Открийте ни и в

Здраве

Полезна или опасна: Новата ера на онлайн медицината

bgvoice

публикувано

на

Снимка: Pixabay

Когато сте болни, имате температура, хрема и всичко ви боли, знаете, че няма друг начин – трябва да ви види лекар. Представете си обаче, че вместо да ходите на преглед или да записвате час за вкъщи, може да поискате онлайн консултация. И да се „срещнете“ с лекаря на екрана на смартфона си – бързо, лесно и модерно.

По един или друг начин това се превръща във все по-честа практика за аржентинците, докато предплатените здравни услуги използват технологии за допълване или заместване на традиционните визити по домовете с „видеоконсултации“, поне за по-простите заболявания.

На пациента се дава алтернативата да бъде посетен у дома, както е било преди, или да разговаря с лекар онлайн през компютър, таблет или телефон. Практиката е относително нова, но бележи ръст от 40-50 на сто годишно, казва Габриел Барбагало, президент на ACTRA – Аржентинската гражданска асоциация по телемедицина, която насърчава употребата на дистанционно лечение.

Платформите за здравни услуги OSDE регистрира 20 000 онлайн консултации годишно в Буенос Айрес и предградията му.

В процентен дял това е малко, като се има предвид, че фирмата извършва от 8 до 14 хил. консултации дневно, разказват Worldcrunch и Mobilecafe. Причината е, че дистанционните консултации изключват комплексен медицински преглед или спешни ситуации. Дистанционните консултации

се използват за леки случаи

като настинка или оплаквания за лошо храносмилане.

За тях, както посочва Барбагало, първо се урежда видеоконсултация, така че лекарят да започне да разпитва обаждащия се за симптомите му. Едва след това се прибягва до визита у дома, която винаги изисква 2-3-часов период. Той е категоричен, че резултатите от тази практика са добри.

Президентът на ACTRA обяснява, че в около 80% от случаите проблемът се решава само чрез видеоконсултация.

Друга компания, Galeno Group, има приложение, наречено Llamando al Doctor („обаждане на лекар“). Фирмата казва, че услугата започва през ноември 2018 г. с 200 обаждания в първия месец, които постепенно са нараснали до повече от 5000 обаждания месечно в последно време, тъй като пациентите вече се чувстват по-комфортно да я използват. Galeno Group я намират за „много полезен инструмент.“

Swiss Medical заявяват, че видеоконсултациите регистрират сериозен ръст, но като цяло дистанционните решения все още са незначителна част от всички медицински консултации.

Някои лекари и медицински асоциации обаче се съмняват в ефикасността на дистанционните консултации.

Те са на мнение, че лекарите правят всичко по силите си да избягват тази практика. Смятаме, че медицинските грижи са нещо свещено, коментира един аржентински медик и допълва, че това е нещо, което трябва да се случва само лично – между лекар и пациент. В телеконсултациите се избягва личният контакт и отношението лекар-пациент не се изгражда по подходящия начин.

Липсва физически преглед, няма изслушване и допир, няма начин да се изгради връзка. Асоциацията на частните практикуващи лекари (AMAP) се оплаква, че дистанционната медицина прави медицинската работа несигурна. Генералният секретар на асоциацията Хектор Гарин коментира, че лекарите, работещи като дистанционни консултанти, са самонаети и данъчното им облагане е по опростената схема за независими работници, като те „печелят по-малко, отколкото ако бяха официално наети, с почивни дни, заплата и отпуск по болест.“

Единствената полза от телеконсултациите според него е за частните здравно-осигурителни фирми, които пестят пари. Те са комерсиални организации и имат за цел единствено печалба. С други думи – просто бизнес, нищо повече.

От своя страна Барбагало отбелязва, че таксите на лекарите са еднакви, независимо дали консултацията се извършва лично или виртуално. Това, което може да намалее, са транспортните и трансферните разходи. По отношение на достъп, допълва шефът на ACTRA, телекомуникациите всъщност могат да подобрят нещата, защото пациентът има по-бърз достъп до здравни услуги, ако живее в отдалечен район.

 А самите пациенти? Какво смятат те?

 Лорена Гутиерес, която живее в района Ретиро в Буенос Айрес и се обажда за проблем със стомаха, определено изтъква удобството като фактор. „Изпратиха ми линк и изтеглих приложение, казва тя. – Почаках няколко минути и се появи жена лекар. Тя беше приятелски настроена и обясни, че трябва да продължавам да си почивам, да пия вода и изотонична напитка. Нейната диагноза беше гастроентерит. Приключих разговора и две минути по-късно получих имейл със сертификат и инструкции за възстановяване на разходите, ако си купя лекарство срещу киселини.“

Тя обаче споделя, че впоследствие се е почувствала неудобно от ситуацията, защото лекарят нормално преслушва стомаха за звуци, преглежда лицето и очите. Затова не смята да използва услугата повече.

Дистанционните консултации са относителна новост в Аржентина в сравнение с други държави.

Изданието Annals of Internal Medicine наскоро публикува изследване сред 1274 нуждаещи се от първични грижи пациенти в Калифорния.

Приблизително 90% от респондентите са заявили, че телеконсултациите са удовлетворили техните нужди, че въпросният лекар е знаел медицинската им история и че медицинският специалист им е отделил сериозно внимание.

И все пак, 41% от участвалите в изследването казват, че предпочитат пълноценна визита от лекар.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Здраве

Британски учени са създали нов тест за ранно откриване на болестта на Алцхаймер

Измерването е напълно пасивно – участникът не трябва да разбира задачата или да отговаря на въпроси

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Изследователи от Великобритания са разработили нов метод за пасивно измерване на мозъчната активност, който позволява откриването на болестта на Алцхаймер в най-ранните етапи. Статията на изследователите е публикувана в списанието Brain.

Болестта на Алцхаймер е причина за около 60% от случаите на деменция. В днешно време често се открива с помощта на тестове за памет. Ранната диагностика на болестта на Алцхаймер ще помогне за по-ефективна корекция на лекарствата и начина на живот.

В тест Fastball, разработен от учени от университетите в Бат, Бристол и Кент, хората, носещи енцефалографска каска, показват бързо променящи се изображения. По това време се измерват техните мозъчни вълни. Докато снимките постепенно се променят, специалистите по промяна на ЕЕГ разкриват дали човекът е запомнил промяната.

Методът ви позволява да записвате дори малки промени в мозъчните вълни. Измерването е напълно пасивно – участникът не трябва да разбира задачата или да отговаря на въпросите. Предварителен тест върху 60 души – млади, възрастни и пациенти с Алцхаймер – показа, че последният показва лоши резултати по време на теста, отбелязват учените.

Според изследователите новият им метод ще намали времето, през което болестта се открива с пет години. В момента те се подготвят за провеждане на дългосрочни клинични изпитвания на техния метод.

Към 2050 година болните от Алцхаймер може да се увеличат цели 4 пъти, сочат тенденциите. Броят на хората със съдови деменции в България е 2-3 пъти по-висок в сравнение с този в другите европейски страни.

Ново лекарство срещу Алцхаймер дава надежди. Може би това е големият пробив в лечението на болестта. Надеждите са свързани с медикамент, одобрен от американската Агенция за контрол над храните и лекарствата. Решение на ЕМА се чака до края на годината.

Сериозна дилема за медицината създава нуждата лекарството да се приема от пациентите много преди да започнат да развиват забележимите симптоми на деменция. Проблемът се крие в това, че болестта на Алцхаймер в дълъг период от време се развива безсимптомно. А когато загубата на памет вече е разпознаваема, обикновено се оказва твърде късно.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Жените жертва на сексуално насилие имат по-висок риск от сърдечно съдови заболявания

Въз основа на данните от статистиката повечето жени станали жертва на насилие са били в ранна юношеска възраст и ранна зряла възраст

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн. Pixabay

Жените, които са били сексуално насилвани, имат по -висок риск от развитие на мозъчно увреждане, свързано с отслабване на мисловната дейност, деменция и инсулт, установи ново проучване, пише CNN

Развитието на тези симптоми се наблюдава ако покушението е извършено в ранна или по-късна възраст,казва авторът на изследването Ребека Търстън, професор в Университета в Питсбърг.

„Въз основа на данните от статистиката повечето жени станали жертва на насилие са били в ранна юношеска възраст и ранна зряла възраст“, ​​добави тя

Новото проучване, представено в четвъртък на годишната среща на Северноамериканското общество по менопауза, допълва все по-голям брой изследвания за дългосрочното въздействие на сексуалното насилие върху тялото и ума, допълва CNN.

Трябва да запазим бдителността си по този въпроси и да не оставяме темата да изчезне от радара на обществото, защото продължава да бъде основен социално-здравен проблем сред жените, каза Търстън.

Предишни проучвания са установили, че сексуалната травма е свързана с по-високи нива на триглицериди и кръвно налягане в средната възраст и с три пъти по-голям риск от развитие на каротидна плака(натрупване на мастни образование в кръвоносните съдове, водещо до тяхното стесняване или запушване), всички ключови рискови фактори за сърдечни заболявания.

В допълнение, проучване от 2018 г., проведено от Търнстън, установи, че жените, които съобщават за предишно сексуално насилие, са три пъти по -склонни да изпитват депресия и два пъти по -вероятно да имат повишена тревожност и безсъние, отколкото жените без анамнеза за сексуална травма.

Според CDC депресията, тревожността и нарушенията на съня са свързани с по лоша прогноза за развитието на сърдечно съдови заболявания.

Статистиката на центъра показва, че повече от 1 на 3 жени в САЩ (и 1 на 4 мъже) са преживели сексуално насилие поне веднъж през живота си.

Имайки предвид това лекарите трябва да по-обстойно да се интересуват дали пациентите им са преживели предишни сексуални травми, защото тази информация може да се окаже важна при прогнозирането на тяхното състояние, допълва професорът от Питсбъргския университет.

В Новото проучване, което скоро ще бъде публикувано в списанието Brain Imaging and Behavior, изследва изменения в определени структури на в мозъка, които могат да маркират смущения в кръвообращението на мозъка.

По думите на Търстън изследването проведено измежду 145 жени без предишни оплаквания е посочило, че 68% от тях са преживели психологическа или физическа травма през живота си, като за 28% от тези жени травмата е била свързана със сексуално насилие.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

В прилепи откриха вируси, сходни на SARS-CoV-2, които могат да заразяват хора

Изследваният район е на 2000 км от гр. Ухан, откъдето се смята, че тръгва пандемията от COVID-19

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Pixabay

Специалисти от института „Пастьор“ идентифицираха в прилепи в Северен Лаос вируси, близки до SARS-CoV-2, които могат да заразяват хора, съобщи АФП.

За да научат повече за еволюцията на вируса SARS-CoV-2 и произхода му, учени от парижкия и лаоския институт „Пастьор“ и националния университет на Лаос в края на 2020 г. и началото на 2021 г. изследваха на място в северната част на Лаос различни видове прилепи, живеещи във варовикови пещери.

СЗО: Прилеп-гостоприемник-човек - навярно това е пътят на COVID-10

Карстовите пещери в района преминават също в Северен Виетнам и Южен Китай и са една екосистема.

Изводите от анализа на пробите показват, че три вируса сред прилепите са почти идентични със SARS-CoV-2. Учените са успели да демонстрират капацитета им да навлязат в човешки клетки.

Изследване: На пазарите в Ухан не са се продавали прилепи и панголини

Според учените е възможно отначало непатогенен коронавирус да е циркулирал сред хората, след което да е мутирал, без да е преминал през междинен приемник.

Изследваният район е на 2000 км от гр. Ухан, откъдето се смята, че тръгва пандемията.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
BG медии отиват на световна среща в Албания

Тирана ще бъде домакин на 15-ата световна среща на българските медии, съобщи пред журналисти генералният директор на БТА Максим Минчев....

Затвори