Открийте ни и в

България

ОТ РЕДАКТОРА: Ядосани не сме. Просто свикнали

Дори не сме отчаяни, просто примирени. Свикнали. В това се изразява нашето съучастие в този горящ вече 30 години наш роден автобус.

публикувано

на

Имам чувството, че вече не може да се ядосаме дори. От нищо. Дори от нелепа смърт – било в автобус, било в старчески дом. Ужасът на трагедиите притъпява за момент емоциите. Но при нас изглежда, че са притъпени от навика, че те просто се случват в България. От безсилието да променим нещо. От осъзнаването, че пак ще се случи и дано Бог да ни пази и да не е на нас. Че такава е държавата, пътищата, старческите домове, институциите, хората….

89 на един милион. Това официално са жертвите на катастрофи по българските пътища на година, което поставя държавата на второ място в Европейския съюз в тази черна класация. Данните са от 2019 г. Може да се обзаложим, че не са се подобрили (освен ако няма намаление заради по-малкото пътувания по време на пандемията). Ние просто свикваме. Не се ядосваме. Не правим нищо. Доволни сме, че има и такъв път – наричаме го магистрала, нищо че няма Акт 16 за такава. Нито прилича на магистрала.

Преди десетина години едни приятели ми казаха – сега като си дойдеш, ще те закараме до Бургас по новата магистрала. На следващото лято пътуваме с тях към родния град. Не се бях прибирал няколко години. И по едно време реших да питам – кога ще се качим на магистралата. Казаха ми – това е магистралата. Приличаше ми на двулентова градска улица. В България магистралите не приличат на такива – нито като маркировка, нито като аварийни ленти и канавки, нито като изпълнение за високоскоростен път. За сметка на това са едни от най-скъпите на километър. Преди години пак в тази колонка бях правил сравнение на цените за построяване с тези в САЩ. Досещате се къде са по-скъпи, нали? Но ние не се ядосваме. Свикнали сме. Тука е така, обичат да казват тези, които са останали там.

Ако бяхме ядосани, може би щеше да има повече от 40% активност на току-що отминалите избори. Или пък повече хора на протестите. И щяха да са на повече места и по-продължителни. Но ние не сме. Ние сме примирили. Или напуснали. Но ядосани не сме. А трябва да сме бесни. Че това продължава да се случва. Че човешкият живот някак си няма значение в корупционни схеми за милиарди и че приемаме това за нормално. Което ни прави точно толкова виновни като тези, от които зависи пътищата, болниците, училищата, старческите домове и всичко друго да бъде безопасно и уредено. Виновни, но не и ядосани. Дори не сме отчаяни, просто примирени. Свикнали. В това се изразява нашето съучастие в този горящ вече 30 години наш роден автобус.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

От понеделник в Народното събрание: Само със зелен сертификат

Целта на въвеждането на тази мярка е да се осигури по-добър контрол и превенция на разпространението на COVID инфекцията

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

От понеделник за достъп в сградите на Народното събрание ще се изисква зелен сертификат или валиден антигенен/PCR тест с негативен резултат. Целта на въвеждането на тази мярка е да се осигури по-добър контрол и превенция на разпространението на COVID инфекцията. Това съобщиха от пресслужбата на Народното събрание.

Със 157 гласа „за“ народните представители на 7 януари приеха решение, с което се регламентира, че в сградите на парламента ще се влиза със зелен сертификат или валиден антигенен/PCR тест с негативен резултат. По този начин достъпът до сградите ще се осъществява при същите условия, които важат за всички български граждани на редица обществени места. Решението касае народните представители, служителите на институцията, журналистите и гостите на Народното събрание.

Решено: Депутатите ще ходят на работа само със зелен сертификат

За да бъдат създадени всички необходими условия, Народното събрание осигури два лабораторни пункта в близост до входовете на двете сгради. В тях всеки, който не може да представи зелен сертификат, ще има възможност да се тества непосредствено преди влизане в сградата. Осигурени са и устройства за проверка на валидността на издадените сертификати или направените тестове.

Не се предвиждат допълнителни правила за достъп до сградите на Народното събрание извън предвидените в решението, прието на 7 януари. Показването на зелен сертификат за народните представители ще бъде акт на съпричастност с българските избиратели и правилата, които важат за всички. При решение на депутатите да не показват зеления си сертификат, това ще е на тяхна отговорност.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Жилищата в България поскъпват

От 2010 г. до третото тримесечие на миналата година цените на имотите в България са се увеличили с 43%

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Архив

Жилищата в България продължават да поскъпват, отчита Евростат.

Имотите в страната са поскъпнали с 3,2% за последното тримесечие миналата година, спрямо предходното. Почти толкова е и средното увеличение в Евросъюза.

От 2010 г. до третото тримесечие на миналата година цените на имотите в България са се увеличили с 43%. При наемите обаче увеличението е доста по-малко – 16 на сто.

Все пак страната е далеч от ръста в увеличението на цените на имотите в страни като Естония, например, където за същия период поскъпването е с над 140%.

Значителен ръст има и в Унгария и Люксембург.

В същото време в Гърция, Италия, Кипър и Испания имотите са поевтинели.

Според кредитните консултанти все още „имотен балон“ няма. Експертите обаче предупреждават да се внимава при купуване на имот с цел инвестиция, защото доходността от наема може да не е такава, каквато купувачът очаква.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

София е на 37 място по мръсен въздух в света

Като качеството на въздуха в момента е 4,8 пъти под нормата за чист въздух, определена от Световната здравна организация

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Архив

София в неделя е била на 37 място по замърсяване на въздуха в света от общо 97 големи града, съобщи БГНЕС. Като качеството на въздуха в момента е 4,8 пъти под нормата за чист въздух, определена от Световната здравна организация.

Първите три столици с най-мръсен въздух в неделя са били Дака, Делхи и Пекин.

Европейският град, в който се диша най-трудно, е Милано. Той е на 11 място по качество.

От балканските столици преди София са Сараево /22 място/ и Загреб /36 място/.

Най-чист е въздухът в Лос Анджелис, Сидни и Канбера.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА