Открийте ни и в

Вашите пари

Пандемията и малкият бизнес в САЩ. Къде е най-тежко?

Една на всеки 20 фирми в страната очаква да прекрати дейността си за постоянно през следващите 6 месеца

публикувано

на

В Остин, щата Тексас, очакват още затваряния на заведения. В Ню Йорк кметът предложи да спрат да работят част от ресторантите и малките бизнеси. В Сан Франциско се опасяват, че нормалността отпреди пандемията никога няма да се завърне. Така обобщава положението на малкия бизнес в САЩ Bloomberg в свой анализ.

Малките фирми често се описват като сърцето на американската икономика. Те са работодатели на близо половината от работната сила в частния сектор в страната и бяха тежко засегнати по време на пандемията. Но въздействието на коронавируса е променливо в различните региони и то зависи от фактори като тежестта на ограничителните мерки и местния микс от индустрии.

Пет месеца след началото на кризата с коронавируса в САЩ повечето фирми очакват, че има още много време, докато бизнесът се върне към нормалното си състояние, ако изобщо се върне. Това показва последното проучване за пулса на малкия бизнес, което е проведено от Бюрото за преброяване на населението на САЩ в периода между 9-и и 15-и август.

На национално ниво близо една трета от компаниите твърдят, че са усетили тежък негативен ефект от пандемията. Една на всеки 20 фирми очаква да прекрати дейността си за постоянно през следващите шест месеца.

Все пак цялостната картина показва

определени разлики по региони

През седмицата преди проучването 4.2% от малките фирми в Сан Хосе и 3.8% от тези в Сан Антонио твърдят, че са затворили поне един офис, докато в национален мащаб делът на тези фирми е 1.3%.

А по отношение на очакванията за следващите шест месеца бизнесът в Остин, Тексас – център на нощния живот, който бе ограничен заради мерките за социална дистанция, показва най-високите нива на тревожност.

Проучването установява, че едва 3% от фирмите са пропуснали плащане по заем след 13-ти март, когато президентът Доналд Тръмп обяви извънредно положение. Най-високите нива на затруднение от страна на фирмите по погасяване на дълг са установени в няколко градски района на индустриалния Североизток. Най-висок дял на фирми с подобни опасения е в Питсбърг.

Но от друга страна, почти 10% от фирмите в цялата страна твърдят, че са пропуснали поне едно плащане на наем, комунални услуги или заплати, а в Ню Йорк процентът е почти два пъти по-висок.

Сн.: Bloomberg

Междувременно бе отчетено, че

потребителското доверие се е сринало

до шестгодишно дъно. Това показва, че американските граждани стават все по-песимистично настроени заради високата безработица, анализира Bloomberg.

Индексът на потребителското доверие в страната спада до 84.8 пункта от ревизираните 91.7 пункта през предходния месец. Това е под предишния минимум от началото на пандемията от 85.7 пункта през април, става ясно от публикуваните във вторник данни.

Според доклада на Conference Board се очаква непостоянно икономическо възстановяване, което носи риск за преизбирането на президента Доналд Тръмп за втори мандат, тъй като американските граждани се сблъскват с висока безработица и несигурност относно бъдещите стимули на Фед. Междувременно новите стимули за запазване на заетостта достигнаха късно до американците. Също така потребителското доверие остава далеч под нивата отпреди кризата, което подчертава дълбочината на нанесените от пандемията щети върху икономиката.

„Разходите на потребителите се възстановиха през последните месеци, но нарастващите опасения сред потребителите относно перспективите пред икономиката и тяхното финансово благополучие вероятно

ще предизвикат охлаждане на разходите

през следващите месеци“, коментира Лин Франко, старши директор в Conference Board.

Всъщност анкетираните в проучването посочват, че има по-малка вероятност да правят големи покупки през следващите месеци. Делът на потребителите, които планират да закупят големи домакински уреди, спада до 44.8%, което е най-ниското ниво от 2015 г. насам. А делът на хората, които се готвят да си купят автомобил, намалява до 9.7%.

Делът на потребителите, които твърдят, че трудно могат да си намерят работа, се увеличава до 25.2% от 20.1%. Близо 30% от потребителите споделят, че очакват по-добри икономически условия след шест месеца. През юли такива очаквания имаха 31.6%.

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Вашите пари

Финансови съвети, които трябва да пренебрегнем

Защо не трябва да вземаме за чиста монета всичко, което чуем

публикувано

на

Виж цялата статия

Обадиха ми се няколко читатели с въпроса дали да послушат съвета на техен приятел или роднина. За съжаление лоша финансова информация не идва само от измамници, понякога и любимите ни хора могат несъзнателно да ни направляват в погрешна посока – може би не са добре информирани или някой им е дал недобър съвет. Ето защо да знаете какво не трябва да правите с парите си е често най-големият ви актив. Ще ви дам няколко примера.

Живеенето под наем е загуба на пари.“

Закупуването на дом може, разбира се, да бъде разумна инвестиция, особено като се имат предвид днешните рекордно ниски лихви по ипотечните кредити. Но това не означава, че притежаването на собствено жилище е по-добро решение от живеенето под наем. В някои райони на страната разходите за притежаване на къща все още са по-високи от тези на живеенето под наем. В сметката за общите разходи на собственост винаги включвам данъци, поддръжка на имота, такси на жилищната асоциация, ново обзавеждане, застраховка – като правило добавете около и 30% към месечното си ипотечно плащане. И докато цените на домовете се стабилизират в много части на Съединените щати, това не означава, че те изведнъж ще започнат да нарастват с бързи темпове.

Ето защо е нужно да си направите внимателно математиката, преди да помислите за закупуване на свой дом. Задайте си въпроса: Имате ли някаква представа дали в следващите пет до седем години няма да се преместите, независимо дали за работа, ново начало или нов опит? Ако е така, покупката на жилище не е добър избор. Живейте под наем, докато не знаете със сигурност, че ще се установите в определен град/район за по-дълго (10 и повече години), и просто игнорирайте всеки, който ви казва, че хвърляте пари на вятъра.

Закупуването на

whole life insurance e по-добра сделка

Животозастраховането в САЩ има многобройни лица, но най-много се предлагат два основни продукта: срочна застраховка (term life insurance) и застраховка за цял живот (whole life insurance). С първия закупувате само застраховка, а вторият включва компонент на инвестиране, което го прави по-скъп продукт. Разходите за премиите по whole life insurance са много по-високи от тази на term life insurance. Това би било оправдано, ако получавате голяма инвестициoнна сделка. Но фактите сочат обратното – особено когато се изчислят всички вградени такси и комисиони. Когато купувате whole life insurance, застрахователната компания има точно същите административни разходи и заложени печалби като и при тerm life insurance. Но те не спират дотук. Застрахователят ви взема много повече пари. Защо? Защото при застраховката за цял живот не само плащате цената на застраховката, а плащате и на агента да инвестира за вас определен процент от парите ви. На теория приходите от тези инвестиции трябва да печелят достатъчно, за да платят за премиите, които плащате на застрахователя. С други думи, след като минат определен брой години, застраховката плаща за себе си. Не е ли чудесно?

Единственият проблем е, че застрахователните компании налагат много високи комисиони за инвестиционните елементи на whole life insurance и рядко предвижданите от агента печалби се реализират. Да не говорим за много високите административни разходи, които трябва да плащате на застрахователя. Истината е, че вие може да инвестирате тези допълнителни пари чрез евтините брокерски къщи (discount brokerage firms) и те да растат много по-бързо, отколкото ако сте закупили застраховка за цял живот и плащате на агента да инвестира вместо вас. Whole life insurance не е добра инвестиция.

Приходите са лоши

защото разходите са много високи. Моето лично мнение е, че застраховката „Живот“ трябва да бъде единствено застраховка, а не инвестиционен продукт. Слагайте парите си в 401 (к) или в IRA, като инвестирате в евтини борсово търгувани фондове (ETFs) или индексни взаимни фондове без комисиони (no load index mutual funds).

Единствената причина за закупуване на застраховка за цял живот е, защото сте толкова богати, че наследниците ви ще трябва да плащат огромни данъци, когато починете. Облагодетелстваното лице (beneficiary) не плаща никакви данъци върху изплатената му застраховка. Според IRS наследниците ви ще трябва да плащат данъци, ако авоарите ви надвишават $5,340,000 през 2014 г.

Като заключение: не вземайте за чиста монета всеки съвет, който чуете. Разучете внимателно всички плюсове и минуси, преди да затворите големи суми пари за много години.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Над 1,3 милиона канадци не са ходили на работа през последните 6 месеца

Проучванията показват, че след 6 месеца човек губи своята работоспособност и по-трудно би се включил отново в работна атмосфера.

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Търсенето на работа е стресиращо, трудоемко и може да се окаже дори още по-трудно, когато не си работил през последните шест месеца.

За периода март – септември 2020г. броят на канадските граждани, които не са били заети за повече от шест месеца, се е удвоил, се твърди в нов анализ на пазара на труда, достигайки 1,3 милиона.

Само за ден 240 000 канадци са поискали помощ за безработица

Увеличаването на дългосрочната безработица надмина това, което Канада преживя по време на финансовата криза от 2008г. Тогава над 37% от хората останаха без работа дългосрочно. В статистиката се включват и хора, които сега не търсят работа, а чакат работодателите им да ги върнат по работните им места, както и тези хора, които са изправени пред някакви предизвикателства, пречещи на заетостта им – например, грижи за децата по време на пандемията.

От началото на пандемията безработицата се е увеличила значително. И макар вече да започва да се стабилизира, все пак 9% от населението не ходи на работа.


source: tradingeconomics.com

Анализаторите смятат, че сегашните нива са „необикновено високи“.

Срина се канадската система за кандидатстване за помощ при безработица

Дългосрочната безработица е сериозен проблем. Проучванията показват, че след 6 месеца човек губи своята работоспособност и по-трудно би се включил отново в работна атмосфера. Предполага се, че уменията на работника атрофират и се появяват много пропуски в знанията.

Експертите съветват хората, принудени да не работят, все пак да продължат да извършват някаква дейност. Например, да станат фрийлансъри или да се запишат на курсове за повишаване на квалификацията си.

Исканията за обезщетения за безработица на най-ниското си ниво от началото на пандемията в САЩ

Младите хора по-лесно могат да се върнат в ритъм, твърдят още експертите.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Исканията за обезщетения за безработица на най-ниското си ниво от началото на пандемията в САЩ

Спадът за последните седем дни е с 55 хиляди спрямо предходна седмица, когато за обезщетения кандидатстваха 842 хиляди души

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Новите искания за обезщетения при безработица за изминалата седмица са били 787 хиляди. Това е най-ниският брой от началото на пандемията през март.

Очакванията на икономистите бяха тази седмица да бъдат подадени 875 хиляди искания.

Спадът за последните седем дни е с 55 хиляди спрямо предходна седмица, когато за обезщетения кандидатстваха 842 хиляди души.

Последният път, когато исканията са били по-малко от сега е било на 14 март, но тогава те са били едва 282 хиляди, точно преди лавината от съкращения след въведените мерки за спиране на разпространението на коронавируса.

Една от причините за спада на исканията за безработица е миграцията на работниците, които са изразходвали възможностите си за помощ и са се прехвърлили към спешната програма за компенсации по време на пандемична безработица.

Така броят на исканията по тази програма се е повишил с близо 510 хиляди до общо 3,3 милиона души за седмицата до 3 октомври. Одобрените по нея ще получат още 13 седмици компенсации.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada

Повече в Bloomberg, Covid-19, newsletter, Доналд Тръмп, коронавирус, малък бизнес, Ню Йорк, Остин, пандемията, Сан Антонио, Сан Франциско, САЩ
Мелания за Сторми Даниелс: „Порно к**ва“, Сторми: „По-добре това отколкото такава като теб“

Ето как Сторми Даниелъс отговори на Мелания Тръмп, която я обвини, че прави секс за пари.

Затвори