокомпрометирани случаи, като пациенти с рак или хора с ХИВ / СПИН.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено