Открийте ни и в

Коронавирусът

Отлични резултати от тестовете на принципно нова ваксина срещу коронавируса

Изпитанията бяха извършени в Германия.

публикувано

на

Първите изпитания на ваксина срещу коронавирус, насочена към различен тип имунитет от този, постиган с класическите ваксини, дадоха насърчаващи резултати, съобщи АФП.
Първата фаза от изпитанията на проектоваксината CoVac-1 срещу вируса SARS-CoV-2 показа, че тя предизвиква имунитет, свързан с Т-лимфоцитите. Те бяха извършени в Германия. Резултатите са публикувани в сп. “Нейчър”.

Т-лимфоцитите са вид бели кръвни телца, които отговарят за втория етап от имунната реакция – клетъчния имунитет. Той допълва този на антителата, като атакува пряко инфектираните клетки, а не само циркулиращия в организма вирус.

За първата оценка на тази проектоваксина 36 участници на възраст от 18 до 80 години са получили една доза от нея. Тя е предизвикала траен имунитет срещу SARS-CoV2, осигурен от Т-лимфоцити, като той се доближава до придобития от естествено заболяване.

Само за три дни: Над 3 милиона души в САЩ си сложиха бустерна ваксина

Този имунитет на Т-клетките е “важна реакция за контролиране на вируса и може да е полезен за хората с имунен дефицит”, пише в статията в сп. “Нейчър”.

Реакцията е наблюдавана у всички участници 28 дена след ваксинацията. Ефектът е продължил поне три месеца, като е надминал този от естествено преболедуване и не е променен от никой от обезпокоителните сега варианти – Алфа, Бета, Гама и Делта.

Резултатите обаче са предварителни и са необходими по-мащабни изпитания.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА