Правосъдното министерство обвини веригата магазини Walmart , че подклажда опиоидната криза в Съединените щати като не обръща внимание на отправяните предупреждения на фармацевти и приема хиляди невалидни рецепти.

Walmart не приема сериозно задълженията си като аптека, обяви правителството. Срещу веригата магазини има заведено гражданско дело за това в Окръжния съд в Делауеър.

Компанията отвърна, че "разследването на Министерството на правосъдието е опетнено от исторически нарушения на етиката, че този иск измисля правна теория, която незаконно принуждава фармацевтите да застават между пациентите и лекарите, и че е осеян с фактически неточности. "

Според иска Walmart е създал система, с която е превърнал своите 5000 аптеки в магазини в доставчик на силно пристрастяващи болкоуспокояващи още през юни 2013 г.

Миналия месец прокурорите осигуриха признание за вина от фармацевтичната компания Purdue заради продажбата на опиоиди и преди това повдигнаха обвинения на множество ръководители в производителя на опиоиди Insys Therapeutics, обвинени в подкупи на лекари, за да предписват наркотично вещество.

Insys подаде молба за фалит миналата година, след като сключи сделка с правителството, в която дъщерно дружество се призна за виновно по обвинения в измама.

Трите най-големи дистрибутори на лекарства - McKesson Corp, AmerisourceBergen и Cardinal Health - заедно с производителя на лекарства Johnson & Johnson водят преговори с държавното обвинение за разрешаване на съдебните дела за опиоиди за общо 26 милиарда долара.

Производителят на OxyContin Purdue Pharma и производителят на лекарства Mallinckrodt са подали молба за защита срещу фалит като част от своите собствени многомилиардни предложения за разрешаване на съдебните дела.

Всеки ден в САЩ умират по около 200 души заради опиодната криза и тенденцията е възходяща. Смята се, че тази криза е убила повече от 200 000 американци през последните две десетилетия. Само през 2017 г. в Щатите са починали над 72 000 души в резултат на наркозависимост. 32 000 от тях са били пристрастени към опиоидите – болкоуспокояващите, които човек може да си закупи легално, сочи статистиката.