Открийте ни и в

ИМИГРАЦИОННИ

При Тръмп: Отказват една четвърт от работните визи

публикувано

на

Снимка: MGN

Имиграционната служба USCIS отказва одобряването на петиции за работни визи Н-1В с рекордни темпове в ерата на Тръмп. Това сочи анализ на данните за тази година на Националната Фондация за Американски политики (NFAP).

Цифрите сочат, че за първите девет месеца на 2019 година от USCIS са отказали молбите на 24% от кандидатите, което е многократно повече от предишни години – 6% през 2015 г. например. Между 2010 и 2015 г. отказите за първоначални Н-1В петиции не са надвишавали 8%, а сега са 3-4 пъти по-високи, се казва в анализа на данните.

Имиграционните увеличават бюрокрацията за издаване на документи

САЩ издават 65 хиляди Н-1В визи всяка година за хора с висока квалификация. Бизнесите се оплакват отдавна, че тази бройка е крайно недостатъчна за нуждите им. Заради високия брой кандидати всяка година се разиграва лотария за това кой от подалите документи ще се вмести в квотата от 65 хиляди.

Но сега е изключително трудно да се получи одобрение – не само за тези първоначални петиции, но и когато става въпрос за удължаване или промяна на работодател (тези петиции не се броят към квотата от 65,000). Отказите за тях са 12% за първите 9 месеца на т.г. За сравнение през 2015 г. в тази категория отказите са били 5% , а през 2017 г. – 5%.

Причините за този висок процент на откази е ясен – USCIS са променили критериите за одобряването на Н-1В визи, без да формулират нови ясни правила или без да има нов закон за тях, приет от Конгреса.
„Аз непрекъснато сверявам часовника си и с други адвокати и всички сме на мнение, че

има негласна политика тези петиции да бъдат одобрявани все по-трудно,

да се изпращат писма с искания за още доказателства. Процентът на одобренията е толкова снижен до минимум, че това носи много тревоги на кандидатстващите, много тревоги и за нас в офиса. Ние съпреживяваме историите на всеки“, казва имиграционният адвокат Кристина Крилчев, която има кантора в Лас Вегас.

Международните студенти в САЩ подложени на невиждани проверки от имиграционните

По думите й петиции, които преди това са минавали по-лесно и са завършвали с одобрения за виза, зелена карта или други документи, сега биват отхвърляни – особено при работните визи за квалифицирани работници или такива с изключителни способности, както и за инвестиции.

Около 10% от петициите, изглежда, са отказани без искане за още документи и доказателства (т.нар. RFE), което ще рече, че работодателите са имали по-малка възможност да коригират грешки или да доуточнят случая, по който кандидатстват.

Имиграционните адвокати са категорични, че администрацията на Доналд Тръмп продължава да създава още ограничения за легалната имиграция и високвалифицирани служители в областта на компютърните технологии, науките, инженерните специалности и други дейности, изискващи поне бакалавърска степен.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ИМИГРАЦИОННИ

Иммиграционните удължиха срока за затваряне на офисите си заради коронавируса

публикувано

на

Виж цялата статия

Службaта за гражданство и имиграция на САЩ (USCIS) обяви, че офисите й ще останат затворени до 7 април заради кооронавируса. Първоначално се очакваше, че имиграционните може да дсе върнат на работа на 1 април. Промяната засяга всички полеви служби, служби за убежищa и центрове за приемане на молби, които събират пръстови отпечатъци и биометрични данни.

Така няма да се извършват услуги на място, включително интервюта и церемонии по натурализация.

Служителите ще продължат да работят по услуги, които не изискват личен контакт с обществеността, каза говорител на агенцията. Офисите на службата ще изпращат известия до кандидатите с планирани интервюта и церемонии по натурализация, които няма да се състоят поради така стеклите се обстоятелства. Интервютата за убежище ще бъдат отменени и автоматично разсрочени с нова дата и час.

САЩ спират арестите на нелегални имигранти заради епидемията

Хората, които имат час за интервю, определен чрез платформата InfoPass, трябва да си насрочат ново интервю чрез службата за имиграция, веднага щом офисите й отворят.

Освен това САЩ прекратяват издаването на всякакви имигрантски и не-имигрантски визи на редовна основа за повечето страни в света заради коронавируса, съобщи говорителка на Държавния департамент, цитирана от Ройтерс.

Тя не посочи за колко и кои страни се прекратяват визовите услуги, но добави, че американските мисии по света ще продължат да предоставят спешни визови услуги „според наличните ресурси“. Ще продължат да се оказват такива услуги и на граждани на САЩ.

Издаването на визите ще бъде подновено „възможно най-скоро“, каза говорителката, без да посочи конкретна дата.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

ЕК: 9,75% са отказите на визи за българи за САЩ

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Архив

САЩ са постановили откази за издаване на виза при 9,75 на сто от молбите, подадени от български граждани миналата година. Това показват данни, представени днес от Европейската комисия, съобщи БТА.

България отчита траен спад на отказите – от 17,3 на сто през 2015 г., 16,9 на сто през 2016 г., 14,97 на сто през 2017 г. и 11,32 на сто през 2018 година. За да отпаднат визите, необходимо е отказите трайно да бъдат под три на сто, или под два процента в две последователни години, уточнява комисията.

При Румъния също се отчита спад в броя на отказите до 9,11 на сто за миналата година. България и Румъния за първи път постигат количество на отказите под 10 процента, отбелязва ЕК.

За миналата година Кипър отчита 2,78 на сто откази, а Хърватия – 4,02 на сто. Посочените четири държави са единствените от ЕС, за чиито граждани САЩ все още изискват виза за краткосрочен престой или транзитно преминаване.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Мексико ще приема мигранти от Централна Америка, които търсят убежище в САЩ

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Външното министерство на Мексико обяви вчера, че ще позволи на ограничен брой мигранти от Централна Америка, които искат убежище в САЩ, да влязат законно на мексиканска територия.

Това се прави с цел да бъде намален броят на хората в американските гранични пунктове, предаде Ройтерс.

Според съобщението на министерството мексиканските имиграционни служби ще преценяват случай по случай кой да бъде допуснат в Мексико. Това ще става на групи под сто човека дневно и то само хора от Гватемала, Салвадор или Хондурас.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada