Открийте ни и в

Новини

Одобриха нова ваксина срещу Covid-19

Ваксините срещу Covid-19 са спасили 20 милиона живота през 2021

публикувано

на

Европейската агенция по лекарствата одобри шеста ваксина срещу коронавируса, която ще може да се поставя в Европа.

Става въпрос за разработката на австрийската компания “Валнева”. Досега одобрените препарати разчитаха на новите векторна и РНК технологии, докато от “Валнева” разчитат на традиционен метод, при който са използвани клетки с неутрализиран коронавирус.

От компанията се надяват това да означава и по-сигурна защита от коронавируса.

Европейската агенция одобри използването на имунизационното средство за хора между 18 и 50 години, като допълва, че то отговаря на критериите за ефикасност, сигурност и качество.

Европейската комисия вече има договор за закупуване на до 60 милиона ваксини от “Валнева” през тази и следващата година.

Ваксините срещу Covid-19 са спасили 20 милиона живота през 2021

Ваксините срещу Covid-19 са предотвратили близо 20 милиона смъртни случая през първата година след появата им, според първото голямо моделно проучване по темата, публикувано в петък.

Проучването, публикувано в The Lancet Infectious Diseases, се основава на данни от 185 държави и територии, събрани от 8 декември 2020 г. до 8 декември 2021 г.

То е първият опит да се оцени броят на смъртните случаи, предотвратени пряко и косвено в резултат на ваксинациите срещу Covid-19.

Установено е, че са предотвратени 19,8 млн. смъртни случая от потенциалните 31,4 млн. смъртни случая, които биха настъпили, ако не бяха налични ваксини.

Проучването установява, че това е намаление с 63%. В проучването са използвани официални данни – или приблизителни оценки, когато официални данни не са били налични – за смъртните случаи, причинени от коронавируса, както и за общия брой прекомерни смъртни случаи във всяка държава.

Прекомерната смъртност е разликата между общия брой на хората, починали от всички причини, и броя на смъртните случаи, очаквани въз основа на минали данни.

Тези анализи са сравнени с хипотетичен алтернативен сценарий, при който не е прилагана ваксина.

Моделът отчита разликите в степента на ваксиниране в отделните държави, както и разликите в ефективността на ваксините въз основа на видовете ваксини, за които е известно, че са били основно използвани във всяка държава.

Китай не е включен в проучването поради големия брой на населението му и строгите мерки за ограничаване на разпространението на ваксините, което би изкривило резултатите, се казва в доклада.

Проучването установи, че най-голям брой предотвратени смъртни случаи – 12,2 милиона от общо 19,8 милиона – са регистрирани в страните с високи и средни доходи, което отразява неравенството в достъпа до ваксини в световен мащаб.

Близо 600 000 допълнителни смъртни случая биха могли да бъдат предотвратени, ако беше постигната целта на Световната здравна организация (СЗО) за ваксиниране на 40% от населението на всяка държава до края на 2021 г., се казва в заключението.

“Вероятно милиони животи са били спасени чрез осигуряване на достъп до ваксините на хората по света”, заяви водещият автор на изследването Оливър Уотсън от Имперския колеж в Лондон.

“Можехме да направим повече”, каза той.

По данни на СЗО ковид официално е отнел живота на повече от 6,3 милиона души в световен мащаб. Но миналия месец организацията заяви, че реалният брой може да достигне 15 милиона, когато се отчетат всички преки и косвени причини

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА