Родителите на 15-годишния Итън Кръмбли, обвинен в предумишлено убийство на четирима ученици в гимназия в Мичиган, получават по четири обвинения в убийство поради небрежност, съобщи прокуратурата.

Според закона в Мичиган обвинение в убийство поради небрежност се повдига, когато прокуратурата смита, че някой неумишлено е допринесъл за ситуация, в която е последвала сериозна вреда и смърт. Ако бъдат признати за виновни, Дженифър и Джеймс Кръмбли могат да получат до 15 години затвор.

Итън Кръмбли ще бъде съден като пълнолетен. Той има общо 24 обвинения, включително предумишлено убийство, опит за убийство и тероризъм.

Той извърши смъртоносната стрелба в Oxford High School с пистолета на баща си, купен преди седмица, и това е в основата на обвиненията срещу родителите.

„Ако имаш оръжие и съзнателно даваш достъп на някой друг до него, за когото имаш основания да смяташ,у че може да нарани някого, това е огромна небрежност и от него произлизат много криминални последици“ - каза прокурорът Керън Макдоналд.

Шерифът на окръг Оукланд Майкъл Бушар съобщи, че родителите не сътрудничат на следствието и не дават разрешение на сина си да разговаря със следователите. Според закона в Мичиган за това се иска тяхното съгласие.

Мотивите зад фаталното нападение на Итън Кръмбли срещу съучениците му засега не са изяснени. Той обаче е обмислял да направи тава, както става ясно от видео, заснето в деня преди трагедията и намерено на телефона му. В него той говори за убиване на ученици.