Открийте ни и в

КРИМИ

Отнеха българче от майка му в Италия, сега живее с монахини

Виолета Станева се опитва да си върне дъщерята с помощта на посолството ни в Рим
bgvoice

публикувано

на

12-годишно българче живее в католическа църква с монахини, след като било отнето от майка си в Италия. С казуса се е заело и българското посолство в Рим. Преди година детето е отнето от социалните власти след конфликт между ръководството на училището, където учи, и семейството му. Двете страни са подавали сигнали едни срещу други.

Така се стига до деня, в който, след като момиченцето е отсъствало от училището в продължение на 20 дни, социалните посещават дома му. Там откриват, че домът е разхвърлян и навсякъде има кашони. Откриват и въшки на детето и преценяват, че то не се гледа добре. В крайна сметка го отнемат от семейството му.

Случаят добива гласност в Италия и е стигнал дори до италианския сенат. Един от сенаторите от „Форца Италия“ е задал въпрос на министрите на правосъдието, социалните политики и здравеопазването – дали това не е отвличане с помощта на официалните власти.

„От 22 май нямам контакт с детето освен във вторник, когато успях да й звънна и да говоря с нея по телефона за около час. От юни тя живее заедно

с монахини в една къща

която се води католическа църква“, разказва майката на момиченцето Виолета Станева пред Нова тв.

По думите й, докато било вкъщи, за детето са били полагани всички грижи.

„Детето беше гледано добре. До отнемането се стигна, защото 2015 година пуснах оплакване срещу директора и три години по-късно той реши, че може да намери поводи, за да ми я вземе“, посочи тя.

Сигналът е бил подаден заради видео, с което директорът рекламира, че в училището се учи румънски. Българското дете се вижда на преден план в клипа.

„Не се взема под внимание това, което детето желае. Дъщеря ми има огромно желание да си дойде вкъщи. Повтаря постоянно – мамо, кога ще си дойда вкъщи”, сподели майката.

По думите на Виолета детето й не разказва нищо от това, което прави в църквата, защото не й разрешават.

Майката отрича дъщеря й да е отсъствала 27 последователни дни от училище, каквито са обвиненията срещу нея. Казва, че е отсъствала само 2 седмици.

Тя обясни, че животът й през тази година не е бил никак лек. Минала е през три съдебни инстанции в опит да се вземе дъщерята.

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

Реклама

КРИМИ

Интерпол издирва: Васил Божков и дясната му ръка в „Левски“ Георги Попов

Златко Желев

публикувано

на

Виж цялата статия
Снимка: БГНЕС

Президентът на „Нове холдинг“ Васил Божков е обявен за издирване с червена бюлетина от Интерпол.

Заедно с него органите на реда търсят и дясната му ръка Георги Попов, който държи 87% от акциите на ФК „Левски“ и акционер в „Националната лотария“, съобщи Дарик.

Преди часове Васил Божков не пожела да уточни къде се намира, нито дали е извън страната.

Полиция в офисите на Васил Божков, той: Нищо не знам, никой не ме издирва

Единствено поясни, че е на телефона си и има готовност да се отзове до часове, ако бъде призован от прокуратурата.

„Не се крия“, отсече бизнесменът.

Акция и арести и в Комисията по хазарта. Продължава операцията в офисите на Васил Божков

По-рано днес спецпрокуратурата и полицията влязоха на претърсвания в офисите на холдинга му, както и в кабинетите на „Националната лотария“ и в Комисията по хазарта, откъдето бяха отведени десетки служители за разпити.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

КРИМИ

Деца в България умират от инфаркти! Защо?

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
ВЕСЕЛИНА БОЖИЛОВА, DW

Той е на 15, притежава чудесен талант, учи в Художествено училище, до 8-ми клас е отличник, с родителите си няма особени проблеми. В един момент обаче спира да ходи на училище, вкъщи става агресивен, забърква се в кражби, залавят го, попада в Детската педагогическа стая. Промяната се случва за малко повече от година.

Той е на 16, употребява метамфетамини, агресивен е. За да го спаси, семейството мобилизира всичките си роднини и в продължение на два месеца устройват домашен затвор, където едновременно го пазят поне трима души. Цялата разширена фамилия зарязва всичко друго, за да участва в акцията.

Тя е на 16 и вече има зад гърба си житейски опит, какъвто притежават малцина: оцеляла е след левкемия. Ремисията е в ход, когато посяга към наркотиците. Бяга от вкъщи, забърква се с по-големи момчета, влюбва се в дилър, спира да ходи на училище, отвръща с агресия на всеки опит на родителите да се намесят.

Той е на 18, пратили са го при леля му в друг град, за да го откъснат от средата. Там обаче лесно си намира същите лоши другари и проблемите ескалират. Иначе е силен млад мъж, пие анаболи и тренира. При последния конфликт с лекота чупи носа на леля си.

Тя е на 17, рисува, пише стихове, иска да следва архитектура. След епизодична употреба на синтетични наркотици остава три месеца в кома, получава инсулт, но оживява. Придвижват я с инвалидна количка, трудно говори, самосъзнанието й е като на петгодишно дете.

Коварните синтетични наркотици

Историите са стотици – и звучат еднакво страшно. Статистиката на Националния център по обществено здраве показва, че устойчиво се увеличават случаите с деца и младежи до 18 години. Само за деветте месеца на 2019 г. след остра интоксикация поради употреба на наркотични вещества в болница са попаднали общо 8125 души, от тях 586 са на възраст до 15 години, а 556 – между 16 и 18 г. Проблемът с тези 1142 жертви на наркотиците до 18-годишна възраст е, че… никой не знае какво да ги прави. Преди месеци зам.-министърката на здравеопазването Светлана Йорданова каза, че се увеличава щатът на Превантивно-информационните центрове в страната „с армия от експерти“. Но този „преден пост във войната срещу наркотиците сред децата и младежите“ за цялата страна разполага с щат от…120 експерти. Засега резултатът е: непрекъснато повишаване на числата в черната статистика.

Дизайнерските наркотици водят до тежки психотични реакции. И колкото по-рано е започнала употребата, толкова по-бързо се стига до тези реакции. Но стационарно лечение на т.нар. психотичен епизод се извършва единствено в детското психиатрично отделение на Александровска болница. А там трудно приемат подобни случаи. Но дори когато ги приемат, лекарите могат само да овладеят психозата – цялостна терапия на наркозависимостта не се провежда. Напоследък в София се появи частна терапевтична програма за тийнейджъри, но тя далеч не е подходяща за всекиго. Програмата залага много на спорта, но местата в нея са ограничени. И, разбира се, струват доста пари.

Гърч, посиняване, задушаване, буйство

„Картината е абсолютно неясна, особено за медиците от Спешна помощ. Човек в такова състояние може непосредствено едно след друго да направи епилептичен гърч, после да посинее и да спре да диша, след което да се съвземе и да буйства. Не е ясно какво е употребил, а и много често, освен наркотици, има намесен и алкохол. Нито медиците от Спешна помощ, нито лекарите от болниците, където ги откарват, знаят съвсем ясно как да подходят“, обяснява д-р Иван Добринов, завеждащ на отделението за зависимости в Държавната психиатрична болница „Д-р Георги Кисьов“ в Раднево (най-голямото в страната).

Обичайната диагноза, която автоматично получават пациентите с психотични епизоди след употреба на синтетични наркотици, е параноидна шизофрения. Това е диагноза за цял живот, с нея се отива на ТЕЛК, тя обикновено води до пенсия. Ако пациентът е настанен в психиатрия, която не е специализирана за зависимости, диагнозата „параноидна шизофрения“ просто му е гарантирана. Само дето за огромната част от случаите тя не е вярна. Ако спрат употребата, ако предприемат подходяща терапия, ако останат „чисти“, тези пациенти възстановяват личността и психичното си здраве. Ключовата дума е „Ако“, а тя веднага води до „Как“ и „Къде“. И някъде там попадаме в задънената улица. Защото обикновено

нито се знае как, нито има къде

Подсилените превантивно-информационни центрове би трябвало да се захванат тъкмо с тези въпроси без отговор.

Да, на редица места вече се забелязват достойни за уважение усилия и знаци на истинска загриженост, но като цяло центровете няма как да реагират на потребността от спешна помощ – това не е тяхното предназначение. Държавата обаче предпочита да мисли, че с тях си решава проблема – и не прави нищо, за да добави липсващото звено. Нещо повече: закрит беше Националният център по наркомании, чиято дейност се преля в Министерството на здравеопазването. Така, според очакванията, целите и отговорностите се размиха и изпариха.

 Как дете на 15-16 години ще получи инфаркт или инсулт?

Страшни са данните за децата с тежка интоксикация след наркотици. Но има и още по-страшни, които не излизат на бял свят, защото никой не ги събира: данните за фаталния изход. В смъртния акт обикновено се записва непосредствената причина за смъртта – дихателна недостатъчност, инфаркт, инсулт. Но как дете на 15-16 години ще получи инфаркт или инсулт? В ежегодния Европейски доклад за наркотиците (България също предоставя данни за него) обикновено се въртят едни и същи числа, които едва ли отговарят на истината…

А помощ няма отникъде…

В менюто на кошмара, който изживяват родителите на деца и тийнейджъри, посегнали към дрогата, отскоро се прибави още една съставка – полицията не е длъжна да уведомява семейството при задържане. Ако реши, може и да го уведоми, но не е длъжна. Чудно ли е при това положение, че най-уплашени и най-безпомощни са именно родителите? Те трябва да се справят с един жесток проблем, за който няма нито едно полезно решение. И то в онази възраст на децата им, която и без тези усложнения е достатъчно противоречива.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

КРИМИ

Пътен ад край Русе. Две жертви, трима тежко ранени след удар на кола в ТИР

Златко Желев

публикувано

на

Виж цялата статия
Снимка: БНТ

Двама души са загинали, а трима са тежко ранени при катастрофата тази вечер край Русе, съобщиха от Спешна помощ в крайдунавския град.

По първоначална информация в участъка между градовете Русе и Мартен са се ударили две коли и тежкотоварен камион. На място бяха изпратени линейки, екипи на полицията и на противопожарната служба.

От Спешна помощ обясниха, че двамата загинали са мъж и жена на възраст между 20 и 25 години, които са били в едната кола. Останалите трима, които са пътували в същия автомобил – две момичета на 15 и на 17 години и 27-годишна жена, са пострадали тежко. Те са откарани в Университетската болница „Канев“ с множество травми и наранявания.

От полицията обясниха, че движещ се тежкотоварен камион в посока Мартен най-вероятно е преминал от лента в лента, когато в него се блъска автомобил. От удара колата преминава през мантинелата и насрещното платно и се спира в канавката. Заради инцидента други две коли самокатастрофират – в едната и в другата посока на движение.

Пътят Русе-Силистра е затворен за движение. Полицията извършва оглед на мястото на инцидента.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada