Открийте ни и в

Твоят глас 2021

ОТ РЕДАКТОРА: Топката сега е при Слави

bgvoice

публикувано

на

Вече три дни след изборите лидерът на недоволството от сегашното управление на България се отчита пред избирателите само с един статус във Facebook, в който двусмислено казва, че логично следват процедурата по Конституция. Имаше и още един статус от изборния ден, че има симптоми на COVID-19 и е в самоизолация. С това поведение може да се окаже и с такова в новия парламент и логично по Конституция да се стигне до нови избори. Тогава Слави Трифонов вероятно ще си размени мястото с ГЕРБ и ще стане първа политическа сила. Ако междувременно бъде променен изборният закон, може да се стигне и до други размествания и промени, които да бъдат наистина шок за цялата политическа система на страната.

Но да започнем от там, че Слави рязко си смени мястото с тези, които доскоро критикуваше и от които изискваше отговори. Сега е негов ред – като втора политическа сила и носител на най-много очаквания за промяна е длъжен да даде ясни отговори за здравословното си състояние – не само дали има COVID-19 и как точно го кара. Ясни са финалните резултати и е длъжен да се появи и да даде отговори дори и пред медиите, които смята, че са платени или нечестни спрямо него (много от тях смятат, че той също е платен). Длъжен е и да заяви посоката, по която неговата партия би поела, ако ГЕРБ не успеят да съставят правителство с първия мандат и те получат от президента втория. Защото сега дойде трудната част – лесно е да бъдеш телевизионна опозиция, да се шегуваш с недъзите на управлението и хората във властта, но вече е друго. И ако следваме логичния процес на Конституцията и демокрацията, Слави има задължения и отговорности пред своите гласоподаватели и пред цялата нация. Трети ден мълчание (след предизборна кампания на мълчанието) е бягство от тези отговорности и задължения. А ако здравословното му състояние не позволява да говори, това също трябва да бъде ясно казано – не случайно годишните прегледи и здравето на американския президент са публична информация.

Това ще бъде един от най-шарените и интересни парламенти след промените от 1989 година. Вероятно и един от най-кратко съществуващите. Вероятността от нови избори след 4-5 месеца е по-голяма, след като всяка от политическите партии обяви, че няма да се коалира с (почти) никой от другите играчи. Само Бойко Борисов иска ту експертен кабинет с него начело, щото имал най-много опит, ту дава депутати да подкрепи правителство на бившия си приятел Слави. Борисов добре знае – най-бързият край на политическата кариера на Слави е да го направи управляващ. А засега изглежда, че това е роля, която Слави ще избягва колкото е възможно най-дълго време. Но едва ли ще е възможно безкрайно. Топката наистина е в неговото поле и всички гледат как ще я отиграе.

И на финала на днешната колонка ще се опитам да пресъздам мислите си за онези, които дават оценка на избора, направен от българите зад граница. Ще се опитам да го направя с думи, които са подходящи за отпечатване и подхождат за най-голямата българска медия зад граница. Опитвам, но въпреки богатия ми речник и талант… не успявам. Затова ще се въздържа.

Само ще отбележа, че всеки има правото на глас така, както прецени. Работа на партии и политици е да убедят избирателите да им дадат своето доверие и да ги заведат до урните. Тези, които не успеят, са се провалили и вината е в тях, а не в избирателите. Урок, който може да използват след 4-5 месеца.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Твоят глас 2021

ЦИК определи избраните народни представители

От „Има такъв народ“ са първенци по резултат в чужбина, както и в 19-ти МИР Русе, но най-много депутати ще имат от 3-ти МИР Варна

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

ЦИК определи избраните народни представители в 45-ото Народно събрание. Това се случи на заседание на специализирания орган, което се излъчва онлайн.

Окончателният списък на новите 240 лица се очаква да бъде готов в неделя, защото водачите на две листи трябва да изберат от кой район да станат депутати и имат срок от един ден да заявят пред ЦИК от коя листа желаят да останат избрани. Срокът започва да тече от второто поред публикуване на решението на ЦИК на страницата на специализирания орган. Заявлението трябва да е писмено и да постъпи в ЦИК.

В 45-ия парламент ГЕРБ – СДС ще имат 75 народни представители, „Има такъв народ“ – 51, а БСП – 43. ДПС са получили 30 мандата, „Демократична България“ – 27, а „Изправи се! Мутри вън!“ – 14.

Близо 7000 бяха кандидатите за народни представители, които се състезаваха за 240 места в 45-ото Народно събрание. За сравнение с предходните парламентарни избори през 2017 г. кандидатите бяха 4 732, или с 2 264 по-малко.

Коалиция ГЕРБ-СДС води в 24-и района на страната. Първенци по резултат са от ГЕРБ – Хасково, но най-голям брой депутати ГЕРБ ще имат във Варна.

От „Има такъв народ“ са първенци по резултат в чужбина, както и в 19-ти МИР Русе, но най-много депутати ще имат от 3-ти МИР Варна.

БСП печели по проценти в 31-ви МИР Ямбол, но там получава 1 депутатско място. Социалистите ще бъдат представени с най-много депутати от Пловдив област, които за разлика от останалите места в страната са на второ място по проценти след ГЕРБ.

ДПС е първа политическа сила в Кърджали, Разград и Търговище, а най-много депутати ще имат от Кърджали.

„Демократична България“ печелят вота в 23-ти МИР и в 24-ти МИР София град. Най-голям брой депутати ще имат от 23-ти МИР София град.

„Изправи се! Мутри вън!“ не са първа политическа сила в нито един район. Те ще имат най-голям брой депутати от коалицията в Бургас и 25-ти МИР София град.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Твоят глас 2021

Расте броят на кандидат-депутатите, които се отказват от парламента

От Народното събрание се отказват кандидатите от две партии – ДПС и ГЕРБ

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Расте броят на кандидат-депутатите, които се отказват от парламента. Те вече са 11.

Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви официалната информация за мандатите, които получава всяка партия.

От Народното събрание се отказват кандидатите от две партии – ДПС и ГЕРБ.

Следизборни размествания - кой от къде ще е депутат

От движението са общо 9 души, сред които кметът на Кърджали Хасан Азис. От ГЕРБ са двама, единият е лидерът на партията Бойко Борисов, който заяви отказа си с аргумент, че имунитет не му е необходим.

Ето и окончателното разпределение на депутатските кресла:

ГЕРБ-СДС – 75

Втори са „Има такъв народ“ – 51

БСП с 43

„Демократична България“ – 27

„Изправи се. Мутри вън!“ – 14

В урните са били подадени над 2,544 млн. бюлетини.

Почти всеки четвърти е дал вота си, използвайки машина. Или общо – 790 хил. са гласували машинно
Недействителните бюлетини са над 86 хиляди.

Депутатите, избрани от 2 района, имат 24 часа, за да посочат откъде ще влязат в Народното събрание.

„ЦИК ще изпрати съобщение на тези кандидати, които са в два изборни района. Ако не заявят своето желание, Изборният кодекс разпорежда че ЦИК служебно заличава втората по време регистрация на съответния кандидат“, уточни говорителят на комисията Таня Цанева.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Твоят глас 2021

Следизборни размествания – кой от къде ще е депутат

В неделя ЦИК трябва да обяви поименният списък на новите 240 народни представители

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Здравният министър проф. Костадин Ангелов ще е депутат от Велико Търново. Така той освобождава място в листата на ГЕРБ във Варна, съобщи „24 часа“.

Желание в ЦИК да бъде избран за депутат от 24-и МИР в София е изразил транспортният министър Росен Желязков. Така той освобождава място в листата на ГЕРБ в Благоевград.

Настоящият спортен министър Красен Кралев е заявил желание да бъде депутат от Русе. Така той освобождава място в листата на ГЕРБ във Варна.

ЦИК съобщи мандатите: колко депутата и в кой район има от всяка партия

Сегашният министър на образованието Красимир Вълчев е заявил желание да е депутат от Шумен. Той освобождава място в Стара Загора от листата на ГЕРБ.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова очаквано е избрала да е депутат от 25-и МИР  в София. Така тя освобождава място в Пловдив. В четвъртък третият в листата на БСП в Пловдив Иван Петков – Бебето благодари за подкрепата във Facebook, след като стана ясно, че става депутат.

По-рано в петъй стана ясно и, че Николай Хаджигенов от „Изправи се! Мутри вън!“ ще е депутат от 25-и МИР в София. Той отстъпва мястото си в Пловдив на председателя на Единна Народна партия Мария Капон.

Избраните от два избирателни района имат срок до един ден от узнаването да заявят пред ЦИК от къде искат да са депутати. В неделя ЦИК трябва да обяви поименният списък на новите 240 народни представители.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Министерството на финансите на САЩ: 156 милиона вече са получили COVID-помощи

Приблизително 372 млрд. долара са изплатени то 12 март насам

Затвори