Открийте ни и в

Коронавирусът

Още един медицински работник от Аляска е проявил алергия към ваксината на Pfizer

Докладът на Аляска за потенциални алергични реакции все още не е готов.

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

Втори здравен работник в Аляска е проявил алергична реакция, след като е получил ваксината на Pfizer. Жената е част от персонала на регионалната болница Бартлет в Джуно. Десет минути след като й поставили ваксината, очите й се подули, получила леко замайване и усетила драскане в гърлото.

Лекарите установиха, че тя не е изпаднала в анафилактичен шок и й е даден епинефрин – хормон, който отваря дихателните пътища – Pepcid и Benadryl.

Служителите на болницата казват, че симптомите й са отшумели в рамките на един час и той е освободен за домашно лечение.

Медицински работник от Аляска е получил алергия от ваксината на Pfizer

Не е известно дали жената е имала алергии и преди, било то към храна, или към лекарства.

Новината идва само ден, след като друг работник в същата болница получи сериозен анафилактичен шок след ваксината, което наложи да бъде приет и в болница.

Embed from Getty Images

Засега Аляска е единственият щат, в който се съобщава за нежелани реакции сред медиците на първа линия, след като са били ваксинирани.

Медицинският директор на спешното отделение д-р Линди Джоунс заяви, че реакцията на жената е била сериозна, но не и животозастрашаваща.

И двамата медици твърдят, че не искат техните реакции да разубедят колегите им да се ваксинират.

Авиокомпании въвеждат ваксинационен паспорт за пътуване

Д-р Ан Зинк, главен медицински директор на Аляска, заяви, че щатът не прави промени в плана си за прилагане на ваксината.

„В процесите по тестване на ваксината участваха над 40 000 души и не видяхме никакви реакции като тази“, каза Цинк на пресконференцията в сряда.

Embed from Getty Images

В регионалната болница Бартлет 400 служители са се записали за ваксинация.

През последните 24 часа в болницата са поставени 144 дози от ваксината.

Докладът на Аляска за потенциални алергични реакции все още не е готов.

Анафилактичният шок е тежка и потенциално животозастрашаваща алергична реакция от храна, лекарство или дори вид материал.

До 23 декември ЕС дава разрешение за ваксината на Pfizer

Имунната система отделя химикали, които заливат тялото, кръвното налягане внезапно пада и дихателните пътища се стесняват, което пречи на някои хора да дишат нормално.

Симптомите обикновено се проявяват в рамките на минути и включват копривна треска, слаб пулс, гадене, повръщане, замаяност и подут език или гърло.

Embed from Getty Images

Ако не се лекува веднага, това може да доведе до смърт.

Във Великобритания двама служители на Националната здравна служба (NHS), с анамнеза за тежки алергии, претърпяха алергични реакции след имунизация.

Едната от жените, на 49 години, е алергична към яйца, а другата – на 40 години – към някои лекарства.

Странични ефекти от COVID-19: пациенти изпадат в ужасяващи халюцинации

От Pfizer твърдят, че в продукта им няма яйчени продукти. След като случаите станаха ясни, Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти на Обединеното кралство (MHRA) издаде предупреждение, че хората с тежка алергична реакция към храни или лекарства не трябва да се ваксинират.

Все още няма такова предупреждение в САЩ.

В предварителния анализ на ваксината бе съобщено, че при 20 000 ваксинирани доброволци, 137 са получили алергична реакция.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено